Zuurstof

De cover van het nieuwe nummer

In het huidige nummer:

In gesprek met natuurfilosoof Matthijs Schouten

De natuurfilosoof pleit voor een verbintenis waarin natuur en mens zich als gelijke en zorgende partners verbinden. Met ons hoofd maar vooral met ons hart.

Welkom in de vallei van de Grote Nete

De vallei ligt met haar kronkelende waterpartijen, uitgestrekte natuur en historisch erfgoed klaar om ontdekt te worden. Laat je verleiden door deze heerlijke reportage.

Meet de nieuwe directeur Omgevingsvergunning 

Pieter Sannen neemt je mee op een boeiende werkdag in zijn kersverse functie als nieuwe directeur van de dienst Omgevingsvergunningen.

PFAS, of PFOS? En hoe zit dat nu in Zwijndrecht? 

We leggen het in dit artikel haarfijn uit. Het PIH voert momenteel een grootschalig gezondheidsonderzoek uit in de buurt van de 3M-fabriek.

Verdien je straf voor een overtreding tegen het klimaat?

In de kortfilm STRAF staat de vraag centraal of we met dwang de SDG's kunnen behalen. Lees de review van Thalia Gijsbrechts en bekijk zeker de film via de link in het artikel.

Atmosfeermakers rond de tafel

Hoe hebben 12 gemeenten hun inwoners betrokken bij het schrijven van hun klimaatplan? Terugblik van enkele deelnemers aan project 'Atmosfeermakers'. 

Zo wordt je gemeente onthard

Lokale besturen kunnen zich in hun onthardingstraject door de provincie gratis laten begeleiden. Inschrijving loopt tot 8 maart! 

Laat jij de natuur je helpen?

Door je landschap als een ecosysteemdienst te benaderen, geniet je verstandig en respectvol van heel wat natuurvoordelen.

Fier gelijk ne gieter op ... Zonnige Kempen!

In deze Zuurstof zijn wij fier gelijk ne gieter op … Joris van Zonnige Kempen voor hun circulair ontworpen kantoorgebouw!

In deze nieuwe rubriek zetten we een inspirerend of opmerkelijk project van een gemeente binnen de schoonste provincie van het land in de kijker. Nadien geeft de gemeente de gieter door aan een collega uit een andere gemeente. Zonnige Kempen kreeg de gieter door van Mechelen!

 

Meer provinciaal nieuws?

Blijf je graag op de hoogte van alle acties, evenementen, wetens- en bezienswaardigheden van het departement Leefmilieu? Schrijf je dan in op één van onze nieuwsbrieven.  Elke nieuwsbrief richt zich meestal tot een specifieke doelgroep. Val je buiten de doelgroep, maar heb je toch interesse in één van de onderwerpen? Voel je niet geremd en probeer ze gerust even uit.

Je kan je ook inschrijven op de overkoepelende provinciale nieuwsbrief die 6x per jaar uitgestuurd wordt.