Wortel- en Merksplas-Kolonie stap dichterbij titel UNESCO-Werelderfgoed

publish date
28.06.2018

Wortel- en Merksplas-Kolonie, die deel uitmaken van de 7 Koloniën van Weldadigheid in België en Nederland, worden voorlopig niet ingeschreven op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Dat heeft het Werelderfgoedcomité beslist op een internationale conventie in Manama (Bahrein). Het Werelderfgoedcomité meent dat de Koloniën van Weldadigheid nog wat werk hebben aan het dossier.

Wortel- en Merksplas-Kolonie

Zeven Koloniën van Weldadigheid

Begin 19de eeuw ontstonden zeven landbouwkoloniën in Nederland en België als een vooruitstrevend sociaal experiment. Aan de grondslag van dit experiment lag de idee dat armen uit de stad een nieuw leven konden opbouwen op het platteland. Maar liefst 80 km² woeste grond werd door de kolonisten eigenhandig omgevormd tot landbouwgrond. De kaarsrechte dreven en statige gebouwen gaven orde en regelmaat aan het leven van de landlopers. Deze structuur is nog steeds duidelijk zichtbaar in het landschap.

In de Zuidelijke Nederlanden werden in Wortel bij Hoogstraten een vrije Kolonie (1822) en in Merksplas een onvrije Kolonie (1825) opgericht. Na de Belgische onafhankelijkheid werden beide Koloniën ingezet om landlopers op te vangen. Landloperij was in België van 1866 tot 1993 strafbaar en wie geen geld op zak had, kon naar de Rijksweldadigheidskoloniën gestuurd worden. Tot 1993 leefden, woonden en werkten er landlopers. Toen de wet op de landloperij werd afgeschaft, bleef een waardevol landschap van bijna 1000 hectare verweesd achter, getekend nadat het meer dan 150 jaar dienst had gedaan als landbouwkolonie. 

Wortel- en Merksplas gered van verval

Het landschap en de gebouwen werden na 1933 bedreigd door leegstand, verval en versnippering. In 1997 stonden de gebieden zelfs op de lijst van het ‘World Monuments Fund’ bij de 100 meest bedreigde erfgoedsites ter wereld. Gelukkig werd snel ingezien dat dit bijzondere erfgoed niet verloren mocht gaan. Bezorgde burgers trokken tijdig aan de alarmbel en in 1997 werd vanuit de provincie Antwerpen en met de steun van een 40-tal gemeentebesturen de vzw Kempens Landschap opgericht. Deze organisatie ijvert sindsdien voor het behoud, de ontwikkeling en de openstelling van dit erfgoed. Sindsdien zijn beide Koloniën er steeds op vooruit gegaan: in 1999 werden de gebieden beschermd als landschap en werden ook de belangrijkste gebouwen beschermd als monument. Het omringende landschap werd aangekocht door verschillende publieke partners waardoor het geheel in gemeenschapshanden bewaard blijft. Op die manier kunnen Wortel- en Merksplas-Kolonie vandaag vanuit één visie beheerd worden.

Een stap dichterbij

Vandaag besliste de leden van het Werelderfgoedcomité om het advies van ICOMOS niet te volgen en de zeven Koloniën van Weldadigheid wat huiswerk mee te geven om er volgend jaar mee terug te komen.

Dat vinden de verschillende beheerders van het gebied uiteraard jammer. Maar de jarenlange inspanning en samenwerking tussen twee landen, vier provincies, acht lokale besturen, Agentschap Onroerend Erfgoed, Agentschap Natuur en Bos, Vlaamse Landmaatschappij en tal van andere partners is een uniek gegeven. De partners bekijken nu het dossier kan worden klaargestoomd voor een volgende indiening. 

Kempens Landschap, provincie Antwerpen en het Vlaamse Agentschap Onroerend Erfgoed werkten zeer goed samen in het hele nominatieproces van de sites. Wortel- en Merksplas-Kolonie zijn een toonbeeld van de integratie tussen natuur en cultuur. Samenwerkingen en een gedeelde visie hebben hoe dan ook gezorgd voor een prachtig stuk erfgoed.

