De Averegten bekroond met Green Flag Award

publish date
28.10.2020

Provinciaal Groendomein De Averegten in Heist-op-den-Berg sleepte vandaag de Green Flag Award in de wacht. Deze internationale award erkent en beloont elk jaar parken en groene ruimten die extra duurzaam beheerd worden. De Green Flag parken worden gejureerd op een breed criterium: van groenbeheer, tot klimaatadaptatie en toegankelijkheid. Het domein behaalde de award door zijn duurzame visie, fijne faciliteiten en uitgebreid educatief aanbod.

De Green Flag Award werd in 1996 gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk, daar is het nu een vaste waarde. Milieuorganisatie en initiatiefnemer Keep Britain Tidy wil haar ervaring en expertise dan ook delen met buurlanden en landen wereldwijd. Zo wapperen er al 2224 groene vlaggen wereldwijd. Het netwerk van duurzaam beheerde parken en groene ruimten breidt elk jaar uit. Provinciaal Groendomein De Averegten in Heist-op-den-Berg is in België de nieuwkomer in het rijtje.

De Averegten behaalde het kwaliteitslabel doordat er een sterke duurzame visie is op diverse domeinen. Het domein legt zich niet alleen toe op een energiezuinig beleid. Er is ook een goede sociale interactie met de omgeving en een rijk aanbod aan natuur dichtbij een verstedelijkte omgeving. Het belang van groen in onze directe omgeving wordt dit jaar door de Covid-19 pandemie extra benadrukt. Kwalitatieve groene ruimtes en parken in de buurt geven mensen een aangename plek in de buitenlucht; ze zijn essentieel voor onze fysieke en mentale gezondheid. Daarom is het zo belangrijk dat er een sterk en duurzaam beheer achter schuilt.

Het domein zet ook volop in op een educatieve meerwaarde voor de bezoekers met leuke activiteiten voor diverse leeftijdsgroepen en begeleide scholenwandelingen in lente en herfst. Verder is er de samenwerking met een lokale school voor het opzetten van een boerderij met dieren.

Anna Leonard, GoodPlanet Belgium - project manager van de Green Flag Award in België: “Deze prestatie is een sterke erkenning voor de betrokken medewerkers en vrijwilligers wereldwijd, die zo hard gewerkt hebben om de parken te onderhouden tijdens deze moeilijke periode.” 

Mee op autismevriendelijke vakantie

publish date
23.10.2020

Ondanks autisme toch stressvrij met vakantie? Absoluut!
‘Drempelvrij toerisme’ vormt de eerste van een reeks opmerkelijke provinciale initiatieven in ‘De Ronde’ op ATV en RTV.

Gedeputeerde voor toerisme Jan De Haes is bijzonder trots op ‘toerisme voor autisme’. De nieuwste realisatie binnen het project ‘Drempelvrij toerisme’ van Toerisme Provincie Antwerpen om de vakantieparticipatie te verhogen. Kinderen en volwassenen met autismespectrumstoornis (ASS) hebben tijdens een daguitstap of vakantie vooral nood aan structuur en voorspelbaarheid. Daarvoor zorgen de gedetailleerde stappenplannen van twintig logies en twintig attracties in de provincie Antwerpen.

Zorgeloos kamperen
In ‘De Ronde’ zie je hoe zo’n vakantie concreet verloopt.
Wenke boekte met haar kinderen Berk en Yasmine een bungalow in Camping Houtum in Kasterlee. De camping ligt bovendien op een boogscheut van binnenspeeltuin Domein De Putten. Met behulp van de stappenplannen bereidt de familie de trip in detail voor.
Resultaat? Geen verrassingen, gewoon veel plezier.

Bekijk de reportage ‘Drempelvrij toerisme’.

Liesbet De Wit
medewerker Drempelvrij Toerisme
liesbet.dewit@provincieantwerpen.be

Groenblauw cultuur- en landschapspark vol ambitie

publish date
20.10.2020

Innovatieve riviernatuur, erfgoedhotspots, beklijvende ervaringen en professionalisering van de gastvrijheid: het zijn enkele ambities uit het nieuwe strategisch beleidsplan ‘Toerisme in Scheldeland 2020-2025’.

