Provinciale studies en artikels

Interprovinciale studie detailhandel 

Ontdek in deze studie de zeven krachtlijnen van de provinciale visie op de detailhandelsbeleid. Deze studie kaderde in het EFRO-project ‘Kennisnetwerk Detailhandel in Vlaanderen’ en werd uitgevoerd in onderlinge samenwerking tussen de vijf Vlaamse provincies en VLAIO. 

De analyserapporten vind je op de website van het Kennisnetwerk Detailhandel. 

Ook onze provinciale visie op Detailhandel is een resultaat van de Interprovinciale studie. Download:

Zal de toekomst van detailhandel bepaald worden door big data?

Big data dringt meer en meer door in onze maatschappij, ook in detailhandel. In onderstaand artikel worden de belangrijkste bevindingen van het onderzoek naar de mogelijkheden van big data voor koopstromenonderzoeken besproken.

Provinciale studie grensoverschrijdende detailhandel


Hoe vaak trekken we vanuit de provincie Antwerpen naar Nederland om te gaan winkelen? Waar gaan we dan winkelen? Wat kopen we er en hoeveel geven we uit? Waarom kopen we in Nederland? De provincie Antwerpen liet een consumentenonderzoek uitvoeren in 18 grensgemeenten om een antwoord te formuleren op deze vragen.


In de volgende grensgemeenten werden in totaal 3000 huishoudens telefonisch bevraagd: Antwerpen, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schilde, Wijnegem, Kalmthout, Essen, Wuustwezel, Hoogstraten, Merksplas, Baarle-Hertog, Turnhout, Ravels, Oud-Turnhout, Arendonk, Retie en Mol. Deze gemeenten werden tijdens een vooronderzoek op basis van verschillende criteria weerhouden voor de studie.

Provinciale studie detailhandel 2008-2010


Naast het huidige traject rond de interprovinciale studie detailhandel liet de provincie Antwerpen ook enkele jaren geleden al de vraag en het aanbod in haar provincie in kaart brengen. Hieruit volgde ook een visie op detailhandel. Ben je geïnteresseerd in de resultaten van deze studie, dan kan je deze steeds op vragen bij Senne Van Hoof, via onderstaande gegevens.