'Vagrants Colony, a Hymn' - Jef Neve

Zo'n prachtig gebied verdient een prachtige soundtrack, en deze werd uitgewerkt door niemand minder dan Jef Neve! De hymne geeft alle aspecten van de gebieden weer. Van hoop tot tristesse, van dromen tot eenzaamheid, dat allemaal overgoten met de indrukken van de weidse landschappen en een scheutje bohémien. Bekijk en beluister 'Vagrants Colony, a Hymn' in wereldpremière!

Vakantieganger wil vooral genieten

publish date
26.06.2018

Kempen charmeren met natuur en buitenactiviteiten, Scheldeland met gastronomie en gastvrij onthaal.

Wat trekt de vakantieganger aan in onze toeristische regio’s? Wie in de Kempen logeert op een camping of in een vakantiewoning geniet van de natuur en het actieve buitenleven. Wie verblijft in een hotel of B&B komt vooral om te fietsen en te wandelen. In Scheldeland apprecieert hij bovenal de gastronomie en het gastvrije onthaal. Uit een grootschalig onderzoek van de vijf provinciale toeristische organisaties in 2017 blijkt dat respectievelijk 82% en 88% van de Vlaamse en Nederlandse vakantiegangers tevreden is over zijn verblijf in de Kempen en Scheldeland.

Kolonies

Resultaten Kempen

 • regio telt ruim 13.300 bedden voor toeristisch verblijf
 • 458.000 Belgische en Nederlandse vakantiegangers spenderen samen 78,7 miljoen euro (20% totale omzet in Vlaamse Regio’s, cijfer 2016)
 • gezelschappen met kinderen en driegeneratiegezinnen logeren meestal in vakantiewoning of op een camping; willen tot rust komen in het groen, wandelen, zwemmen en buiten sporten
 • koppels en gezelschappen zonder kinderen kiezen vaker voor korte trip in hotel of gastenkamer; maken graag fiets- en wandeltochten
 • 82% van de respondenten in het onderzoek toont zich (uiterst) tevreden over zijn vakantie in de Kempen

 

Resultaten Scheldeland

 • regio telt ruim 2400 bedden voor toeristisch verblijf
 • 59.000 Belgische en Nederlandse vakantiegangers spenderen samen 8,4 miljoen euro (cijfer 2016)
 • vooral koppels en gevarieerde gezelschappen zonder kinderen opteren voor een verblijf in Scheldeland
 • ze bezoeken er graag markten, cafés en restaurants en proeven van lokale bieren
 • 88% van de respondenten toont zich nadien (uiterst) tevreden over zijn verblijf
 • vooral fietsaanbod en de horeca vallen in de smaak

Meer weten?

Stien Van Eijnde
stien.vaneijnde@provincieantwerpen.be

Gloednieuwe speeltuin Rivierenhof geopend

publish date
20.06.2018

Onder ruime belangstelling werd in het Rivierenhof zonet de langverwachte nieuwe speeltuin naast het kasteel Rivierenhof plechtig geopend, enthousiast ingespeeld en helemaal goed bevonden! Deze speeltuin werd ontworpen op basis van de noden, de wensen en de feedback van de dagelijkse parkgebruikers.

 

Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor provinciale groendomeinen: “Anderhalf jaar geleden gaven ruim vijfhonderd gebruikers van het Rivierenhof, waaronder 217 kinderen, tijdens een grote bevraging in het park hun mening over de ideale speeltuin. Daaruit bleek dat die vooral uitdagend voor alle leeftijden moet zijn en bij voorkeur opgebouwd rond een specifiek thema dat de fantasie prikkelt.”

De ideale speeltuin is ook groot (‘het park waardig’) en heeft een terras met zicht op de spelende kinderen. Klimmen, glijden, schommelen en een kabelbaan staan bovenaan het verlanglijstje. Tenslotte is de ideale speeltuin mooi in het park geïntegreerd door het gebruik van natuurlijke materialen.

Jan De Haes: “Met al deze bevindingen ging provincie Antwerpen integraal aan de slag. De resultaten van de uitgebreide bevraging vormden de basis van het bouwdossier voor de speeltuinbouwers. In zeven en een halve maand verrees in het Rivierenhof een nieuwe speeltuin die erg middeleeuws aanvoelt en waarbij met enkele aangepaste toestellen ook het speelplezier van kinderen met een handicap of in een rolstoel wordt verzekerd.”