Uiteraard werkt het bijzondere rivierenlandschap in Scheldeland inspirerend. Schelde, Dender, Rupel en Durme zullen nóg meer als raster voor het routenetwerk fungeren. Opvallende pop-ups in natuurgebieden (denk aan een verplaatsbaar werfpaviljoen of uitkijktoren) creëren aantrekkelijke ontmoetingsplekken bij het water. En de samenwerking met o.a. kunstenaars en designers maakt de waterbeleving van fietsers en wandelaars nog intenser.

Erfgoedhotspots
Een betere ontsluiting van het rijke erfgoed - van scheepswerven en kastelen tot belforten en steenbakkerijen - vormt een andere ambitie. Scheldeland wil nog meer uitpakken met straffe cultuurhistorische clusters. Ook een vlottere verbinding tussen de diverse erfgoedhotspots staat op de agenda.

Inspirerend en gastvrij
Na een kick-offmoment met de vakantiesector starten Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen en Toerisme Scheldeland met de concrete uitwerking. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met 29 steden en gemeenten, lokale partners, ondernemers én inwoners.
Samen willen ze bouwen aan een onderscheidend aanbod, met oog voor het unieke DNA van de regio. Bovendien duurzaam en drempelvrij.

Marilou Dubois
regiocoördinator Scheldeland
marilou.dubois@scheldeland.be
T 0496 12 43 42

Wie wordt wandeling van het jaar?

publish date
13.10.2020

Wandelen blijkt populairder dan ooit. Dat belooft voor de wedstrijd ‘Wandeling van het jaar’ van Toerisme Provincie Antwerpen!
Een bredere oproep naar vakantiemakers en een vereenvoudigde procedure moeten van 2021 een topeditie maken.

Deelnemen aan de wedstrijd ‘Wandeling van het jaar’ loont. Méér nog dan de geldprijs van 1000 euro betekent de titel van ‘wandeling van het jaar’ extra promotie, meer bezoekers en een bonus voor lokale ondernemers.
Toerisme Provincie Antwerpen stimuleert vakantiemakers - o.a. gemeenten, toeristische diensten, natuurverenigingen en uitbaters van logies of attracties - om een kandidatuur in te dienen.

Eenvoudige procedure

Tegelijk vereenvoudigt Toerisme Provincie Antwerpen de procedure: een kaartje, toeristische blikvangers en een motivering volstaan.

De wedstrijd verloopt verder als volgt:

  • Alle ingestuurde wandelingen worden op het terrein uitgebreid gescreend.
  • In maart 2021 maakt Toerisme Provincie Antwerpen de shortlist bekend.
  • De wedstrijd loopt tot en met 31 augustus. 
  • In september 2021 presenteert Toerisme Provincie Antwerpen de nieuwe ‘wandeling van het jaar’.

Koenraad Pierré
Teammanager Routebureau
koenraad.pierre@provincieantwerpen.be
T 03 240 63 83

Antwerpen populairste fietsprovincie

publish date
22.09.2020

Populairste fietsprovincie én drukst bereden fietstraject: de provincie Antwerpen scoort uitstekend in het zomerrapport van de bekende routeplanner Vlaanderen Fietsland.

Met 300.000 gedownloade routes en ruim 1 miljoen gebruikers vormt het rapport een prima graadmeter voor het fietsgedrag van de Vlaming.
Tijdens de lente en zomer van 2020 maakten Vlamingen maar liefst 40% meer recreatieve fietstochtjes dan in dezelfde periode vorig jaar.

Fietshotspots

gezin fietsend op de Netebrug

Het drukst bereden fietspad tussen twee knooppunten in Vlaanderen? Dat ligt in Lier, tussen knooppunt 88 en 93 bij de brug over het Netekanaal.

In de top tien van populairste knooppunten figureren drie Antwerpse locaties:
- op drie: knooppunt 51 bij fietsbruggen Drierivierenpunt Rumst
- op vier: knooppunt 88 bij brug over Netekanaal in Lier
- op negen: knooppunt 4 bij Posthofbrug in Berchem-Antwerpen

Antwerpen blijkt bovendien de populairste fietsprovincie bij de gebruikers van het routeplatform, vóór Vlaams-Brabant en Limburg.

