HYLAS | Zorg

 

Hylo | In het woonzorgcentrum

Binnen deze hylo trekken leerlingen naar een woonzorgcentrum (WZC) om kennis te maken met het takenpakket van de zorgprofessionals. Aan de hand van het bijhorende digitale labo (online game), video’s, verdiepend lesmateriaal en doen op de werkvloer, ontdekken de leerlingen wie er in een WZC verblijft en waarom. Ze krijgen eveneens een realistische inkijk in de verschillende beroepsprofielen in het woonzorgcentrum.

Uit de praktijk gegrepen: Leerlingen van de Leeroase in Geel (3de graad LO) kregen de kans om een halve dag mee te lopen in woonzorgcentrum Wedbos in Geel (juni ’23). Door het uitvoeren van verschillende zorgtaken deden ze ervaring op en maakten ze kennis met verschillende zorgprofielen.

 

Hylo |  Werken in de zorgsector

Binnen deze Hylo trekken leerlingen naar verschillende zorgorganisaties, namelijk Familiezorg, een kinderdagverblijf en een ziekenhuis. Aan de hand van het bijhorende digitale labo (online game), video’s, verdiepend lesmateriaal en doen op de werkvloer, maken ze kennis met het dagelijkse reilen en zeilen binnen deze zorginstellingen. De leerlingen krijgen eveneens een realistische inkijk in de verschillende beroepsprofielen.

Uit de praktijk gegrepen: Leerlingen uit KOSH Herentals (1ste graad SO) konden in AZ Herentals (maart ’24) terecht voor een praktijkervaring. In de vorm van een escaperoom loodsen leerlingen patiënt Jos doorheen vijf gesimuleerde zorgsituaties: de briefingruimte, de dienst spoedgevallen, een operatiezaal, een verblijfsafdeling en een reanimatie. Ze stellen een diagnose door onder andere bloeddruk te meten en bloed te prikken, om Jos uiteindelijk te opereren en de correcte nazorg toe te dienen.

Ze worden bijgestaan door zorgprofessionals. En alleen door de juiste handelingen uit te voeren mogen de leerlingen met patiënt Jos naar de volgende ruimte. Zo ontdekken ze wat het betekent om voor iemand te zorgen in vijf verschillende contexten van een ziekenhuis

Leerlingen aan operatietafel AZ Herentals
Leerlingen aan de slag in AZ Herentals

Hylo | Zorg in de buurt – in ontwikkeling

We ontwikkelen momenteel een digitaal leerpad. Hier kunnen leerkrachten en leerlingen binnenkort een schat aan lesmateriaal vinden, over verschillende thema’s binnen de zorgsector. Daarnaast bieden we een buurtscan aan, waarbij leerlingen kunnen onderzoeken welke zorginstellingen er in hun eigen buurt te vinden zijn. We werken ook aan een ‘Hylo menukaart’ voor leerkrachten, die alle zorginstellingen opsomt die een leeromgeving willen aanbieden.

Het doel is om een positief, én een realistisch beeld van de zorgsector te geven. Het is immers belangrijk dat leerlingen goed geïnformeerd zijn om tot een gemotiveerde studiekeuze te komen.

Zorgorganisaties gezocht!

Werk je als zorgorganisatie reeds samen met een school? We horen graag jullie ervaringen en tips.

Wil je als zorgorganisatie graag de deuren open zetten voor leerlingen, en een nieuwe leeromgeving (mee) opzetten?

Mail dan naar Andrea.galleguillos@provincieantwerpen.be

Leerling krijgt uitleg van zorgprofessional

 

Wil jij aan de slag met Hylas?

Voel je je geïnspireerd om een Hylo te creëren voor je leerlingen? Heb je vragen? Contacteer ons gerust! Stuur een mailtje naar hylas@provincieantwerpen.be

Neem zeker ook een kijkje op de uitgebreide Hylas-website met digitaal labo.

 

Banner Hylas algemeen