Anderstalige nieuwkomers alfabetiseren (11- tot 15-jarigen)

Datum/uur
  • donderdag 19 november 2020 van 09.30 uur tot 15 uur
Status
Uiterste inschrijfdatum
donderdag 12 november 2020
Doelgroepen
  • BuO Leerzorg

  • Lager onderwijs

  • Leerkrachten

  • Lerarenopleiding

  • Secundair onderwijs

Prijs

55 €

Hoe ga je in de derde graad lager onderwijs of de onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers aan de slag met leerlingen (11-15-jarigen) die amper kunnen lezen of schrijven? Of wat doe je met jongeren die wel kunnen lezen of schrijven, maar dan in een taal met een ander schrift? 

In deze sessie staan we stil bij de begrippen alfabetisering en geletterdheid. Wat verstaan we hier juist onder en wat betekent het voor anderstalige nieuwkomers om als niet- of anders-gealfabetiseerde leerling in de onthaalklas terecht te komen? We zoomen in op het taalverwervingsproces van deze jongeren. Door te werken met concreet lesmateriaal en in interactie met andere (OKAN-)leerkrachten, krijg je praktische tips om jouw leertraject af te stemmen op de noden en diversiteit binnen deze doelgroep. 

We vragen de deelnemers om eigen materiaal dat je gebruikt met je nieuwkomers mee te brengen. Zo wordt de uitwisseling nog rijker en krijg je concrete tips om je eigen materiaal aan te passen waar nodig. 

In de namiddag biedt docAtlas jou een Welkom@docAtlas aan. Tijdens een welkom word je rondgeleid in ons leercentrum. Materialen die aansluiten bij het thema van de vorming worden geselecteerd en uitgestald. Je krijgt uitgebreid de kans om hierin te grasduinen en de bruikbaarheid voor jouw klaspraktijk te onderzoeken.

Doelgroep: Leerkrachten, zorgleerkrachten en -coördinatoren, beleidsondersteuners, directies, pedagogisch begeleiders en andere geïnteresseerden uit het lager onderwijs en OKAN-leerkrachten uit het secundair onderwijs.

Prijs: € 55 per persoon (inclusief broodjeslunch, koffie, thee, water en fruitsap)

Datum: Donderdag 19 november 2020 van 9.30 tot 15.00 uur

Duur: 1 dagdeel van 3 uur + 2 uur grasduinen

 

Coronamaatregelen

Indien er op het moment van de leeractiviteit nog steeds een afstand van anderhalve meter moet bewaard blijven tussen deelnemers kan de leeractiviteit helaas niet doorgaan in ons lokaal in docAtlas Antwerpen. De vorming zal dan doorgaan via een webinar op hetzelfde tijdstip, zonder grasduinen.

 

Volgende van de detaillijst