Scheldeland eindigt op een fraaie tweede plaats in het rijtje ‘populairste fietsregio’, de Kempen op de vierde stek.

Lees hier de opvallendste resultaten uit het Zomerrapport 2020.

Deputatie provincie Antwerpen lanceert imagocampagne #tuurlijkda

publish date
27.08.2020
TuurlijkDa - vierkant

Het is niet omdat het leven in onze provincie even stilviel, dat we moeten blijven stilzitten. Integendeel. Het is nu vooral belangrijk dat we vooruit blijven kijken. Zonder de maatregelen uit het oog te verliezen natuurlijk. Dat we terug gaan genieten van de gewone momenten. Ook al zijn het buitengewone tijden.

Op vraag van de deputatie werd daarom een socialemediacampagne gelanceerd. Met de campagne #tuurlijkda moedigt de deputatie de inwoners en bezoekers aan om te genieten waar het kan. Op restaurant gaan met 1,5 meter afstand of in een hotel op beide oren slapen? #daszekerda, het kan nog allemaal. De socialemediacampagne loopt 6 weken en is een samenwerking met UNIZO, NSZ, Horeca Vlaanderen, AHA, Comeos, en Toerisme Provincie Antwerpen.

Code Geel

publish date
17.08.2020

De extreme droogte van de voorbije weken is wat achter de rug. De hoge temperaturen zijn ook afgenomen. Daarom wordt de alarmcode voor bos- en natuurgebieden afgeschaald naar Code Geel.

code geel

Code geel houdt in dat het nog steeds droog is, maar nog niet of niet meer gevaarlijk droog. Het betekent ook dat de brandweer met gepaste sterkte uitrukt.

Wees voorzichtig met alles wat vuur kan veroorzaken, maar er is geen vuur- en rookverbod. Sigaretten en peuken weggooien in de natuur is sowieso een slecht idee. 

 

Slibruiming in het Vrieselhof

publish date
22.07.2020

In september wordt gedurende een tweetal weken het slib geruimd uit de vijver en de kasteelgracht van het Vrieselhof.
Om veiligheidsredenen zal u gedurende de werken omleidingen moeten volgen. Onze verontschuldiging voor de hinder die u hierdoor kan ondervinden.

 

Het verwijderen van slib is belangrijk om verschillende redenen. Het vermindert de kans op vissterfte, botulisme en de vorming van algen. De schade die een ruiming aan fauna en flora veroorzaakt, is ondanks de omvang, snel hersteld. Vaak is er het erop volgend voorjaar al een veel rijkere fauna en flora dan voorheen. De slibruiming kan in september plaatsvinden over het geplagde stuk, zonder dat er schade is aan de vegetatie. Mochten de werken later worden uitgevoerd, wordt de opkomende vegetatie verstoord.
Het niet vervuilde slib wordt (gemengd met zwarte grond) hergebruikt als organisch materiaal, bijvoorbeeld op onze kwekerij. Het gedeelte vervuild slib wordt door de aannemer afgevoerd om te worden gesaneerd. Dit project loopt i.s.m. ANB en VLM.

Vlaamse overheid_vol

700 km wandelplezier met het vernieuwde wandelnetwerk De Merode

publish date
10.07.2020

Wandelnetwerk De Merode is uitgebreid van 500 naar 700 kilometer zorgvuldig uitgekozen wandelpaden. Meer dan 800 wegwijzers werden vernieuwd! De kers op de taart is een nieuwe tweedelige wandelkaart. 

Wandelnetwerk De Merode

De Merode is een van de grootste groengebieden in Vlaanderen, verdeeld over 9 gemeenten op het kruispunt van de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Je ontdekt er niet alleen een fantastische brok natuur, maar ook bijzonder erfgoed en allerlei prinsheerlijke plekjes.

De vernieuwde wandelkaart bestaat uit twee delen:  

  • een kaart voor het noordelijke deel in de Kempen
  • een kaart voor het zuidelijke deel in Vlaams Brabant

Op de kaart vind je voortaan ook informatie over bushaltes en kampeer- en campermogelijkheden nabij de verschillende startpunten.