De vorige speeltuin naast het kasteel Rivierenhof dateerde reeds uit 2000 en was aan vervanging toe. Na de grootse heraanleg van de monumentale Jezuïetendreef in 2015-2016, werd eind vorig jaar gestart met de herinrichting van de zone tussen het kasteel Rivierenhof en de gerestaureerde slotgracht. Conform de missie en visie van het Rivierenhof hebben de tennispleinen er plaats gemaakt voor de nieuwe speeltuin die werd ontworpen op basis van de feedback, noden en wensen van de dagelijkse parkgebruikers.

Provincie Antwerpen investeerde in totaal 450.000 euro in het Rivierenhof voor de afbraak van de voormalige tennisvelden, de bouw van de nieuwe speeltuin en de omheining rond de gerestaureerde slotgracht.
 

Primeur: Toerisme voor Autisme

publish date
18.06.2018

Structuur en voorspelbaarheid: daar hebben kinderen en volwassenen met autismespectrumstoornis (ASS) nood aan tijdens een daguitstap of vakantie.
De gedetailleerde stappenplannen op www.toerismevoorautisme.be garanderen een stressvrij én plezant bezoek aan 20 toeristische attracties in de provincie Antwerpen.
Elk plan zoomt in op de heen-en terugreis, het onthaal, de activiteiten en de praktische info over o.a. sanitair, catering of souvenirs. Dat gebeurt met behulp van kleurenfoto’s, kaartjes, pictogrammen en korte beschrijvingen.

Een handige houvast voor, tijdens én na je trip
. Niet alleen voor de bezoekers maar ook voor hun familie of begeleiders.
 

Deelnemende attracties:

Kinderboerderij Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Antwerpen - Olmense Zoo in Balen – Barrevoetspad in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom - Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen in Boom - Kinderboerderij Mikerf in Brasschaat - Provinciaal Groendomein De Averegten in Heist-op-den-Berg - Hidrodoe in Herentals - Volkssterrenwacht Urania in Hove - Arboretum Kalmthout - Domein De Putten in Kasterlee - Klompenmuseum en klompenbelevingspad in Laakdal - Kinderboerderij ’t Struisvogelnest in Lier - ZOO Planckendael in Mechelen - Sint-Romboutstoren in Mechelen - Fort van Oelegem in Ranst - Natuurpunt Museum in Turnhout - Stoomgroep Turnhout - Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk in Willebroek - Lindepaviljoen in Zoersel

Praktisch?

Je downloadt het stappenplan van bovenstaande attracties op www.toerismevoorautisme.be.
Opmerkingen of suggesties na je bezoek? Mail je feedback naar info@toerismevoorautisme.be.

Meer weten?

Liesbet De Wit
Liesbet.dewit@provincieantwerpen.be

Grootse plannen voor het Prinsenpark

publish date
12.06.2018

In Provinciaal Groendomein Prinsenpark is gestart met de bouw van een nieuw onthaalcentrum, werkruimtes en een garage. Het huidige onthaalgebouw is totaal verouderd en vertoont heel wat gebreken. Met het nieuwe gebouw doet het domein een flinke stap voorwaarts en kan het zijn educatieve activiteiten ook nog uitbreiden.

Het huidige onthaalgebouw in het Prinsenpark is totaal verouderd en vertoont heel wat gebreken, het is niet meer aangepast aan de moderne normen qua duurzaamheid en veiligheid. Door de jaren heen is het gebouw ook stilaan uit zijn voegen gebarsten. Meer natuur educatieve activiteiten en evenementen hebben sinds begin jaren ’90 geleid tot een groter personeelsbestand, waardoor de oorspronkelijke tentoonstellingsruimte al is omgebouwd tot een bureel. De werkruimte en garage zijn eveneens te klein en aan vervanging toe.

Met de bouw van een nieuw onthaalcentrum en werkruimtes/garage komt men hieraan tegemoet en kan het domein zijn activiteiten zelfs nog uitbreiden. Ook wordt de locatie lichtjes gewijzigd in het teken van een geoptimaliseerd onthaalbeleid voor bezoekers. Zo verhuist de hondenweide naar de huidige speelzone, om zo plaats te maken voor het nieuwe gebouw. De speelzone wordt op zijn beurt op een betere plaats ingeplant en voorzien van toffe speelmogelijkheden.

