Subsidies

Subsidies voor scholen gelegen in de provincie Antwerpen (uitgezonderd stad Antwerpen)

MOS beschikt via de provincie Antwerpen over subsidies in functie van vergroening van de school. Als je school zich engageert om een vergroeningstraject op te starten, maak je kans op subsidies.

Er zijn 2 fases in het vergroeningstraject:

  1. Participatiefase op ritme van de school: voortraject van 1 of meerdere schooljaren. MOS begeleidt de scholen om tot een gedragen zoneplan (vlekkenplan) te komen.
  2. Uitvoeringsfase van 1 jaar: de Antwerpse Regionale Landschappen (RL’n) en Landschapspark Zuidrand (LPZ) begeleiden de scholen met de uitwerking van een definitief plan, een beplantingsplan en de effectieve uitvoering van deze plannen.

Belangrijk binnen de aanvraag van provinciale subsidies:

  • De subsidies moeten bijdragen tot het verhogen van de biodiversiteit (meer natuur/inheemse natuur) en het leren in, van en met de natuur stimuleren. Zodat de buitenruimte een verlenging wordt van het klaslokaal. 
  • Als school sta je in voor 30% van het subsidieerbare bedrag. De Regionale Landschappen zorgen voor prefinanciering. Scholen die met Landschapspark Zuidrand samenwerken krijgen na goedkeuring een deel gestort. Na de eindrapportage volgt een tweede deel met verrekening van de 30% eigen inbreng.
  • Je school is geregistreerd op de Groene Kaart van MOS

Interesse? Download hier de volledige handleiding. Contacteer gerust het MOS-team als je nog vragen hebt.

Subsidies voor scholen in stad Antwerpen

Is je school gelegen in de stad Antwerpen, dan kan je terecht bij het Ecohuis. Als je school zich engageert om Ecoschool te worden, kun je kiezen voor een EcoMini- (tweejaarlijkse subsidie van 200 euro) of EcoMaxicharter (tweejaarlijkse subsidie van 500 euro) in het kader van natuur. Daarbovenop krijg je ondersteuning van een Eco-adviseur. Scholen die het EcoMaxicharter ondertekenen kunnen ook nog meedingen naar de wedstrijdsubsidie van maximaal 7500 euro. 

Andere subsidiekanalen

Ook bij deze instanties kun je terecht voor financiële ondersteuning:

  • Pimp je speelplaats: Wie op zoek is naar een financieel duwtje in de rug kan zijn vergroeningsproject indienen bij Pimp je Speelplaats.  Neem eens een kijkje op de website voor meer subsidiemogelijkheden.
  • Lokale instanties: Vraag eens na bij lokale instanties (bv. de gemeente) of ze je school financieel kunnen ondersteunen in het kader van het vergroenen van je speelplaats. 

Tip van de dag

Wees creatief! Bloembollenverkoop, sponsorfietstocht, natuurfeest… you name it! Alle centjes dragen een steentje bij!

Meer weten?

Maak een afspraak met het MOS-team.

Alle info op een rij

De flyer over subsidies voor scholen in de provincie Antwerpen kan je hier downloaden.

Veerle Moons, Elke Hermans, Katrien Hoeylaerts, Karoline Hofmans en Lien Luyten

Functie
MOS-team provincie Antwerpen
T
015 30 61 26