De kaarten zijn samen verkrijgbaar in een handig hoesje voor € 9,95 bij de toeristische infokantoren in Westerlo, Geel, Herselt en Laakdal of online te bestellen. 

Gerenoveerde helft Rozentuin heropend in het Rivierenhof

publish date
03.07.2020

Verpozen tussen nieuwe rozen

 

Vorig voorjaar ging de Rozentuin in het Rivierenhof voor de helft op slot. De geliefde verpoosplaats van vele parkbezoekers was ‘bodem-moe’ en de prachtige collectie rozenstruiken kwijnde weg. De provincie Antwerpen zette geëngageerd in op een milieuvriendelijke renovatie van de oude tuinkamer. Door het terrein tijdens de ingrijpende werkzaamheden op te splitsen, konden de liefhebbers ten allen tijde blijven genieten van de (halve) rozentuin. De westelijke helft is nu klaar en opnieuw open voor bezoekers.

 

State-of-the-art renovatie
Zonder chemicaliën maar door middel van uiterst innovatieve technieken is de bodem in het westelijke deel van de Rozentuin opnieuw helemaal gezond. De westelijke helft van de collectietuin werd duurzaam gerevitaliseerd, heringericht en verrassend fleurig heraangeplant. In het gerenoveerde gedeelte van de Rozentuin voorziet anderhalve kilometer ondergrondse druppelslang de planten van regenwater.

Het ‘resetten’ van een vermoeide bodem
Door jarenlang op dezelfde plaats rozen te telen, was het bodemleven van de Rozentuin in het Rivierenhof uit evenwicht geraakt. Bij ‘bodemmoeheid’ zijn de schadelijke bodemorganismen (aaltjes) te talrijk geworden voor de huidige teelt, waardoor de rozenstruiken zienderogen wegkwijnen.
Vroeger werd zo’n aangetaste bodem gesaneerd door de grond te ontsmetten met chemicaliën. Maar conform haar engagement en ISO 14001-label (keurmerk milieumanagementsysteem) gebruikt het provinciaal groendomein nu innovatieve milieuvriendelijke technieken om de rozencollectie op deze plek in het park te kunnen behouden.
Daarbij worden goedaardige schimmels en bacteriën in de bodem gestimuleerd totdat opnieuw een natuurlijk evenwicht is bereikt. De grond wordt als het ware ‘gereset’.


Tijdlijn van de renovatie

Herfst 2018: in de westelijke helft van de tuin werden de rozelaars gerooid en de verhardingen uitgebroken.

Voorjaar 2019: grondwerken aan de pergola en klaarmaken van het terrein (grondbewerkingen).

Begin juli 2019: werd water en organisch voedsel aan de bodem toegediend.
Daarna werd het terrein gedurende tien weken volledig afgedekt met een plastiekfolie en een doek om de aaltjes te laten afsterven. Na tweeënhalve maand is die bedekking van het terrein weggenomen en de bodem opnieuw opgebroken om zuurstof toe te laten.

November 2019: fantastisch nieuws! In het behandelde deel van de rozentuin zijn er geen aaltjes meer aangetroffen. Het natuurlijke evenwicht in de bodem is hersteld, de bodem is opnieuw gezond.

Winter / voorjaar 2020: nieuwe aanleg perken en wandelwegen. Niet alleen nieuwe aanplantingen, maar ook inzaaien van het nieuwe gazon, druppelbevloeiing, vernieuwen van de inkom, plaatsen van fietsstallingen en tuinmeubilair, rozelaars voorzien van infobordjes ...

 

 

Welkom in de vernieuwde Rozentuin

Het gerenoveerde Rozentuingedeelte is met respect voor het verleden anders ingevuld. Voortaan vloeien er organische art nouveau-lijnen in de historische, strakke perkvormen. Het concept verwijst naar het Jugendstil-tijdperk waarin de provincie Antwerpen het landgoed aankocht en ontwikkelde tot het eerste provinciaal domein van het land.

