Biodiversiteit en bedrijven

Bedrijven en biodiversiteit? Ze gaan wel degelijk goed samen! Meer natuur heeft niet alleen voordelen voor plant en dier, maar ook voor de gezondheid van je werknemers, je imago ... Laat je inspireren door onze filmpjes en praktische tips!

Logo_2BConnect

Werken aan biodiversiteit met bedrijven, een win-win

Werken aan biodiversiteit kan overal en met iedereen. Vooral bedrijventerreinen bieden heel wat kansen om meer biodiversiteit te creëren en natuur te verbinden. 

Niet enkel de natuur wint bij een biodivers bedrijventerrein, ook voor een bedrijf brengt werken aan biodiversiteit voordelen met zich mee:

  • een groener imago
  • een aantrekkelijke werkomgeving voor collega's en klanten
  • een vermindering in de kosten voor het groenbeheer

Wist je dat contact met de natuur de concentratie bevordert? Wat is er dan beter dan een werk- of lunchplek in het groen? Meer over de link tussen natuur en gezondheid lees je op deze pagina.

 

Europees project 2B Connect biedt ondersteuning

Biodiversiteit op een bedrijventerrein in Lommel
Biodiversiteit op een bedrijventerrein in Lommel

Van januari 2016 tot 2020 liep het Europese project 2B Connect. 2B Connect zette zich in voor meer natuurlijke groeninrichting en beheer op minstens 70 be­drijventerreinen in Vlaanderen en Nederland.

De groene infrastructuur die dankzij het project 2B Connect ontstond, speelt een belangrijke rol als natuur­verbinding voor planten en dieren. Ook reikte dit project verschillende instrumenten en opgeleide adviseurs aan om de bedrijven hierbij te helpen.

De eindresultaten van het project lees je in de brochure 'Vier jaar werken aan biodiversiteit op bedrijventerreinen - resultaten en bevindingen'.

Naar aanleiding van het project, werd ook een kennisplatform gelanceerd dat alle informatie en kennis uit het project bundelt. Je leest er inspirerende voorbeelden en tips om als bedrijf zelf aan de slag te gaan rond biodiversiteit.

De provincie Antwerpen is samen met het departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse Overheid, trekker van dit project. 2B Connect ontvangt via Interreg Vlaanderen-Nederland 3.012.583 euro om de komende drie jaar bedrijven en biodiversiteit dichter bij elkaar te brengen. Interreg Vlaanderen-Nederland is een Europees fonds voor regionale ontwikkeling in het grensgebied België-Nederland.

3, 2, 1 ... start!

Hoe begin je als bedrijf te werken aan meer biodiversiteit? Wij helpen je op weg aan de hand van een kort stappenplan:

  1. Neem deel aan de biodiversiteitsscan ‘BIODIVA’. Deze tool geeft je inzicht in de kansen die er voor je bedrijf zijn om te werken aan biodiversiteit, zowel op het terrein als binnen je bedrijfsvoering.
  2. Contacteer de provincie of een adviseur biodiversiteit om te bekijken waar de opportuniteiten liggen voor jouw bedrijf.
  3. Kan je niet wachten om te starten? Bekijk onze tips voor bedrijven en laat je inspireren door de cases en filmpjes onderaan deze pagina.

Scan je biodiversiteit

Beschik je als bedrijf over gestructureerd ondernemerschap en zijn termen als ISO14001, GRI en PDCA geen onbekenden? Dan is 'BIODIVA' de geknipte tool!

Laat je inspireren!

Onderstaande presentaties en filmpjes tonen je hoe andere bedrijven aan de slag gingen om de biodiversiteit op hun terrein en in hun bedrijfsvoering te verhogen. Meer tips vind je op onze pagina 'Tips voor je bedrijf', andere inspirerende cases vind je op de pagina's van het project 2B Connect.

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Kwaliteitslabels