Wimpboeren

sfeerbeeld klimaathoeders

Het menu aan maatregelen is divers en gericht op enerzijds waterconservering (waterkwantiteit) door het aanleggen van stuwen, omvormen van drainage naar een peilgestuurd systeem en hemelwaterbuffers. Anderzijds wordt ook ingezet op het verbeteren van de bodemstructuur door het verhogen van het organische stofgehalte via een teeltrotatie met klimaatrobuuste gewassen, het inzetten van groenbedekkers en mengsels met de focus op een diepe beworteling en maximaal organische stof, alsook teelttechnieken die het koolstofgehalte verhogen. Verder zal ook worden ingezet op waterkwaliteit, door het aanleggen van landschapslinten (graskruidenbufferstroken op maat). Dit heeft tevens ook een positieve impact op de landschapskwaliteit op het platteland. 

Via een lerend netwerk rond duurzaam watergebruik en –beheer zitten diverse actoren samen aan tafel zitten, zoals landbouw en industrie.

Zonnebloemen in jouw teeltrotatie?

Binnen het plattelandsproject Wimpboeren werd de teelt van zonnebloemen als voedergewas bekeken. De voordelen zijn talrijk, zo blijkt! Het is een gemakkelijke teelt die weinig bemesting, stikstof en water nodig heeft en op allerlei grondsoorten gedijt. Bovendien stijgt het vetgehalte van de melk dankzij dit voeder. 

In de video vertellen onderzoeker Gert Van de Ven (Hooibeekhoeve), Michael Wijnants (Lidea Seeds) en landbouwer Bert Wouters (Illekeshoeve) je meer over deze kleurrijke teelt. 

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Infofiches sorghum en mais-klimboon

In het kader van PDPO Wimpboeren en VLAIO Farmers’ Benefits stelden de onderzoekers van Hooibeekhoeve infofiches op over de teelten sorghum en mais-klimboon. Lees meer over de voor- en nadelen, de teelttypes en -specificaties. Je leest ook meer over bemesting, onkruidbeheersing, oogst en inkuilen, opbrengst en voederwaarde, teeltgegevens en proefplannen.

Looptijd

Dit project loopt van 1/1/2023 tot en met 30/06/2025.

Dit project wordt gesubsidieerd door PDPO en verloopt in samenwerking met Boerennatuur Vlaanderen, Boerenbond, Innovatiesteunpunt en Hooibeekhoeve.

Wimpboeren logobalk alle partners