Naast de golvende lijnen valt ook de grotere diversiteit aan flora op. Heesters en vaste planten, bloembollen en wintergroene massieven ondersteunen voortaan de rozencollectie. Hierdoor zal de Rozentuin de bezoekers niet alleen tijdens het rozenseizoen, maar het ganse jaar rond kunnen bekoren. Het zeer grote assortiment rozenvariëteiten is bewust afgebouwd wat de uitstraling en eenheid sterk verhoogt, alsook het intensief onderhoud beperkt. Er wordt tevens bewust ingezet op sterke, ziekteresistente rozen.

Het assortiment vaste planten werd gekozen in samenwerking met de gepassioneerde kenners van Tuinpunt. De aangeplante heesters en bomen zijn collectieplanten, een Sneeuwklokjesboom, een Magnolia, een Albizia (slaapboom, die bij zonsondergang z’n bladeren samenvouwt) en een Styrax.

 


Verrassende sfeervariaties
Aan de westelijke zijde omarmt straks een schaduwtuin met solitaire bloeiende heesters en bijzondere schaduwplanten, de historische pergola met vernieuwd zitgedeelte. Van hieruit overschouw je het centrale tuingedeelte met graszones en tal van rozen tussen vaste planten, heesters, bomen, wintergroene massieven en bloembollen. De perken zijn afgeboord met cortenstaal, een zeer duurzaam en natuurlijk ogend materiaal. Aan de pergola en het beeld van de naakte danseressen is in Belgische natuursteen met kalkmortel een ovalen stapelmuurtje gemetst waar planten op kunnen groeien.
Aan de noordkant vind je een perk voor keuringsrozen. Rozenveredelaars sturen nieuwe variëteiten in die verschillende keren per jaar anoniem door een onafhankelijke jury van rozenkenners worden gekeurd en beoordeeld. Hieruit worden dan de beste rozen voor openbaar groen gekozen. Momenteel zijn er zes nieuwe soorten ingestuurd.
In het gerenoveerde gedeelte Rozentuin zijn er momenteel 1910 rozelaars in 57 variëteiten aangeplant. Er is gekozen voor sterke en gezonde soorten, bij voorkeur op eigen wortel gekweekt, dikwijls met een keurmerk ADR of Excellence rozen. Net zoals vroeger is er opnieuw veel aandacht voor het werk van de beste Belgische rozenveredelaars. Martin Vissers en Lens Roses zijn trouwens zo gul geweest om een groot aantal van hun creaties (met korting) te schenken.

 

De biologische bestrijding van de aaltjes en volledige heraanleg van de rozentuin, gespreid over twee jaar (tweemaal vier fases), kost in totaal € 60.000.

Komende herfst gaat de andere helft van de Rozentuin op de schop. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal de gehele rozentuin eind volgend jaar volledig vernieuwd in meer glorie dan ooit te bewonderen zijn.

 

 

Vertegenwoordiging team serre & rozentuin PGRA v.l.n.r. Karl, Nic, Ilse, Nathalie, Denis en Werner - Copyright: PGRA voor provincie Antwerpen

Rozenveredelaar Martin Vissers, Dirk Chevalier (Tuinpunt) en Walter Rongé (PGRA) - Copyright: PGRA voor provincie Antwerpen.

Meesjes dol op RUPS-project

publish date
04.06.2020

Rond deze tijd van het jaar luidt in onze domeinen doorgaans het jeuk-alarm. Meldingen van geïrriteerde huid en ogen door rondvliegende haartjes van de eikenprocessierups stromen dan bij de domeinwachters binnen. Vorige zomer brachten zij de overlast in kaart en met dank aan het RUPS-project van het St. Ursula-instituut uit Wilrijk werden er op de hotspots ruim honderd nestkastjes gehangen om de natuurlijke vijand van de jeukrups massaal naar het Rivierenhof te lokken. 


Intussen zijn onze domeinwachters eropuit getrokken om de mezenkastjes te controleren op bezetting. Tegelijkertijd werden de jonge dieren en (indien mogelijk) aangetroffen oudervogels voorzien van een wetenschappelijke ring, zodat van de kool- en pimpelmezen bij terugvangst of overlijden ook de herkomst kan worden bepaald.

