Moestuinwijzer

kind met pastinaak
Kind met pastinaak

Samen met de 4 overige provincies en met de organisatie Tuinhier heeft de provincie Antwerpen dit initiatief ontwikkeld en verspreidt ze (gratis) onder de geïnteresseerden uit de provincie deze fraaie publicatie. Duurzaam tuinieren is goed voor de natuur maar tegelijkertijd een aangename en gezonde tijdsbesteding die voor vrijwel iedereen is weggelegd.

Kunnen genieten van een eigen tuin, dat is één van de mooie belevenissen in het leven: je eigen groenten telen en fruit plukken, planten zien groeien en bloeien. Een tuin, privé of in een volkstuinpark; groot of kleinschalig, is (h)eerlijk, biedt vele mogelijkheden, maar vraagt het nodige onderhoud. Deze ecologische moestuinwijzer vormt een leidraad voor de (moes)tuinliefhebber.

Check je bodem vooraf

Voordat je je tuin inzaait of beplant, hou je best rekening met de bodemgeschiktheid. 

Naast het controleren van de zuurtegraad (pH) wordt bij de aanvang ook een bodemanalyse aanbevolen. Diverse stoffen kunnen schadelijk zijn (o.a. zware metalen). Raadpleeg hiervoor ook de website www.gezonduiteigengrond.be

Ook de provincie kan jullie hierin bijstaan. Het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) kan een indicatief bodemonderzoek uitvoeren.

Wil je de bodem(structuur) verbeteren? Gebruik dan bij voorkeur zelfgeproduceerde compost of gebruik alvast compost met het Vlaco-label (van de vzw Vlaco). Meer info vind je op www.vlaco.be.