Route Europa

Doorheen het spel bouwen de leerlingen – letterlijk – een weg naar de Europese instellingen. Hierbij komen ze langs thema’s als migratie, klimaat en de EU in de wereld via diverse spelvormen zoals kwartet, een variatie op Jungle Speed, krantenartikelen en een kruiswoordraadsel. Daarnaast komen ook thema’s als EU burgerschap, EU waarden en EU in provincie Antwerpen aan bod tijdens het spel. Het spel neemt ongeveer twee lesuren in beslag. Je kan het ook nog uitbreiden met een debat, dat ongeveer één lesuur duurt. Enkel in de nabespreking achteraf, ligt de focus specifiek op de Europese verkiezingen. Het spel zelf kan dus ook na de Europese verkiezingen nog gebruikt worden om je leerlingen te laten kennismaken met de EU.  

Bestel een speldoos

Ben je leerkracht op een secundaire school in de provincie Antwerpen? Vraag dan je gratis speldoos aan via het bestelformulier. Afhalen kan van maandag tot en met vrijdag in het provinciehuis van Antwerpen.

Hoe spelen?

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Navormingen 

In het voorjaar organiseren we een reeks navormingen op verschillende locaties in de provincie Antwerpen om jou te helpen het spel onder de knie te krijgen. Je krijgt eerst een toelichting en gaat daarna zelf met andere leerkrachten aan de slag met het spel. Elke speldoos bevat daarnaast ook een handleiding om je kennis terug op te frissen wanneer je het in de klas speelt.

We organiseren navormingen op onderstaande tijdstippen en locaties:

  • Maandag 26 februari 2024, 15.30-17.30 uur, de Warande, Turnhout
  • Maandag 4 maart 2024, 12.30-15.00 uur (incl. broodjeslunch), Provinciehuis, Antwerpen
  • Donderdag 7 maart 2024, 15.00-17.00 uur, Kasteel d'Ursel, Hingene
  • Dinsdag 12 maart 2024, 12.30-15.00 uur (incl. Broodjeslunch), Provinciehuis, Antwerpen
  • Dinsdag 19 maart 2024, 15.00-17.00 uur, De Averegten, Heist-op-den-Berg
  • Dinsdag 26 maart 2024, 15.00-17.00 uur, Kamp C, Westerlo
  • Donderdag 28 maart 2024, 12.30-15.00 uur (incl. Broodjeslunch), Het Predikheren, Mechelen

Download of bekijk de printversie

Wil je het spel graag even inkijken voor je het bestelt? Was je te laat om een fysieke speldoos te bestellen of wil je graag meerdere exemplaren voor je school? Via onderstaande link kan je alle materialen ook downloaden en zelf afdrukken. 

Route Europa kwam tot stand in samenwerking met het Belgische Europa Direct netwerk, Europahuis Ryckevelde, het Verbindingsbureau van het Europees Parlement in België en de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België. 

Route Europa - Promotie - 3