Maatregelen in Provinciale parken en domeinen in het kader van de COVID-19 bestrijding (update 1/7)

01.07.2020

Alle provinciale groen- en recreatiedomeinen zijn geopend voor het publiek. Door corona vragen we je rekening te houden met enkele richtlijnen. Zowel voor je eigen veiligheid, als die van mensen rond je, als van onze medewerkers. In dit bericht vind je de laatste info.

Algemene maatregelen:

Bezoek vooral parken in je eigen buurt. Als het te druk is, kan je een ander park bezoeken. De parkings van de groendomeinen zijn open.

Geniet van de buitenlucht in de domeinen, maar houd rekening met deze richtlijnen:

• Houd afstand van andere bezoekers (min. 1,5 meter), onze domeinwachters zien daar mee op toe. Ook op plekken als de hondenloopzones behoud je de afstand en gebruik je de toegangspoort op een veilige manier.
  • De provinciale domeinen in stedelijk gebied, zoals Vrijbroek (Mechelen) en Rivierenhof (Antwerpen), zijn erg druk tijdens de weekends. Gelieve niet langer dan 2 uur in de parken rond te wandelen en ga er niet naartoe als het al druk is.
  • Toiletten en sanitaire accommodatie zijn overal geopend. Om afstandsregels te garanderen kan het gebeuren dat er extra gebruiksregels zijn, en dat er delen van sanitaire gebouwen afgesloten blijven.

Wat met bewegen of sporten?

• Wandel of fiets enkel individueel, met inwonende gezinsleden en/of het aangeraden aantal mensen in je bubbel (dit laatste wel gecombineerd met de afstandsregels).
  • Binnensporten gaat nog niet. Buitensporten voor max. 20 personen zijn enkel toegestaan onder begeleiding van een officiële coach.
  • Vissen kan terug in de meeste domeinen, op voorwaarde dat de social distance maatregelen nageleefd kunnen worden. Neem contact met het domein waar je wil gaan vissen voor meer praktische afspraken en regelingen.
  • Paardrijden op de routes kan, op voorwaarde dat er maximum twee ruiters/menners zijn en dat zij de social distance maatregelen naleven. Gemotoriseerd vervoer van het paard voor die ritten is alleen toegelaten als het niet veilig kan op een andere manier.

Speeltuinen

Er zijn verschillende speeltuinen opnieuw open. In de parken zelf zie je welke je mag gebruiken en hoe. Houd rekening met het volgende:

• Speelzone geopend voor kinderen t.e.m. 12 jaar, begeleid door minstens 1 meerderjarige
  • Begeleiders houden minstens 1,5m afstand van mekaar of met mondmasker (12+)
  • Was voor en na spelen (thuis) je handen grondig met water en zeep en zeker voor eten of drinken
  • We duiden op sommige plekken aan hoeveel kinderen er maximaal op een toestel of speeltuin kunnen, maar de regel is dat het niet druk mag worden. Bij drukte kom je beter op een rustiger moment terug.
  • Geen picknick in de speeltuinen en speelzones.

Provinciale Recreatiedomeinen

De Schorre, de Nekker, het Zilvermeer en de Lilse Bergen zijn ondertussen terug open voor het publiek. Mogelijk zijn nog niet alle delen van de parken actief, en er is sowieso een beperkte capaciteit.

Deze domeinen bieden daarom een online reservatiesysteem aan, waarbij we met aandrang vragen om op voorhand een toegangsticket te kopen of reserveren.

Ook de binnenaccommodatie is geopend, gebruik van zwembaden is terug mogelijk. Hiervoor reserveer je ook op voorhand. Ter plaatse worden de maateregelen over het gebruik van de douches en kleedruimtes duidelijk gemaakt. We vragen om deze extra regels te respecteren.

Hier een lijst van de websites en Facebook-pagina's van de recreatiedomeinen, zodat je de exacte aanpak en openingsdata van elk domein kunt natrekken: