GODO

GODO staat voor Goedkoper Ondernemen door Differentiatie in Opcentiemen. GODO onderzoekt hoe een gemeente de differentiatie in opcentiemen als tool kan inzetten om meer gelijke voorwaarden voor handelaars in hun kern en randgebieden te creëren.

Gemeenten hebben de mogelijkheid om de gemeentelijke opcentiemen te laten variëren. Wanneer een gemeente de onroerende voorheffing in het kernwinkelgebied op een lager niveau dan daarbuiten kan brengen, stimuleert het ondernemerschap in die zone.

GODO onderzoekt hoe een gemeente de differentiatie in opcentiemen als tool kan inzetten om meer gelijke voorwaarden voor handelaars te creëren. GODO maakt deze tool overzichtelijk voor gemeenten zodat ze snel kunnen inschatten welke impact dit heeft voor hun ondernemers en gemeentebegroting.

Als de gemeenten hiermee verder aan de slag willen gaan, kunnen ze gebruik maken van de ontwikkelde methodiek om de tool juist toe te passen. Het gebruik van deze tool gaat gepaard met een set maatregelen en kaderen binnen de lange termijnvisie detailhandel van een gemeente.

Inspiratiegids GODO

Goedkoper Ondernemen door Differentiatie in Opcentiemen

Met het project GODO* onderzocht de provincie Antwerpen hoe een gemeente de differentiatie in opcentiemen als instrument kan inzetten om ondernemerschap in kernwinkelgebieden te stimuleren. GODO maakt deze tool overzichtelijk voor gemeenten zodat ze snel kunnen inschatten welke impact dit heeft voor hun ondernemers en gemeentebegroting.

Ter ondersteuning vindt u hieronder een praktische inspiratiegids over de inzet van opcentiemen binnen uw detailhandelsbeleid. 

* dit project kwam tot stand met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling EFRO (49.100 euro), de Vlaamse overheid (24.550 euro) en de provincie Antwerpen (49.100 euro)

Vragen?

Misschien hebt u zelf onvoldoende tijd of expertise voorhanden? Dan helpen we graag. We staan in elke provincie klaar voor professionele begeleiding op maat. Neem contact op via onderstaande contactgegevens en ga samen aan de slag:

Provincie Antwerpen detailhandel@provincieantwerpen.be
Provincie Limburg economie@limburg.be
Provincie West-Vlaanderen info@ikkooplokaal.be
Provincie Oost-Vlaanderen detailhandel@oost-vlaanderen.be
Provincie Vlaams-Brabant detailhandel@vlaamsbrabant.be