De Rozentuin in het Rivierenhof schittert opnieuw in volle glorie

publish date
07.06.2022

De volledig vernieuwde Rozentuin wordt geopend tijdens het Rozenfeest 

 

Op zondag 12 juni wordt de geheel vernieuwde Rozentuin in het Rivierenhof opnieuw geopend. Voor de renovatie werd de tuin in twee gesplitst en werden beide helften om de beurt op een milieuvriendelijke wijze vernieuwd.

In juli 2020 heropende het westelijke deel van de tuin. Nu, tijdens het Rozenfeest op 12 juni 2022, zal het oostelijke deel ook terug mee schitteren.


Milieuvriendelijke collectietuin

In 2019 en 2020 werd het westelijke deel van de Rozentuin op een milieuvriendelijke wijze aangepakt. Vervolgens werd de oostelijke kant van de tuin op dezelfde wijze vernieuwd.

“We maakten de bodem terug gezond door middel van uiterst innovatieve technieken, zonder chemicaliën”, licht directeur Peter Verdyck toe. “Goedaardige schimmels en bacteriën in de bodem werden gestimuleerd tot er opnieuw een natuurlijk evenwicht werd bereikt. Deze vernieuwing was nodig, aangezien de bodem, na jaren rozen telen en bezoekers ontvangen, zeer moe was.”

 

Een pareltje in het Rivierenhof

De Rozentuin is een merkwaardig deel van het Rivierenhof. In de geliefde tuin valt er een grote diversiteit aan flora te bewonderen. Zo is er in de gehele tuin een groot assortiment rozenvariëteiten, bloembollen, vaste planten, schaduwplanten en heesters. De variatie aan planten maakt de tuin minder kwetsbaar en afwisselend doorheen de verschillende seizoenen. Het assortiment vaste planten werd gekozen in samenwerking met de kenners van Tuinpunt vzw. De aangeplante heesters en bomen zijn collectieplanten, zoalms bijvoorbeeld een Sneeuwklokjesboom, een Magnolia, een Albizia (slaapboom, die bij zonsondergang z’n bladeren samenvouwt) en een Styrax.

 

Gedeputeerde Mireille Colson is fier op de vernieuwde tuin: “Al jaren is dit een ware ‘hotspot’ voor vele parkbezoekers en rozenliefhebbers. Aan de noordkant van de tuin vind je zelfs een aantal keuringsrozen, rozen die meedingen naar de titel van ‘beste roos voor openbaar groen’. Rozenveredelaars sturen voor deze wedstrijd nieuwe variëteiten in, die een aantal keer per jaar anoniem door een onafhankelijke jury van rozenkenners worden gekeurd en beoordeeld. Op basis hiervan worden vervolgens de beste rozen voor openbaar groen verkozen. We hebben zelfs een eigen roos in het Rivierenhof, ‘Rosa Rivierenhof’, een  gezonde, sterk groeiende en vertakkende perkroos met een glanzend blad.”

 

De Rozentuin wordt plechtig heropend tijdens het Rozenfeest op zondag 12 juni. Een dag waar de roos centraal staat is dus de perfecte gelegenheid om de prachtige, vernieuwde Rozentuin te ontdekken.