Zorgzame dorpen

Waarom?

Burgers willen een kwaliteitsvol en betaalbaar zorg- en welzijnsaanbod dicht bij huis, goed bereikbaar en aangepast aan de lokale leefomgeving. Ook personen met een zorg- en ondersteuningsnood willen zo lang mogelijk leven in hun vertrouwde omgeving. 

De provincie ondersteunt lokale besturen en zorgorganisaties bij het versterken van hun aanbod en bij het beter afstemmen op de huidige en toekomstige noden.

Voor wie?

Lokale besturen, woon- en zorgorganisaties, eerstelijnszones en welzijnsactoren.

Wat bieden we aan?

Ondersteuningspakket: zorgzame buurtanalyse

Vonk 3 van de Thomas More Hogeschool en P. PUL van de KU Leuven ontwikkelden in de periode 2019-2022, met steun van de provincie, een ondersteuningspakket voor zorgzame dorpen, wijken en buurten.

Lokale besturen en woonzorgorganisaties vinden hierin concrete handvatten en methodieken om een uitgebreide en zorgzame analyse van dorpen, buurten en wijken te maken. Deze analyse vormt de start van een gedragen actie- en beleidsplan met impact.

Het pakket werd getest door 10 pilootgemeenten: Aartselaar, Hoogstraten, Oud-Turnhout, Laakdal, Vorselaar, Herenthout, Herentals, Grobbendonk, Lille en Olen. Daarnaast werd ook een lerend netwerk opgericht zodat professionals praktijkervaringen kunnen delen.

Deelnemers aan het woord

Leo Sprangers, Coördinator Lokaal Dienstencentrum van Hoogstraten en Winny Buyens, adjunct dienstencentrumleider Herentals vertellen in het onderstaande filmpje over hun ervaringen met het ondersteuningspakket.

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Vervolg: van ondersteuningspakket naar ondersteuningstraject met impact

Het komende jaar werken we samen met Vonk 3 het pakket verder uit tot een ondersteuningsstraject met impact.

Het traject bestaat uit vier onderdelen die we verder gaan ontwikkelen en testen:

  • een geschikt begeleidingstraject zowel voor startende als voor ervaren lokale overheden en woonzorgorganisaties;
  • de uitvoeringsfase: het opvolgen, ondersteunen, monitoren en evalueren van de verdere stappen na de analysefase om zo duurzame impact te realiseren;
  • een bovenlokale module voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en eerstelijnszones;
  • lerende netwerken.

Ondertussen werken we samen met 16 lokale besturen en zorgorganisaties. Samen met hen evalueren en verfijnen we het huidige traject.

Vanaf voorjaar 2024 willen we aan de slag gaan met nieuwe lokale besturen en organisaties.

Heb je interesse om deel te nemen?

Wil jij graag jouw buurt, wijk, dorp of organisatie zorgzamer te maken? Laat het ons weten via onderstaande link. 

Europees project Empowercare

In het Europees project Empowercare werkten en testen we het ondersteuningstraject Zorgzame dorpen uit. Ook hebben we ingezet op ondersteuning en opleiding van zorg-en welzijnsprofessionals, studenten en leerkrachten rond buurtgericht empowerend werken.

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.