Enerpedia

Over Enerpedia

Enerpedia is dé agrarische energie-encyclopedie. Je vindt hier een antwoord op uw vragen rond energiebesparing en hernieuwbare energie relevant voor de landbouw. Kortom, Enerpedia sensibiliseert en adviseert landbouwbedrijven om efficiënt met energie om te gaan! Daarom stellen we graag op maat adviezen op en organiseren wij demosessies, workshops, info- en studiedagen.

Enerpedia is een samenwerking van 13 landbouwproefcentra in Vlaanderen, waarbij al hun kennis, studiedagen, nieuws rond energie in de land- en tuinbouw gebundeld wordt in 1 website. Inagro zorgt voor de algemene coördinatie. Provinciaal onderzoekscentrum Hooibeekhoeve is één van de 13 landbouwproefcentra die haar schouders mee onder Enerpedia zet.

Sinds 2014 wordt Enerpedia gefinancierd door het Vlaams Klimaatfonds van de Vlaamse overheid in het kader van de uitvoering van het Vlaams Klimaatplan.

Energie besparen in de melkveehouderij

Het produceren en verwerken van melk vraagt heel wat elektriciteit. Hoe kan je besparen op dit verbruik? Hieronder kan je het gemiddelde verbruik aflezen, vastgesteld tijdens onze audits. De cijfers zijn gebaseerd op vijf uitgevoerde audits. De eerste tabel toont dat de installatie voor de melkproductie de grootste elektriciteitsverbruiker is. In een tweede tabel wordt het elektriciteitsverbruik voor de melkproductie verder opgesplitst.

Elektriciteitsverbruik melkveehouderij

  •   84%   Melkproductie
  •   10%   Verlichting
  •   3%    Motoren, pompen
  •   3%    Andere (bureautica,...)

Elektriciteitsverbruik melkproductie

  •   43%   Melkwinning
  •   31%   Melkkoeling
  •   26%   Reiniging

Lees/ leer meer

Op de website van Enerpedia kom je alles te weten over energie besparen en energie produceren. Ook geteelde biomassa zoals maïs of korteomloophout komt aan bod.

enerpedia

Looptijd

Dit project loopt van 3 september 2021 tot en met 31 augustus 2026.