Baken in het parklandschap

Studio Thys Vermeulen tekende twee gebouwen die scharnieren ten opzichte van elkaar. Onder een elegant, hellend dak van 50 meter lang bakenen een L-vormig en een rechthoekig gebouw een binnenkoer af die dienst zal doen als werkplaats. Naast de stelplaatsen in het L-vormig gebouw toont het ontwerp een rechthoekig gebouw met ruimte voor administratie, een personeelsrefter en bezoekersfaciliteiten zoals een educatieve ruimte en een sanitair blok.

De gebouwen zijn verbonden met het landschap en refereren aan de hoeves die in de Kempen gebouwd zijn. Ze dragen zo de waarden en visie van het Prinsenpark uit: een gebied vormen waar natuurbeleving en ontspanning centraal staan. Voor de gebouwen wordt gestreefd naar optimale duurzaamheid en ze moeten voldoen aan de passiefnorm.

De verplaatsing naar een andere locatie zorgt voor nieuwe doorzichten in het landschap en de dijk wordt herkenbaarder. Studio Thys Vermeulen maakt, ondermeer door de gracht te verbreden, de eigenschappen van het natte landschap terug zichtbaar. De nieuwe gebouwen worden zo een echte baken in het parklandschap.

Schenking collectie Willy Van Croonenborch

publish date
06.06.2018

Rivierenhof ontfermt zich over collectie daglelies van overleden verzamelaar

 

Juni is de maand bij uitstek waarin de daglelies of Hemerocallissen in bloei staan. Deze planten hebben trechtervormige tot klokachtige bloemen die elk een dag bloeien. Doordat ze vele bloemen hebben, schitteren daglelies dan ook meerdere weken. Het zijn makkelijke planten, die het op alle bodemtypes goed doen als ze maar niet te droog staan. Alle delen van de Hemerocallis, ook de bloemen, zijn eetbaar.

Daglelieverzamelaar Willy van Croonenborch experimenteerde de laatste jaren met nakomelingen van recent gekweekte cultuurvariëteiten (dat zijn vormen met speciale bloemen). Hij zaaide meer dan zestienhonderd zaden uit van kruisingen tussen verschillende daglelies met spectaculaire bloeivormen. Helaas overleed Willy begin dit jaar geheel onverwachts en moest voor de opgebouwde verzameling een andere locatie worden gevonden.

Dochter Vanessa Croonenborch en dagleliekenner Francois Verhaert stelden voor de indrukwekkende collectie van Willy aan het Rivierenhof te schenken. Het Rivierenhof is naast een park immers ook een belangrijke botanische tuin en is dan ook zeer blij met de aanwinst van deze collectie jonge plantjes.

 

Wat gaat het Rivierenhof met deze collectie doen? De volgende jaren wordt er bekeken welke variëteiten waardevol zijn (mooie bloemen, stevige planten). Deze worden dan uitgeselecteerd en verder opgekweekt. Vervolgens zullen de landschapsarchitecten van het Rivierenhof deze planten een plaatsje geven in het park, waardoor iedereen ervan kan genieten.
Het Rivierenhof wil Vanessa en Francois dan ook hartelijk bedanken voor het onderbrengen van deze belangrijke collectie. Hierdoor blijft het indrukwekkende werk van Willy Croonenborch niet alleen voortbestaan, ook de talrijke parkbezoekers zullen in de toekomst mee kunnen genieten van deze prachtige bloemen.

Afbraak en opbouw Tomorrowland 2018: De Schorre beperkt toegankelijk.

publish date
01.06.2018

Het festival Tomorrowland gaat dit jaar door van vrijdag 20 tot en met zondag 22 juli en van vrijdag 27 tot en met zondag 29 juli. Tijdens de opbouw en afbraak is het domein De Schorre beperkt toegankelijk vanaf 25 juni tot 13 augustus. 

 

Opbouw

14 juni: Start opbouw op de evenementenweide, het libelleneiland, deltaweide en achter het gebouw De Pitte. De rest van het domein is gewoon toegankelijk.
2 juli: Start opbouw over heel het domein.

