Corona - aangepaste dienstverlening en maatregelen

27.08.2020

Eind juli nam gouverneur Cathy Berx aanvullende maatregelen in de provincie Antwerpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Deze maatregelen waren van toepassing tot en met 26 augustus. Vanaf 27 augustus schakelen we voor de provincie Antwerpen volledig over op de federale maatregelen.

Alle informatie, een antwoord op vele vragen en links naar protocollen vind je op de federale website www.info-coronavirus.be. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact op met de Infolijn 0800 14689. Heb je een vraag voor gouverneur Cathy Berx? Dan kun je terecht op coronamaatregelen@provincieantwerpen.be

Aangepaste dienstverlening

Het provinciebestuur wil een verdere verspreiding van het coronavirus mee helpen voorkomen. In functie van de federale coronamaatregelen is de dienstverlening aangepast.

Provinciehuis

Vanaf 1 september kan de congreswerking in het provinciehuis terug opstarten. In de provincieraadzaal beperken we het aantal personen tot 40 en in het auditorium tot 66. In heel de congreszone geldt een mondmaskerplicht. Voor meer info en vragen: congrescentrum@provincieantwerpen.be.

Wie een afspraak heeft in het provinciehuis, raadpleegt best de infofiche over de geldende maatregelen op de webpagina voor bezoekers.

Recreatiedomeinen en provinciale parken

Alle provinciale groen- en recreatiedomeinen zijn geopend voor het publiek. Wens je het Zilvermeer of De Nekker te bezoeken, dan moet je steeds vooraf reserveren. Door corona vragen we je rekening te houden met enkele richtlijnen. Zowel voor je eigen veiligheid en die van mensen rond je, als van onze medewerkers. In dit bericht vind je de laatste info.

Expertisecentra

• Havencentrum: Door het gebrek aan perspectief op de heropstart van bijna al onze uitstappen biedt het Havencentrum dit schooljaar uitzonderlijk pas vanaf 18 januari 2021 weer excursies aan. Op onze FAQ-pagina vindt u meer informatie over deze beslissing, antwoorden op veelgestelde vragen en verdere updates omtrent de impact van COVID-19 op ons aanbod.
  • Kamp C: De fysieke bouwadviezen op Kamp C en in de gemeenten gaan terug door vanaf 1 september. Echter geven we de voorkeur aan digitale bouwadviezen. Het dragen van een mondneusmasker is verplicht in publieke gebouwen. Dit geldt ook in het Conferentiecentrum ‘De Basis’ en bij rondleidingen. Meer info en contactgegevens vind je op de website.
  • PIME: Vanaf september ontvangt het PIME opnieuw schoolgroepen van het lager onderwijs. Wij houden je via onze website op de hoogte van de extra veiligheidsmaatregelen. Het PIME blijft enkel toegankelijk op afspraak.
  • Campus Vesta: Wij houden je via onze website op de hoogte van de extra veiligheidsmaatregelen.
  • PIH: De vaccinatiemomenten, het veldwerk van milieu en gezondheid waaronder het bevolkingsonderzoek in Hoboken en de activiteiten van de dienst grootkeukenhygiëne, werden in veilige omstandigheden terug opgestart. Laboactiviteiten en staalnames blijven, ook onder coronaomstandigheden, doorgaan.
  • Vormingscentrum Malle: Vanaf september ontvangt het Vormingscentrum Malle opnieuw daggroepen en meerdaagse verblijven. De uitleendienst is voorlopig enkel op afspraak open.
  • Inovant: Alle opleidingen in september gaan online door. Opleidingen na september blijven voorlopig fysiek gepland. Deelnemers worden individueel op de hoogte gebracht.
  • DocAtlas: DocAtlas Antwerpen en docAtlas Turnhout zijn opnieuw geopend volgens de normale openingsuren. DocAtlas Antwerpen is momenteel enkel te bereiken via de achteringang. Materiaal inleveren in Antwerpen kan enkel tijdens de openingsuren en dus niet via de balie in Atlas. Zoek op voorhand op welke materialen je graag wil ontlenen, onze bezoekerspc’s zijn nog niet beschikbaar. Kom liefst alleen, raak niet teveel aan en beperk je bezoek tot 30 minuten. Het dragen van een mondmasker is tijdens je bezoek verplicht. Reservaties verlopen via het digitaal reservatieformulier of telefonisch.
  • Veiligheidsinstituut: De werking van het PVI wordt volledig hervat. Alle opleidingen en educatieve groepsbezoeken gaan opnieuw fysiek door; opleidingen op maat worden ook fysiek hervat èn kunnen volgens wens van de klant digitaal. VCA-examens vinden zoals steeds plaats op afspraak. Bezoekers zijn welkom in het informatiecentrum na afspraak. Doekoffers kunnen ontleend worden door scholen. Deelnemers worden individueel geïnformeerd over de na te leven richtlijnen in ons gebouw en lokalen.
  • Hooibeekhoeve: Hooibeekhoeve ontvangt voorlopig geen groepen voor rondleidingen. Landbouwscholen en stagestudenten kunnen er in september wel weer in kleine groepjes terecht. Meer info in het nieuwsbericht.
  • Proefbedrijf Pluimveehouderij: Proefbedrijf Pluimveehouderij ontvangt voorlopig geen groepen voor rondleidingen. De zaalverhuur start wel voorzichtig op. Meer info in het nieuwsbericht.

Cultuurcentrum en museum

• de Warande: Tot zondag 13 december ben je welkom in de Warande om de uitgestelde tentoonstelling De Nacht te bezoeken. De openingsuren blijven dezelfde: elke week van woensdag t.e.m. zondag van 10 tot 17 uur. Het programma van De Warande vind je op de website. Omwille van de veranderende maximale zaalcapaciteit worden voorstellingen later en dichterbij de speeldatum bekendgemaakt.
  • Suske en Wiske Museum: Het museum is weer open. Reserveer op voorhand je tickets via de website.

Betaaltermijn provinciebelasting verlengd voor burgers en bedrijven

Het provinciebestuur wil voorkomen dat haar inwoners in deze moeilijke tijden in financiële problemen komen. Daarom besliste de deputatie om de algemene provinciebelasting zowel voor burgers als bedrijven vier maanden niet actief in te vorderen. Voor de burgers is de termijn ondertussen afgelopen. Bedrijven hebben nog tijd tot 5 oktober.
Meer info vind je in het nieuwsbericht.

Alle informatie over corona kan je vinden op https://www.info-coronavirus.be/nl/.