Frans+ex-OKAN=défi! Datum ma 13.11 Tijdens deze nascholing maken we kennis met de nieuwe website ter begeleiding, ondersteuning en integratie van ex-OKAN-leerlingen in de reguliere lessen Frans.
SOS: een anderstalige nieuwkomer in mijn klas! - online Datum do 18.01 Heb je voor het eerst een anderstalige nieuwkomer in de klas? Tijdens deze vorming verwerf je de 'basis-know-how' voor een goede start met anderstalige nieuwkomers.
Heb jij al een EuropAttest? Datum wo 27.09 Volg 4 online, gratis modules over Europa en krijg naast gratis lesmateriaal, toegang tot EU-masterclasses ook een EuropAttest!
SOS: als leerkracht pas voor de OKAN-klas! - online Datum di 03.10 Sta je pas voor de OKAN-klas? Hier verwerf je de basis 'knowhow' voor een stevige start in een OKAN- klas.
Een kritische kijk op het oriëntatieproces van OKAN-leerlingen - online Datum do 12.10 Kritisch naar de organisatie van oriëntering van anderstalige nieuwkomers kijken en expertise uitwisselen om als leerkracht bij te leren en de bestaande onderwijsvrijheid beter te benutten.
Taalbeleid: wat en hoe? (SO) - online Datum do 12.10 Waarom voer je een taalbeleid? Voor wie? Waarover kan een taalbeleid gaan? Hoe begin je eraan?
Taalspelletjes, leren door te spelen in het lager onderwijs Datum di 17.10 Ontdek ons rijk aanbod aan taalspelletjes en speelse werkvormen om de Nederlandse taalvaardigheid in het lager onderwijs te stimuleren.
Kleuters laten groeien in executieve functies. Hoe? Zo! - online Datum ma 23.10 Leer je EF-bril opzetten en help jouw kleuters belangrijke vaardigheden te ontwikkelen.
Zinvol inzetten van spelmateriaal i.f.v. taal en/of schoolrijpheid bij kleuters - online Datum di 24.10 Hoe kun je de geliefde gezelschapsspelletjes inzetten in de klas/therapie bij kleuters?
Eerste Hulp bij Anderstalige Nieuwkomers - online Datum di 24.10 Hoe ontwikkel je een taalkrachtig beleid rond de opvang en ondersteuning van nieuwkomers op school?
Grammatica geven: functioneel en met prosodie - online Datum wo 25.10 Grammatica is een middel, geen doel op zich. Welke activerende werkvormen kan je inzetten om functioneel en met het hart aan grammatica te werken zodat de automatisering vlotter verloopt?
Taalspelletjes, leren door te spelen! Op speelse manier taalvaardigheid in de OKAN-klas en in het SO bevorderen Datum di 07.11 Leer hoe je de taalvaardigheid van jouw leerlingen spelend kunt versterken.
Werken aan uitspraak en verstaanbaar spreken. Hoe pak je dat aan? - 2 delen online Datum wo 08.11 De conversaties van onze studenten lopen regelmatig stroef. De oorzaak van een moeilijke verstaanbaarheid ligt vaak bij de uitspraak. Is laten naspreken jouw enige strategie?
Relationele en seksuele vorming in een superdiverse klas Datum do 09.11 In deze sessie gaan we aan de slag rond hoe jij als begeleider relationele en seksuele vorming het beste aanpakt binnen superdiverse groepen.
Leren lezen in een taaldivers 1ste leerjaar - online Datum do 09.11 Hoe kan je anderstalige kinderen, maar ook Nederlandstalige kinderen die het moeilijk hebben met leren lezen helpen om de stap om te leren lezen wat makkelijker te zetten?
Een rijk taalaanbod bij anderstalige kleuters Datum vr 17.11 Ontdek een heleboel tips en praktijkvoorbeelden om de taalontwikkeling van anderstalige kleuters te verrijken.
Een en al oor. Krachtig begrijpend luisteronderwijs in de kleuterklas - online Datum di 14.11 Wat is de kracht van begrijpend luisteren en hoe kan je er in de kleuterschool en de onderbouw van de lagere school aan werken? In de vorming komen verschillende concrete werkvormen aan bod.
Thuis in de klas. Hoe versterk je welbevinden van AN-leerlingen in de klas? - online Datum di 21.11 Deze workshop geeft praktische handvaten om AN-leerlingen te ondersteunen.
Anderstalige nieuwkomers alfabetiseren (L2 tot L6) - online Datum di 21.11 Hoe bouw je in het lager onderwijs een alfabetiseringstraject op dat afgestemd is op de noden van je anderstalige nieuwkomers?
Spraakopnames leren analyseren - online Datum wo 22.11 Hoe maak ik een goede foutenanalyse en geef ik duidelijke feedback?
Anderstalige nieuwkomers alfabetiseren (11- tot 15-jarigen) - online Datum do 23.11 Hoe bouw je in een alfabetiseringstraject op dat afgestemd is op de noden van je anderstalige nieuwkomers van 11 tot 15 jaar?
Anders-alfa in NT2: detectie van lees- en schrijfproblemen en ondersteuning voor CVO-cursisten - online Datum wo 29.11 Mijn cursist redt het niet in de schriftelijke les. Wie leert de taal gewoon moeilijker, wie heeft moeite met lezen en schrijven, bij wie ligt het aan het Latijns schrift?
