Kunstcollectie

Nevada van Fred Bervoets
Nevada van Fred Bervoets in de Warande

Divers en toegankelijk

Met een verzameling van ruim 2.200 kunstwerken van 637 kunstenaars bezit de provincie een rijke en diverse collectie. Die geeft een mooi overzicht van de kunstproductie in de provincie sinds het midden van de 19de eeuw.

De collectie is ontstaan in het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw. Het doel was verfraaiing en aankleding van representatieve ruimtes in het vorige provinciehuis. Ze is dus nooit als museaal geheel opgevat.

De nadruk ligt op schilderijen, grafiek en beelden uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Er zijn schilderijen van 19de eeuwse meesters als Nicaise De Keyser, Henri Leys en Jacob Jacobs. En ook heel wat werk van hedendaagse kunstenaars zoals Fred Bervoets, Anne-Mie Van Kerckhoven, David Claerbout en Koen van den Broek.

Op verschillende locaties kan je mee genieten van de mooie kunstwerken.

Ook in en rond het nieuwe provinciehuis is kunst prominent aanwezig. In de installatie Every Collection Hides Another Collection tonen we een representatieve selectie van de kunstverzameling. Later belichten we in wisselende focuspresentaties uiteenlopende aspecten van de collectie.

In de tuin van het provinciehuis vind je enkele boeiende sculpturen.

Ontdek de collectie

In deze fotoreeks op Flickr kan je enkele werken uit de kunstcollectie ontdekken.

Kunstcollectie provincie Antwerpen

Bruiklenen

Voor tijdelijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland geven we geregeld kunst in bruikleen. Elke aanvraag bekijken we individueel. Op basis van de beschikbaarheid van het werk en de materiële toestand waarin het zich bevindt, beoordelen we of we een tijdelijke bruikleen kunnen toestaan. Ook de plaatselijke omstandigheden, zoals beveiliging van de werken, nemen we mee in overweging bij deze beslissing.