• Mountainbikeparcours: toegankelijk t.e.m. 24 juni.
Minigolf, fiets- en kickbikeverhuur, waterfietsverhuur, barrevoetspad: geopend t.e.m. 1 juli.
• Avonturentoren Intense: open t.e.m. 1 juli.
• Onthaalbalie De Schorre & Congrescentrum De Pitte: blijft toegankelijk via de hoofdingang tot en met 1 juli.
• De brasserie & buitenspeeltuin: blijven toegankelijk via de hoofdingang tot en met 15 juli.
• Toeristisch infokantoor Rupelstreek: toegankelijk via de hoofdingang tot en met 15 juli. Het infokantoor van Toerisme Rupelstreek verhuist naar het Sociaal Huis in Terhagen van 17 juli t.e.m. 2 augustus. Voor meer informatie en de openingsuren: www.toerismerupelstreek.be.

Vanaf 16 juli wordt heel het domein afgesloten.

 

Tomorrowland 2017
Tomorrowland 2017

Afbraak

• Vanaf 2 augustus: brasserie & buitenspeeltuin weer open en bereikbaar via de hoofdingang.
• Vanaf 3 augustus: het infokantoor Rupelstreek weer open en bereikbaar via de hoofdingang. (wegens verhuis pas goed bereikbaar vanaf 4 aug)
• Vanaf 8 augustus: avonturentoren Intense weer open en bereikbaar via de hoofdingang.
• Vanaf 10 augustus: start recreatieverhuur. Ook het Barrevoetspad, onthaalbalie De Schorre & congrescentrum De Pitte zijn weer open en bereikbaar.
• Vanaf 13 augustus: Je kan terug over de One World brug richting het buurtpark in De Schorrestraat wandelen. Ook het mountainbikeparcours gaat dan weer open en de visvijvers in het domein zijn weer bereikbaar.
• Van 14 tot 18 augustus: laatste ophalingen van materiaal.

Hondenweide, buurtparken en fietsroutes

De hondenweide blijft bereikbaar via het buurtpleintje Sint Kathelijnestraat vanaf 14 juni. Het buurtpark in de Sint Kathelijnestraat & het buurtpark aan de Boomse Vissers (Schorrestraat) blijven open en bereikbaar, behalve tijdens de festivaldagen (donderdag tot en met maandag). Fietsroute 24-26 wordt omgeleid van 29/6 tot 10/8.

De Velodroom & De Musette

Zowel De Velodroom als De Musette blijven toegankelijk via de Rupeldijk, ook wanneer het domein van De Schorre afgesloten is. We raden aan om met de fiets te komen! Ze zullen wel hun deuren sluiten op 11 juli en van 16 t.e.m. 31 juli. 

Contact

De onthaalbalie van De Schorre is gesloten vanaf 2 juli t.e.m. 10 augustus.
Op de weekdagen is het onthaal wel telefonisch bereikbaar tussen 9u en 17u (03 880 76 00) en via mail (onthaal@deschorre.be). Met uitzondering van 11 juli, 20 juli en 27 juli

Buurtbewoners kunnen met vragen, opmerkingen of problemen terecht bij de ombudsman van Tomorrowland en zijn team. Dit kan via het gratis nummer 0800/19009 (vanaf 1 juli t.e.m. 31 juli) of buurt@tomorrowland.be. Meer info vind je ook op de buurtwebsite boomrumst.tomorrowland.com.

Vacatures in De Schorre

publish date
11.05.2018
De Schorre
De Schorre

De provincie Antwerpen is voortdurend op zoek naar enthousiaste en competente medewerkers. Hun kwaliteiten zijn belangrijker dan leeftijd, geslacht, etnische afkomst of handicap. Momenteel organiseren wij een selectieprocedure bij aanwerving/bevordering/interne mobiliteit/externe mobiliteit voor de functie van  groenwerker (m/v) voor het Departement Vrije Tijd – APB Provinciaal Recreatiedomein De Schorre. Je zal werken op volgend adres: Schommelei 1 bus 1, 2850 Boom. Wij bieden een voltijdse contractuele functie met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. We nemen een vergelijkende selectieprocedure af waarbij we een wervingsreserve samenstellen die gedurende drie jaar geldig blijft. We zullen uit deze wervingsreserve putten voor eventuele toekomstige vacatures bij de Provincie of de Autonome Provinciebedrijven (APB’s).