Uit de eerste vaststellingen blijkt alvast :
- Dat de helft (66 op 115) opgehangen nestkastjes bezet is. Enkele kasten waarin niet werd gebroed, vertoonden wel tekenen te zijn gebruikt als slaapplaats.
- Dat ruim een kwart van de broedsels (18 op 66) koolmezen zijn. De overige nestkasten zijn ingenomen door pimpelmezen, omdat de grootte van de invliegopening hen beter past.
- Uit de 66 broedsels werden er vierhonderd vogels (zowel oudervogels als hun jongen) voorzien van een wetenschappelijke ring. In sommige nesten was de kroost nog te klein om te ringen.

De nestkastjes in het Rivierenhof zijn dus een succes! Verwacht wordt dat eens de werken van het Oosterweel-project zijn begonnen, het aantal bezette nestkasten nog zal toenemen.

Komende winter worden de gebruikte kasten leeggemaakt om nieuwe bewoners te kunnen verwelkomen en worden er een aantal nestkasten met een iets grotere opening voorzien, zodat ook de populatie koolmezen kan groeien.

Wordt vervolgd!

Antwoorden op veelgestelde vragen over de Eikenprocessierups

Wat de meesjes niet oplossen, verwijderen onze groenmedewerkers met een speciale stofzuiger. Zie je een nest eikenprocessierupsen dat nog niet met lint is aangeduid, meld dat dan bij de domeinwachters op T 03 360 52 18.

Afbeelding: Vogelbescherming Nederland.

De Leeuw in de provincietuin

publish date
02.06.2020

Sinds afgelopen vrijdag staat in de tuin van het provinciehuis het bronzen beeld van Bert De Leeuw te blinken. Het 4,5 meter hoge kunstwerk, dat enkele ton zwaar is, werd met een kraan op zijn sokkel gehesen. Zoon Hendrik, die het archief van zijn vader beheert en betrokken was bij de totstandkoming van de sculptuur, was erbij.

Het beeld C861926/2 van Bert De Leeuw wordt op z'n sokkel gehesen

Het beeld C861926/2 werd in 1980 in de voortuin van het oude provinciehuis ingehuldigd. De afgelopen jaren lag het in het open depot van het Middelheimmuseum. Het is nu herenigd met de fontein van Pol Bury, die in 1981 ook een plaats voor het provinciehuis kreeg. De fontein staat sinds vorige herfst in de tuin, en komt vanaf de zomer in beweging.

Beide sculpturen maken deel uit van de provinciale kunstcollectie. De Leeuw en Bury waren allebei betrokken bij de kunstenaarsgroep G58-Hessenhuis en deelden een visie op kunst. Kunstenaar Bert De Leeuw verklaarde destijds dat hij bij het ontwerp dacht aan de opzet van het gebouw, aan het personeel en hun ‘schrijfmachines’.

Bert De Leeuw

Bert De Leeuw (1926 – 2007) was een Antwerpse kunstenaar. In 1958 maakte hij samen met onder meer Vic Gentils, Paul Van Hoeydonck en Pol Mara deel uit van de groep G58-Hessenhuis. Hij evolueerde van schilder naar beeldhouwer, met een uitgesproken voorliefde voor brons. Zijn humanitair-sociale bekommernis klinkt ook door in de zogeheten ‘totempalen’ die hij vanaf 1970 creëerde. Het zijn onderling hercombineerbare ensembles van meerledige, abstracte vormen die gebaseerd zijn op de kubus. Elk van de zichtbare zijden heeft een eigen ‘gezicht’ door steeds verschillende inkervingen en uitstulpingen. Door de wisselende stapelingen treden deze verschillende mensbeelden als het ware in contact met elkaar. Deze typische werken zijn onder meer opgenomen in de collecties van het KMSKA en het Middelheimmuseum. De sculptuur C861926/2 sluit aan bij dit concept van gestapelde blokken, ook al is het uit één deel vervaardigd.

De herplaatsing van dit kunstwerk kadert in de ambitie om de Collectie provincie Antwerpen toegankelijk te maken voor het publiek.

De tuin rond het provinciehuis is nog niet geopend, omdat het gras nog niet beloopbaar is. Als publieke tuin voor omwonenden en passanten wordt het een nieuwe groene long om in tot rust te komen. Kunst hoort daar bij.

Volgende van de detaillijst