Eerste Hulp bij Hittestress koe

Zes thema's

In het project focussen we ons op zes verschillende thema’s rondom hittestress bij droogstaande koeien en kalveren namelijk:

  1. het toepassen van voermaatregelen en meer specifiek broeiremmers
  2. beweiding
  3. ventilatoren
  4. soaking
  5. verneveling
  6. dakafkoeling

Elk van deze thema’s werd verder uitgediept. In het geval van ventilatoren, soaking, verneveling en dakafkoeling werden praktijkbedrijven opgevolgd die deze technieken toepassen. Hierbij werd het water- en energieverbruik niet uit het oog verloren. Er werden ook ventilatoren getest in een proefopstelling. Rundveehouders van de opgevolgde bedrijven konden naar bijeenkomsten komen om de bevindingen te bespreken. 

Leidraad voor rundveehouders

Daarnaast werden er ook demonstratiebeurzen georganiseerd waarbij geïnteresseerden kennis konden maken met de verschillende technieken en de projectresultaten. Van de technieken werden ook verschillende filmpjes gemaakt die online geraadpleegd kunnen worden. In de eindbrochure (link hieronder) worden de belangrijkste vaststellingen en conclusies gebundeld en hiermee willen we rundveehouders een extra leidraad bieden als hulpmiddel om de gevolgen van hittestress te beperken op hun bedrijf. 

Dit project werd uitgevoerd door Inagro in samenwerking met ILVO, Hooibeekhoeve en Boerenbond met steun van de Vlaamse Overheid en de Europese Unie.

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

logobalk Eerste Hulp bij Hittestress koe