PAS Rammonia
Voor elke varkens-, pluimvee of rundveehouderij moet een PAS-referentie 2030 berekend worden. De PAS-referentie 2030 geeft voor varkens-, pluimvee- of rundveehouderijen de maximale ammoniakemissie weer tegen 31 december 2030. Om de PAS-referentie 2030 te bereiken, kan de veehouderij ammoniakemissiereducerende maatregelen toepassen.
Het algemene doel van dit project is ervoor zorgen dat veehouders meer keuzemogelijkheden krijgen als het gaat over ammoniakemissiereducerende maatregelen.
Concrete doelen
Concreet streven de projectpartners naar de uitvoering van emissiemetingen voor een erkenning van minimaal 3 ammoniakemissiereducerende maatregelen of maatregelcombinaties die:
- Zo breed mogelijk implementeerbaar zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van diercategorieën, stal- en bedrijfstypes enzovoort;
- Naar waarde geschat worden in het kader van vergunningenbeleid;
- Uitvoering en handhaving moeten duidelijk en eenvoudig toepasbaar zijn;
- De implementatiekosten op landbouwbedrijven moeten in een redelijke verhouding staan tot het reductiepotentieel;
- De maatregelen mogen niet gebonden zijn aan één enkele aanbieder.
Projectdoelstellingen
- Selectie van minimaal 4 (combinaties van) ammoniakemissiereducerende maatregelen;
- Opmaak aanvraag voor minimaal 4 (combinaties van) ammoniakemissiereducerende maatregelen bij VLM;
- Uitvoering van meetcampagnes rond minimaal 4 (combinaties van) ammoniakemissiereducerende maatregelen;
- Opleiden van proefcentra om emissiemeetcampagnes uit te voeren;
- Praktijkvalidatie van indirecte indicatoren voor ammoniakemissie uit rundvee-, varkens- en pluimveestallen.
Dit project bouwt verder op de kennis uit voorbije of lopende projecten rond ammoniakreducerende maatregelen voor varkens-, pluim-, en rundveebedrijven. Deze projecten vormen mee de basis voor de selectie van potentiële ammoniakreducerende maatregelen die het meest voldoen aan de vooropgestelde criteria. De toegevoegde waarde van PAS Rammonia zit in de meetcampagnes, die uitgevoerd zullen worden volgens de ‘Richtlijnen voor het bepalen van emissies uit veestallen’ (Werkgroep richtlijnen emissies veehouderij, 2024). Op basis van deze metingen zal een dossier voorbereid worden om voor te leggen aan het Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veehouderij (WeComV) voor opname op de AER-lijst. Op deze manier kan het project leiden tot een verhoogde beschikbaarheid van ammoniakreducerende maatregelen voor de Vlaamse veehouders.
Looptijd
PAS Rammonia start op 1 mei 2025 en loopt tot en met 30 april 2030.
