Creatief de culturele diversiteit inzetten om leer-en leesmotivatie op te krikken in het secundair onderwijs

Thema's

Benut de diversiteit van jouw leerlingen

Datum/uur
  • vrijdag 12 mei 2023 van 09.30 uur tot 12.30 uur
Doelgroepen
  • Secundair onderwijs

  • Leerkrachten

Prijs

40€

afbeeldingen vormingen marie claude - 3

INHOUD?

Onze superdiverse klassen bieden een rijkdom aan ‘verhalen’, die onze leerlingen er toe kunnen aanzetten om elkaar en de wereld beter te leren kennen. Vanuit de principes van diversiteitsbewuste communicatie (TOPOI) zoals ‘niet culturen maar mensen ontmoeten elkaar’ belichten wij projecten zoals ‘Wie ben ik?’. We onderzoeken hoe we de verbinding in de klas kunnen bevorderen.

Verder gaan wij op zoek in schilderkunst, foto’s, muziek, rap, toneel, poëzie, (makkelijke) leesboeken naar werkvormen, beelden, klanken en teksten die een verhaal illustreren. Je gaat ‘narratief’ en ‘dialogisch’ in gesprek om het verhaal en de waarden van de personages, kunstenaar of de anderen te ontdekken. We kijken naar de overeenkomsten en de verschillen wat betreft identiteit, behoeften, gevoelens, belangen, enz. Waaruit bestaat de kracht van elke uitdrukkingsvorm? Welke aspecten dragen bij aan een inclusieve en warme samenleving?

We bekijken welke van deze werkvormen onze studenten zouden motiveren om zich verder te verdiepen in een boek, vak of kennis.

Wat leren we? We maken kennis met aspecten van verbindend communiceren, dialogisch samenwerken, diversiteitsbewuste communicatie en ontdekken creatieve werkvormen en materialen.

 

DOOR WIE?

Marie-Claude Gevaert heeft een jarenlange ervaring in thema's als taal, interculturele competentie, diversiteit, transculturele psychologie, meertaligheid, geweldloze communicatie en geeft al zo'n 19 jaar vormingen aan leerkrachten en begeleiders over deze thema's... Ze tracht met haar opleidingen in groeiende verbondenheid de uitdagingen van deze diverse wereld aan te gaan.

 

VOOR WIE?

(toekomstige) (vak)leerkrachten, zorgleerkrachten, directies, CLB-medewerkers,… die werkzaam zijn in het secundair onderwijs

 

 

BETALING & ANNULATIEPROCEDURE

Deze workshop kost 40 euro per persoon. Je betaalt na de vorming, bij ontvangst van onze factuur. Indien deze leeractiviteit als webinar zou plaatsvinden, blijft de deelnameprijs ongewijzigd. Wil je graag dat er een bestelbonnummer op de factuur wordt vermeld? Mail dit nummer naar docatlas@provincieantwerpen.be. Vermeld er de titel en de datum van de vorming. 

ANNULATIEPROCEDURE:

 * Aanvrager:  De deelnemer kan de inschrijving tot 7 dagen vóór de workshop kosteloos annuleren.

* docAtlas:  In geval van overmacht kan docAtlas een vorming annuleren. DocAtlas verwittigt de personen die zich inschreven dan zo snel mogelijk.