Kunstcollectie

Nevada van Fred Bervoets
Nevada van Fred Bervoets in de Warande

Divers en toegankelijk

Met een verzameling van ruim 2.200 kunstwerken van 637 kunstenaars bezit de provincie Antwerpen een rijke en diverse collectie. Die geeft een mooi overzicht van de kunstproductie in de provincie sinds het midden van de 19de eeuw.

De collectie werd systematisch uitgebouwd vanaf het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw. Het doel was verfraaiing en aankleding van representatieve ruimtes in het vorige provinciehuis. Ze is dus nooit als museaal geheel opgevat.

De nadruk ligt op schilderijen, grafiek en beelden uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Er zijn schilderijen van 19de eeuwse meesters als Nicaise De Keyser, Henri Leys en Jacob Jacobs. En ook heel wat werk van hedendaagse kunstenaars zoals Walter Swennen, Fred Bervoets, Anne-Mie Van Kerckhoven, Koen van den Broek en Sofie Muller.

Op verschillende locaties kan je mee genieten van de mooie kunstwerken. Zo kan je in het Rivierenhof wandelen langs de kunstroute, waar meerdere beeldhouwwerken uit onze collectie te zien zijn. 

Kunstcollectie online

Ook online kan je werken uit de kunstcollectie bekijken, in een databank die we verder aanvullen. 

Mogelijkheid tot bruikleen

Voor tijdelijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland geven we geregeld kunst in bruikleen. Elke aanvraag bekijken we individueel. Op basis van de beschikbaarheid van het werk en de materiële toestand waarin het zich bevindt, beoordelen we of we een tijdelijke bruikleen kunnen toestaan. Ook de plaatselijke omstandigheden, zoals beveiliging van de werken, nemen we mee in overweging bij deze beslissing.

Kunst in het provinciehuis

Ook in het provinciehuis is kunst prominent aanwezig. In de installatie Every Collection Hides Another Collection belichten we uiteenlopende aspecten van de collectie, in wisselende focuspresentaties.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze mailing en blijf op de hoogte van collectiepresentaties in het provinciehuis en andere activiteiten rond onze kunstcollectie. De mailing sturen we ongeveer vier keer per jaar uit.

Publicaties

De geschiedenis van de provinciale kunstcollectie werd al enkele keren op papier gezet. 

Gids voor de kunstcollectie (1989)

In 1989 verscheen een eerste degelijke maar eerder bescheiden publicatie van de hand van Hilde Vanfleteren, met daarin een beknopt overzicht van de verzameling. Het handzame boekje draagt de titel ‘Gids voor de kunstcollectie’ en is opgevat als een leidraad voor bezoekers aan het toenmalige provinciehuis. In 2006 verscheen een herwerkte editie. Deze publicatie is niet meer verkrijgbaar. Wie dat wenst, kan na afspraak een exemplaar inkijken in de bibliotheek van het provinciehuis.

Kunstcollectie Provincie Antwerpen (2006)

‘Kunstcollectie Provincie Antwerpen’, een kloek boekwerk onder redactie van Jasmina Van Kersschaever, verscheen in 2006. Inhoudelijk is het grotendeels een herneming van de eerdere publicatie, maar meer uitgebreid en rijkelijk geïllustreerd met een tweehonderdtal kleurenfoto’s. De geselecteerde kunstenaars worden in beknopte biografische teksten toegelicht en hun werk wordt binnen een kunsthistorisch kader geplaatst. Ook dit boek is intussen uitverkocht, maar een digitale versie kan je opvragen via het e-mailadres op deze pagina.

Every Collection Hides Another Collection (2020)

Naar aanleiding van het pilootproject Kunst in Opdracht verscheen in september 2020 een boek dat de theoretische neerslag vormt van ‘Every Collection Hides Another Collection’, het conceptuele kunstwerk dat kunstenaar Nico Dockx realiseerde voor de publieke ruimte van het provinciehuis. Als fysieke verwijzing naar deze installatie is het boek gevat in een gezeefdrukt kartonnen foedraal. De teksten van onder meer Sara Weyns, Leen Hammenecker, Katrien Laenen en Bob Daems worden aangevuld met foto’s van Oxiea Villamonte en Sander Tas. Midden in het boek is de complete inventaris van de collectie opgenomen. Het geheel biedt een inkijk in de provinciale kunstcollectie en de wijze waarop deze verzameling de voorbije halve eeuw tot stand kwam. Het boek is te koop voor 15 euro, aan het onthaal van het provinciehuis. Betalen is enkel mogelijk met Payconiq.