Hulp bij je vergroeningsproject

Begeleiding op maat van je school

 Alle scholen in de provincie Antwerpen kunnen beroep doen op gratis ondersteuning door hun MOS-begeleider:

 • Tijdens een intensieve trajectbegeleiding op maat van je school werken we onder meer aan een visie in het kader van vergroening, opstellen van doelstellingen en het verbreden van het draagvlak in het kader van je vergroeningsproject. Indien je dit wenst kan je daarnaast ook subsidies aanvragen (i.s.m. Regionale Landschappen).
 • Maar je kunt ook kiezen voor één of meerdere sessies waarbij je leert hoe je samen met je team kan werken naar een groene school.

Educatieve materialen

Volgende materialen zijn gratis te ontlenen/ downloaden:

 • De MOS-inspiratiekit bestaat uit een fotokoffertje met inspirerende foto’s die je makkelijk kan uitstallen tijdens bv. een brainstormsessie met leerlingen(ook digitaal beschikbaar). Afhankelijk van welke koffer je ontleent krijg je er nog een boekenpakket bij over moestuin, natuur beleven of dieren op school.
 • Wie al een stap verder is en echt concreet aan de slag wil met zijn leerlingen kan de Starterskit voor vergroeners ontlenen. Een aantal opdrachten helpen jullie bij het maken van een grondplan en het kiezen van de juiste planten. De leerlingen gaan dan daarbij actief aan de slag met het materiaal uit de starterskit.
 • Met de kaMOShibai verras je je kleuters met een leuk verhaal. Ideaal om hen warm te maken voor het thema natuur.
 • Wil je als leerkracht zelf met je leerlingen aan de slag in de natuur? Bv. biologisch wateronderzoek. Neem dan eens een kijkje tussen deze veldkoffers
 • De MOS-actiefiches voor basis- en secundair onderwijs inspireren je om met je leerlingen rond het thema vergroening aan de slag te gaan.

Op stap met je klas

Ben je op zoek naar een educatieve natuuractiviteit voor je leerlingen? Neem dan een kijkje in het aanbod van PIME (Lier), Vrijbroekpark (Mechelen), Rivierenhof (Deurne), Averegten (Heist-op-den-berg), Hooibeekhoeve (Geel), het Prinsenpark (Retie), Hertberg (Herselt) of Hoge Mouw (Kasterlee). Met de MOS-pas maak je gratis gebruik van het openbaar vervoer van de Lijn om hier te geraken.

Meer ondersteuningsmogelijkheden

Ook bij deze instanties kun je terecht:

 • Pimp je speelplaats: Wie op zoek is naar een financieel duwtje in de rug kan zijn vergroeningsproject indienen bij Pimp je Speelplaats. Op de website vind je o.a. een stappenplan, praktische methodieken, tips rond veiligheid, subsidiemogelijkheden en inspiratie.
 • Lokale instanties: Vraag eens na bij lokale instanties (bv. de gemeente of natuurvereniging) of ze je school kunnen ondersteunen. Denk daarbij aan gebruik van machines of camionette, inschakelen van extra mankracht, financiële ondersteuning, recuperatie van afgedankte materialen (bv. oude schuif-af) , boomstammen, tenen van knotwilgen, …
 • Ecohuis: Scholen uit de stad Antwerpen kunnen ook terecht bij het Ecohuis. Je kan bij hen terecht voor advies, begeleiding, inspiratie, materiaal en subsidies.
 • Springzaad: Via de zoekfunctie kom je terecht op een aantal instanties die je kunnen helpen met bv. workshops, ontwerp, aanleg, educatieve materialen, procesbegeleiding… Al dan niet tegen betaling. 
 • Regionale Landschappen: Kunnen helpen om uit te zoeken welke noden er zijn voor plant en dier. Afhankelijk van Regionaal Landschap is er ruimte voor ondersteuning bij ontwerp, aanleg en beheer van groene speelplekken.