Wijnegem

wijnegem

Welke stappen zijn gezet?

Stad Antwerpen wil het hoofd bieden aan toekomstige woonuitdagingen en kijkt hiervoor ook naar haar randgemeenten. De gemeente Wijnegem wil mee een antwoord zoeken op de uitdagingen en tegelijk haar eigenheid behouden en versterken. Door te kiezen voor een kindvriendelijk Wijnegem willen ze een Wijnegem, dat vriendelijk is voor alle generaties. 

Zelf had de gemeente al een duidelijke visie over een kindvriendelijk Wijnegem. Maar dachten de inwoners van Wijnegem en dan vooral de kinderen in Wijnegem daar ook zo over? Kinderen en jongeren konden hun stem laten horen tijdens de droomdag. Het gemeentebestuur vroeg de kinderen en jongeren hoe Wijnegem de meest kindvriendelijke gemeente kan worden en hoe ze Wijnegem in 2050 het liefst zouden zien. Hoe ziet hun ideale straat er dan uit? Waar zouden ze willen spelen, bewegen, leven? Wat is het droombeeld van hun perfecte omgeving? Samen zochten ze naar ideeën die een verschil kunnen maken. De gemeente trok naar lagere scholen en ging ook daar dromen vangen.

Er werd een online platform opgezet waarop inwoners ideeën konden lanceren om hun straat of pleintjes kindvriendelijker in te richten. De gemeente engageerde zich om 2 projecten te realiseren, een op korte termijn en een op lange termijn en werd er een publieksprijs uitgereikt aan het populairste project. Met meer dan 40 ingediende projecten kunnen we zeker van een succesverhaal spreken.

Met de input, de feedback die de gemeente kreeg van hun inwoners gingen ze zelf weer aan de slag. In een werksessie met verschillende diensten gaven ze verder vorm aan de gemeenschappelijke visie rond kindvriendelijk Wijnegem.
Dit alles resulteerde in een set van uitgangspunten en principes.

Wat ligt er op tafel voor de toekomst?

Het ambtelijk en politiek bestuur van Wijnegem maakte samen met haar inwoners een kader. De verschillende gemeentelijke diensten gaan dit nu verder vormgeven. 

“Wijnegem als meest kindvriendelijke gemeente” dat is

  • De toegankelijkheid verhogen voor kinderen, ouderen, … (design for all);
  • vergroenen van de leefomgeving (o.a. in functie van de klimaatdoelstellingen);
  • meer ruimte voor water = minder verharden;
  • van autogericht naar kindvriendelijk (vereist een mentaliteitswijzing);
  • ontmoeting stimuleren (sociaal contacten stimuleren (versterken leefgemeenschap ) --- > heeft o.a. te maken met de (her)inrichting van onze publieke ruimte;
  • beweging stimuleren (gezondheid).

Bekiik het filmpje over het traject in Wijnegem:

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

De volledige film, met intro en de verhalen van Malle, Wijnegem, Nijlen en Westerlo, kun je op youtube bekijken.