 • Vacature voor groenwerker: Je taken bestaan vooral uit park- en natuuronderhoud. Enkele voorbeelden: plantsoenen onderhouden, hagen scheren, bos- en grasmaaien, snoeien, vijvers onderhouden,... Daarnaast zal je ook polyvalent ingezet worden tijdens evenementen (afbraak, opbouw, logistieke ondersteuning, …). Bekijk de volledige vacature en bezorg ons je sollicitatiebrief tot en met 27 mei 2018.

Op abdijentour door de Kempen

publish date
19.04.2018
Abdijenroute
Abdijenroute

Tien eeuwen oud en nog altijd even fascinerend: de Kempense abdijen. De norbertijnen van Tongerlo, Postel en Averbode drukten hun stempel op het leven en het landschap in de Kempen. Na een tumultueuze geschiedenis vormen ze vandaag een oase van rust en reflectie.
Volg met je auto of moto de blauw-witte borden van de Abdijenroute en maak kennis met hun verhaal, hun erfgoed en hun bewoners. Trek zeker ook tijd uit om te proeven van al het abdijlekkers …

Aanraders langs de Abdijenroute:

- da Vincimuseum in de abdij van Tongerlo met een fantastische kopie van ‘Het Laatste Avondmaal’
- romaanse kerk en vermaarde kruidentuin in de abdij van Postel
- bezoekerscentrum ‘Het Moment’ in de abdij van Averbode
- Priorij Corsendonk in Oud-Turnhout, een driesterrenhotel in een 14de-eeuws klooster.

Abdijenroute voor minder mobiele toerist:

Op stap met rolstoel, kinderwagen of andere wieltjes? Geen probleem.
Op basis van de gedetailleerde toegankelijkheidsfiches van attracties en horeca in de buurt van de Abdijenroute stel je zelf een uitstap-op-maat samen.
Logiestips vind je op www.kempen.be en www.toegankelijkreizen.be.

Meer weten?

Week van de Provinciedomeinen 2018: Natuurlijk Genieten!

publish date
30.03.2018

Genieten voorop tijdens Week van de Provinciedomeinen #WeekvandeProvinciedomeinen
Van 9 tot en met 15 april 2018 zijn alle provinciale groendomeinen extra gastvrij

Van 9 tot en met 15 april 2018 doet de provincie Antwerpen opnieuw mee aan de Week van de Provinciedomeinen. Ook de andere Vlaamse provincies dompelen zich van 9 tot en met 15 april helemaal onder in het thema ‘Natuurlijk Genieten’. Tijdens de Week van de Provinciedomeinen ontdek je de groen- en recreatiedomeinen op een originele manier.

 

De Provinciale Groen- en Recreatiedomein vormen een stevig onderdeel van de provincie als Streekmotor. Mensen engageren, een mooi vast recreatief aanbod uitwerken, groene oases dicht bij huis aanbieden, leuke evenementen en gezellige activiteiten organiseren, dat alles doen onze domeinen veel en graag. Tijdens de Week van de Provinciedomeinen zetten we dat nog eens extra in de verf!

Schoenen uit

In de Antwerpse groendomeinen verbinden ze bezoekers letterlijk met de natuur. Eén van de talrijke initiatieven is Barrevoets de nacht in, in provinciaal groendomein De Schorre in Boom. Tijdens een zalige avondwandeling kuieren bezoekers op het met kaarsen verlichte blotevoetenpad, waarna ze enkele verwennerijen krijgen. En ook aan de kinderboerderij van het Rivierenhof in Deurne en in het Oelegemse Vrieselhof kunnen groot en klein met de tenen tussen het zand wroeten op een blotevoetenpad.

Terug naar de natuur

Het Zilvermeer in Mol, geeft een kijkje in de groenere en stillere kant van het domein. Onder de noemer Zilvermeer pleZand starten geleide wandelingen aan het Ecocentrum De Goren die eindigen op het dakterras van de strandbar met een lekker hapje of drankje. Tijdens Yoga op de Heide op de Kesselse Heide of kinderyoga in Hertberg word je helemaal zen.

