Samen werkt?!

Waarom?

Zorgverleners komen vaak op verschillende momenten in contact met dezelfde zorgontvanger. Een vlotte samenwerking verbetert de zorgverlening, maar het is niet altijd gemakkelijk om onderling optimaal te communiceren. 

Voor wie?

(toekomstige) zorgverleners en -organisaties.

Wat doen we?

Het samenwerken tussen zorgverleners onderling (interprofessioneel) en tussen organisaties (interorganisationeel) verbeteren. 

Hoe pakken we dat aan?

Onderwijstools en didactisch materiaal

'Samen Werkt?!' ontwikkelt onderwijstools en didactisch materiaal die niet alleen voor bachelor- en masterniveaus in zorgopleidingen geschikt zijn, maar ook voor de opleidingen zorgkundige en HBO5 verpleegkunde. Een primeur! Specifieke instrumenten, zoals video’s van casussen, kunnen leerkrachten en docenten in verschillende opleidingsniveaus ondersteunen in hun lessen.

Pilot: Het GielsBos

De tools die 'Samen werkt?!' ontwikkelt kunnen ook in andere zorgsectoren gebruikt worden. Bijvoorbeeld In Het GielsBos, een organisatie waar 300 mensen met een verstandelijke beperking langdurig kunnen wonen, wordt een pilot opgezet om de scan en het model aan te passen aan de sector voor personen met een beperking.

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Het GKC zal de resultaten en de tools van dit project niet alleen bekendmaken bij het bredere werk- en onderwijsveld, maar ook integreren in de eigen werking. In Kwartier Z zullen gemengde groepen kunnen oefenen, over de niveaus heen. 

Partners

In het project 'Samen werkt?!', dat twee jaar zal lopen, zet het GKC in op interprofessioneel samenwerken. Dit doen ze samen met partners die hierin al expertise hebben in de gezondheidszorg. Ook in het project ZORO, getrokken door het GKC, staat interprofessioneel samenwerken centraal als een van de vier ZORO-competenties.

Het UMCA-bureau (Universitaire Medische Campus Antwerpen) en de Antwerp Management School (AMS) ontwikkelden samen een model voor interprofessioneel samenwerken (IPSIG 4U), dat onder andere bestaat uit een scan, om interprofessioneel samenwerken in de specifieke context van woonzorgcentra in kaart te brengen, te evalueren en bij te sturen.

Nog een vraag?