Taalkrachtig meespelen: haal meer taal uit spel - online Datum do 30.11 Hoe kan je door mee te spelen in de hoeken de taalontwikkeling van je kleuters een extra boost geven? Wat zijn de ingrediënten van taalstimulerend spel en een krachtige speel-leeromgeving?
De buitengewone taal van moeilijk gedrag Organisator Documentatiecentrum Atlas Antwerpen Adres Antwerpen Datum do 30.11 Gedragsmoeilijkheden in (buitengewoon) onderwijs vanuit verfijnd perspectief
Thuis in de klas - Hoe versterk je het welbevinden van (ex-)OKAN-leerlingen in de klas? - online Datum di 05.12 Deze workshop geeft praktische handvaten om (ex-)OKAN-leerlingen te ondersteunen.
Aan de slag met (gewezen) anderstalige nieuwkomers in de reguliere klas - online Datum di 05.12 Hoe kan je (gewezen) anderstalige nieuwkomers op je school optimaal begeleiden?
Relationele en seksuele vorming in OKAN-klassen Datum wo 06.12 Om tegemoet te komen aan de noden van deze jongeren, bieden wij je in deze sessie cultuur-sensitieve tips en tools aan.
Van taalscreening naar taalbeleid: duurzaam verankeren van krachtige taalpraktijken - online Datum di 12.12 Hoe ga je op beleidsniveau aan de slag met de resultaten uit de taalscreening? Hoe werk je een taalbeleid voor de hele school uit? En hoe betrek je je (kleuter)team?
Aan de slag rond relaties en seksualiteit in het secundair onderwijs Datum di 16.01 In deze vorming leren we je hoe je als leerkracht in het secundair onderwijs aan de slag kan gaan rond relaties en seksualiteit.
Zinvol inzetten van spelmateriaal i.f.v. taal- en/of leerproblemen - online Datum di 23.01 Hoe kun je de geliefde gezelschapsspelletjes inzetten in de klas/therapie bij kinderen met taal- en/of leerproblemen in de eerste graad van de lagere school?
DigiTAAL in de klas! Mogelijkheden van blended learning voor krachtige taalpraktijken in de klas! - online Datum di 23.01 Hoe kan je technologie inzetten als middel om een krachtige taalleeromgeving te realiseren?
Voorlezen aan tieners - online Datum di 30.01 Willen (pre-)pubers nog wel rustig naar een verhaal luisteren in de klas? En hoe past voorlezen in het bredere verhaal van de middelbare school als krachtige leesomgeving?
Inzetten op kwaliteitsvolle interacties met alle kleuters tijdens onthaal- en kringmomenten - online Datum do 01.02 Weet jij niet goed hoe je dat onthaalmoment kan ombuigen tot een interessant en krachtig taalleermoment voor alle kinderen?
Ouders als partners op school - online Datum ma 05.02 Zijn alle ouders betrokken? En zijn scholen betrokken op ouders? Hoe werken we aan een goed samenwerking tussen school en ouders, als partners?
Aan de slag rond relaties en seksualiteit in het lager onderwijs - online Datum di 06.02 In deze vorming leren we je hoe je als leerkracht in het basisonderwijs aan de slag kan gaan rond relaties en seksualiteit.
Samen aan de slag met klanken en letters. Datum do 14.03 Deze sessie geeft je onderbouwde achtergrond en concrete tips om alle kinderen, ook risicolezers, kansen te bieden op een goede leesontwikkeling.
Werken aan de woordverwerving van meertalige leerlingen - online Datum do 22.02 Hoe werk je op een krachtige manier aan woordverwerving?
Klanken en letters in de kleuterklas - online Datum di 27.02 Hoe je van je klas een geletterde omgeving maken? Met welke functionele activiteiten kan je effectief inzetten op ontluikende geletterdheid in de kleuterklas en het eerste leerjaar?
DigiTAAL: technologie effectief inzetten (SO/OKAN) - online Datum do 29.02 Hoe kan je technologie inzetten als middel om een krachtige taalleeromgeving te realiseren?
Taalleren van anderstalige nieuwkomers gericht ondersteunen - online Datum do 29.02 Hoe kan je het NT2-leren ondersteunen in specifieke taalzorgmomenten voor anderstalige nieuwkomers (vb. in de onthaalklas of tijdens individuele zorgmomenten)?
Woordverwerving stimuleren bij (meertalige) kleuters (inspiratiesessie) - online Datum di 05.03 Hoe werk je op een krachtige manier aan woordverwerving?
Woordverwerving stimuleren bij (meertalige) kleuters (vormingsdag) - online Datum di 12.03 Hoe werk je op een krachtige manier aan woordverwerving?
Groeigericht evalueren van anderstalige nieuwkomers (LO) - online Datum di 19.03 Op welke manier kan je de vooruitgang van anderstalige nieuwkomers op een gepaste manier evalueren in het lager onderwijs?
Taaltassen voor meertalige leerlingen (en hun ouders) in het LO Datum di 26.03 Een taaltas is een mooie aanvulling op het klasgebeuren. Hoe pak je dit aan?
Taalbeleid: wat en hoe? (BaO) - online Datum do 16.05 Waarom voer je een taalbeleid? Voor wie? Waarover kan een taalbeleid gaan? Hoe begin je eraan?