DemoKlap: methodieken rond omgaan met uitdagende thema’s in een superdiverse klas

Thema's
Datum/uur
  • dinsdag 18 april 2023 van 14 uur tot 17 uur
Doelgroepen
  • Leerkrachten

  • Lerarenopleiding

  • Secundair onderwijs

Prijs

Gratis

Sam Mampaey

INHOUD?

DemoKlap leert scholieren, leerkrachten en hun school beter samenleven in superdiversiteit en omgaan met uitdagende thema’s. Kom proeven van een gamma aan methodieken om rond dialoog, discussie en verbinding zoeken aan de slag te gaan.

Word je in je klas soms geconfronteerd met straffe uitspraken? Bijvoorbeeld rond man-vrouw-verhoudingen, holebi’s, evolutieleer, racisme en polarisering, hoofddoeken, vluchtelingen en andere ‘hete hangijzers’? Stelt je superdiverse groep je voor extra uitdagingen? Bijvoorbeeld rond botsende meningen en hoe van daaruit je leerdoelen te bereiken? Wil je leerlingen of cursisten elkaar beter leren begrijpen, en hen vaardig maken in constructief discussie voeren? Dan is DemoKlap iets voor jou!

Atlas – integratie en inburgering Antwerpen werkt met leerlingen én leerkrachten in Antwerpse middelbare scholen. Het project loopt een schooljaar lang, in de derde graad.

Met het project DemoKlap leren ze hun eigen mening én die van de ander beter begrijpen. Door stil te staan bij de eigen (diverse) achtergrond en die van de ander. Stapsgewijs leren ze discussiëren, argumenteren en debatteren. Over levensbeschouwelijke en culturele grenzen heen. Vanuit dialoog wordt er gezocht naar compromis, en oplossingen voor gemeenschappelijke problemen. 

In deze workshop leer je meer over de DemoKlap-aanpak. Met een breed gamma aan gesprekstools en discussie-oefeningen. Om zelf in de klas mee aan de slag te gaan.  Voorstelling van onze methodieken en toeleiding naar als het DemoKlap-materiaal op ons online leerplatform.

VOOR WIE?

Onderwijzend personeel in Antwerpen stad en daarbuiten, werkzaam rond of geïnteresseerd in burgerschap, superdiversiteit op school en werken rond maatschappelijke en uitdagende thema’s in de derde graad middelbaar onderwijs.

DOOR WIE?

Sam Mampaey werkt sinds 2016 als projectmedewerker rond DemoKlap, binnen het team diversiteit van Atlas vzw. Hij geeft DemoKlap-sessies en trainingen aan leerlingen en leerkrachten, binnen leertrajecten van een schooljaar.