Buitenleerplekken in het PIME

Vergroen je schoolomgeving

De voordelen van buiten leren

Buiten leren op school, nabij of in de natuur biedt heel wat voordelen voor leerlingen. Ze raken niet alleen hun energie kwijt, het is ook goed voor hun ontwikkeling. Je vindt alle voordelen van buiten leren en een interessante brochure over het geven van buitenlessen terug op de website van MOS Vlaanderen

Nog steeds niet overtuigd? Klasse.be geeft in dit artikel tips om 8 drempels over buiten leren te overwinnen. Wil je graag buiten aan de slag, maar denk je dat het veel voorbereiding vergt of dat je leerlingen sneller afgeleid zullen zijn? Klasse neemt deze drempels onder de loep en helpt je op weg om hier door te kijken. 

Waar kan ik buiten leren?

In het PIME zijn er enkele buitenleerplekken beschikbaar. Wij bieden enkel een buitenruimte en sanitair aan. De leerlingen mogen lunchen in de buitenruimte. 

De buitenruimtes zijn enkel beschikbaar na reservatie. Je kunt de buitenruimtes ook reserveren in combinatie met een halve dag activiteit in het PIME. Een buitenruimte is beschikbaar op schooldagen van 9u30 tot 12u00 of 10u00 tot 12u30 en van 12u30 tot 15u00 of 13u00 tot 15u30. 

Het Mierennest

Buitenleerplek 1: het Mierennest

In het Mierennest ben je beschermd tegen extreme weersomstandigheden zoals de hitte of regen. Er kunnen met gemak 20 leerlingen zitten. In onze tuin vind je rondom het Mierennest grasland, een berm en een bosje. 

Buitenleerplek 2: het Kraaiennest

In het Kraaiennest ben je ook beschermd tegen extreme weersomstandigheden. Er kunnen ongeveer 20 leerlingen zitten. Het Kraaiennest is iets kleiner dan het Mierennest. In onze tuin vind je rondom het Kraaiennest een berm, een grasland en een bosje. 

Buitenleerplek 3: het Vossenhol

In het Vossenhol kunnen ongeveer 20 leerlingen zitten. Indien gewenst kan een zeil gespannen worden tegen de regen. Maar tegen extreme weersomstandigheden ben je niet 100% beschermd. Het is gelegen in een stukje bos.

Hoe kan ik buiten leren?

Heb je nog geen idee wat je buiten kunt doen? Wij geven je enkele tips. 

MOS logo

Ga aan de slag met de werkvormen van MOS

Op de website van MOS Vlaanderen staan heel wat interessante tips, werkvormen en ideeën om buiten les te geven. Neem zeker eens een kijkje op de website van MOS Vlaanderen. Of vind inspiratie op de website van MOS-buitenlesdag

 

 

 

veldkoffer biotoopstudie
Open veldkoffer met inhoud

Ga aan de slag met onze veldkoffers

In het PIME kun je veldkoffers ontlenen met allerlei materialen om buiten aan de slag te gaan. Wij bieden veldkoffers aan om biotoopstudies te doen en de natuur te beleven. Meer informatie over de veldkoffers vind je hier terug

Vergeet deze koffers niet te reserveren als je ze wil gebruiken.