Kwartier Z

Waarom Kwartier Z bezoeken?

Anders leren in Kwartier Z zorgt voor meer zelfvertrouwen bij wie er kwam oefenen. Het biedt dus een meerwaarde voor elke zorgopleiding.

Wie kan Kwartier Z bezoeken?

 • secundaire scholen
 • CVO’s
 • scholen voor duaal leren
 • opleidingen van thuiszorgorganisaties
 • (thuiszorg)organisaties
 • andere onderwijsinstellingen en werkgevers

Wat kan je bij Kwartier Z doen?

Een stage voorbereiden

In het gezellige appartement, waar een oudere zorgontvanger zou kunnen wonen, kan je koken, strijken, wassen,… Ideaal als voorbereiding op een stage in bijvoorbeeld de thuiszorg.

Complexe zorghandelingen oefenen

In onze grote polyvalente ruimte kan je leren werken met hoog-laagbedden, oefenpoppen, verpleegkarren en een passieve en actieve tillift.

Er zijn ook nog drie leslokalen. Plaats genoeg dus om met groepen van wel twintig personen tegelijk verschillende en complexe zorghandelingen in te oefenen.

Waarheidsgetrouw oefenen in huisartsenpraktijk

Kwartier Z heeft ook een huisartsenpraktijk. Huisartsen in opleiding kunnen er op een waarheidsgetrouwe manier bv. consultaties inoefenen. Of ze kunnen op huisbezoek gaan in het appartement.

Je bezoek aan Kwartier Z?


Wij ondersteunen je  praktijkles in Kwartier Z zo goed mogelijk. Al het nodige lesmateriaal is aanwezig. En we stellen casussen ter beschikking. Vraag minimaal een week op voorhand casussen aan via kwartierZ@provincieantwerpen.be.

Wil je extra goed voorbereid zijn?

Volg dan een of meer van onze train-the-trainers:

 • Train-the-trainer: Hoe gebruik ik Kwartier Z?
  Kwartier Z is ons skillslab met een realistische thuiszorgsetting en multifunctionele ruimte. Aan de hand van scenarioleren kan je het zelfvertrouwen en bepaalde competenties van je cursisten versterken. Na deze Train-the-trainer-sessie ben je geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan in de klas en/of om met je cursisten te komen oefenen in Kwartier Z. Je leert de tools kennen die je in Kwartier Z kan gebruiken.

  Praktisch: deelnemen kan digitaal via MS Teams op woensdag 19/10/2022 of 07/12/2022 (13u30-15u), of liever fysiek op woensdag 16/11/2022 (13u30-16u) - gratis.
  Inschrijven voor een train-the-trainer
 • Train-the-trainer: ZORO-introductie
  Ontdek de 4 ZORO-competenties: interprofessioneel samenwerken, technologische wendbaarheid, intrapreneurship en ethisch handelen. Na deze workshop kan je beoordelen of de gratis ZORO-training relevant is voor jou, je cursisten of je zorgorganisatie. 

  Praktisch: deelnemen kan op woensdag 23/11/2022 of 14/12/2022 (13u30-16u) - Fysiek in Kwartier Z - gratis.
  Inschrijven voor een train-the-trainer
   
 • Train the trainer: Hoe omgaan met dementie?
  In België hebben naar schatting 200.000 personen dementie. De kans dat studenten in de praktijk geconfronteerd worden met dementie is dus groot. We bieden daarom graag een praktische opleiding aan met tips om cursisten te leren omgaan met dementie in de praktijk. 

  Praktisch: deelnemen kan op woensdag 30/11/2022 (13u30-16u) - Fysiek in Kwartier Z - 65 EUR pp.
  Inschrijven voor een train-the-trainer

Kwartier Z bezoeken?

Overtuigd? Maak snel een afspraak via ons boekingssysteem. Via onderstaande knop kan je eenvoudig een reservatie maken.

Beschikbare dagdelen

Opgelet! Je reserveert Kwartier Z in dagdelen. Als je een hele dag naar Kwartier Z wil komen, reserveer je twee dagdelen in het systeem.

De dagdelen:

 • 8u30 tot 12u15
 • 12u45 tot 16u30

Prijzen

 • onderwijsinstellingen: secundaire scholen, CVO’s, scholen voor duaal leren, opleidingen van thuiszorgorganisaties en andere: € 5 per dagdeel per leerling
 • (thuiszorg)organisaties en andere werkgevers: € 200 per dagdeel
 • leerkrachten en trainers: gratis

Het gebruik van (medisch) materiaal is inbegrepen in de prijs. Je ontvangt achteraf een factuur van ons. Wij factureren per kwartaal.

Huisafspraken

Bekijk hier de algemene voorwaarden en het huisreglement.