WeideWijs

koe op de weide  staand formaat

In deze operationele groep brachten we een diverse groep veehouders samen die in de toekomst meer doordacht willen gaan weiden om zo:

  • hun rendabiliteit te verhogen
  • in te spelen op de marktvraag
  • mee te werken aan de klimaatdoelstellingen. 

De groep focust zich daarom op drie grote obstakels: (1) de combinatie van robotmelken en weidegang, (2) klimaatadaptatie van gras- en weiland en (3) het onderzoeken van nieuwe verdienmodellen bij beweiding. De goede praktijken en nieuwe kennis die hieruit voortvloeien, werden gebundeld en verspreid in de sector via de projectpartners Hooibeekhoeve met Koesensor, ILVO met Rundveeloket , Obs’Herbe en Cow Coach. 

Slotevent WeideWijs

Eind augustus 2023 vond het slotevent van WeideWijs Plaats. Bekijk hieronder de video en (her)beleef deze rijkgevulde dag. Organisatoren van dienst waten projectpartners Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO-, Obs'Herbe en Cow Coach.

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Bevindingen WeideWijs

Looptijd

Het project WeideWijs startte op 1 januari 2022 en eindigde op 31 augustus 2023.

Dit project werd gesubsidieerd vanuit EIP en verloopt in samenwerking met ILVO, Obs’Herbe, Cow Coach en en 8 Vlaamse melkveehouders uit alle windstreken, van oost naar west: Janssen Stef (Limburg), Arnauts Pieter (Vlaams-Brabant), Heylen Marcel en Konings Karl (Antwerpen), De Boey Marc en Dhooghe Karel (Oost-Vlaanderen), Lambert Frank en Sys Bart (West-Vlaanderen). Dit project werd financieel ondersteund door de mekrobotfirma’s Delaval, Gea, Lely en Fullwood-JOZ en zaaizaadfirmas DLF, PURE GRAZE, Neutkens en LIMAGRAIN. 

logobalk WeideWijs
europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling, europa investeert in zijn platteland