Bloemetjes,  bijtjes en wildernis

In het Hof van Leysen in Antwerpen maak je kennis met stadsbijen. In Arboretum Kalmthout zetten ze dan weer de bloemetjes buiten tijdens hun plantendag. In kasteel d’Ursel loopt het magnifieke ‘Fleurs des dames’, een tentoonstelling van bloemenkunstenaars. Into the wild belicht een trend in het bloemschikken: het gebruik van wilde bloemen of veldboeketten. De bijzondere bloemkunstwerken krijgen daarbij het gezelschap van de bloemenstillevens van Frans Mortelmans. In De Averegten in Heist-op-den-Berg kunnen wandelaars lekker struinen in het groen. Onder de noemer Het bos op je bord krijgen bezoekers heel wat weetjes en proevertjes voor de kiezen in de kruidentuin en het wandelbos. Tijdens de Lentewandeling van De Averegten toont de boswachter hoe het nieuwe leven de kop opsteekt.  Een gelijkaardig initiatief is de Bioblitz in het Prinsenpark. In het Mechelse Vrijbroekpark verken je het nieuwe, ruige natuurgedeelte met Pioniers van de Nieuwe Wildernis.

Actie!

Nog meer actie is er in De Nekker met de O2 Run: een parcours van aaneengesloten springkastelen. Echt iets voor de kleine Spartacus Runners, of voor wie zich eens goed moe wil maken.


Het volledige programma van de Week van de Provinciedomeinen kan je volgen op www.weekvandeprovinciedomeinen.be.  

De Grote Fietsenquête

publish date
28.03.2018
fietsen
fietsen

Fietstoerisme creëert 86,5 miljoen euro omzet

Recreatieve fietser geeft tocht langs knooppuntennetwerk 8,3 op 10

Wie fietst langs het knooppuntennetwerk in de provincie Antwerpen? Hoe gebruikt en evalueert die fietser dat netwerk? En wat is de economische return van het fietstoerisme?
De Grote Fietsenquête - 6000 fietsers werkten mee aan het onderzoek - leverde interessant cijfermateriaal over het recreatieve fietstoerisme in de provincie Antwerpen op.

De recreatieve fietser langs het knooppuntennetwerk:
- is gemiddeld 50 jaar;
- wil vooral genieten (75%);
- fietst gemiddeld 52 km en 4.25 uur;
- fietst vooral in gezelschap (76%);
- kiest steeds vaker voor de e-bike (28%);
- geeft die trip een prima score: 8,3 op 10.

Het economische belang van het fietstoerisme stijgt:
- de daguitstapper besteedt gemiddeld 17,2 euro en de vakantieganger zelfs 108,9 euro per persoon/per dag
- in 2017 telden we 7,6 miljoen recreatieve tochtjes langs het knooppuntennetwerk;
- het fietstoerisme genereert 86,5 miljoen euro omzet en creëert 502 extra voltijdse banen, voornamelijk in de horeca.

Meer weten?
Stien Van Eijnde
stien.vaneijnde@provincieantwerpen.be

Oehoe in het Rivierenhof

publish date
26.03.2018

Grootste inlandse uil verkent territorium

 

Kauwen en kraaien sloegen alarm

Begin november 2017 merkte domeinwachter Jef Lauwers de alarmroepen op van een grote zwerm kauwen en zwarte kraaien in de omgeving van het Openluchttheater. Hij zag er plots een grote roofvogel geruisloos wegvliegen: een Oehoe. 

Deze zeer grote uil ging achter de serre in een naaldboom zitten waar hij prachtig op beeld werd vastgelegd door Kris De Rouck, groenmedewerker in het Rivierenhof en ervaren vogelfotograaf.

 

Aan de top van de voedselketen

De Oehoe is onze grootste inlandse uil. Hij is tussen de 60 à 75 cm groot en heeft een spanwijdte van 160 tot 188 cm. Ook zijn dikke kop, grote vuur-oranje ogen en lange oorpluimen zijn opvallend. De Oehoe dankt zijn naam aan de roep van het mannetje op het einde van de winter: “Oe-hoe, Oe-hoe”. Deze toppredator voedt zich met andere roofvogels, uilen en kraaiachtigen. Ook duiven, hazen, jonge reeën staan op zijn menu.

Op 7 maart van dit jaar werd op dezelfde plaats opnieuw een Oehoe gespot; waarschijnlijk hetzelfde dier dat sinds een tijdje in het Antwerpse rondvliegt. Mogelijk is het exemplaar dat in het Rivierenhof rondhangt een onvolwassen vogel, op zoek naar een territorium.

Volgende