Moestuinwijzer

kind met pastinaak
Kind met pastinaak

Samen met de 4 overige provincies en met de organisatie Tuinhier heeft de provincie Antwerpen dit initiatief ontwikkeld en verspreidt ze (gratis) onder de geïnteresseerden uit de provincie deze fraaie publicatie. Duurzaam tuinieren is niet alleen goed voor de natuur maar is tevens een aangename en gezonde tijdsbesteding en is voor vrijwel iedereen weggelegd.

Kunnen genieten van een eigen tuin, dat is één van de mooie belevenissen in het leven: je eigen groenten telen en fruit plukken, planten zien groeien en bloeien. Een tuin, privé of in een volkstuinpark; groot of kleinschalig, is (h)eerlijk, biedt vele mogelijkheden, maar vraagt het nodige onderhoud. Deze ecologische moestuinwijzer vormt een leidraad voor de (moes)tuinliefhebber.

Je kan de pdf van de Moestuinwijzer hier downloaden of een gedrukte versie aanvragen via het digitaal bestelformulier.

Check je bodem vooraf

Voordat je je tuin inzaait of beplant, hou je best rekening met de bodemgeschiktheid. 

Naast het controleren van de zuurtegraad (pH) is bij de aanvang een bodemanalyse niet overbodig. Diverse stoffen kunnen schadelijk zijn (o.a. zware metalen). Raadpleeg hiervoor ook de website www.gezonduiteigengrond.be

Ook de provincie kan jullie hierin bijstaan. Het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) kan een indicatief bodemonderzoek uitvoeren.

Wil je de bodem(structuur) verbeteren? Gebruik dan bij voorkeur zelfgeproduceerde compost of gebruik alvast compost met het Vlaco-label (van de vzw Vlaco). Meer info vind je op www.vlaco.be.