Every Collection Hides Another Collection

Every Collection Hides Another Collection

De provincie Antwerpen heeft een uitgebreide kunstcollectie en wil die dan ook graag tonen aan het grote publiek. Kunstenaar Nico Dockx kreeg de opdracht om in de publieke zone van het provinciehuis een installatie te voorzien.

Het resultaat: een kunstenkabinet genaamd 'Every Collection Hides Another Collection'. Daarin vind je een selectie van werken uit de kunstcollectie.

Regelmatig zullen er andere stukken te bewonderen zijn. Periodiek ligt de focus op een specifieke kunstenaar of thema. Dan integreren we ook bruiklenen, om de werken meer context te geven.

Voor de realisatie van de constructie werkte Nico Dockx nauw samen met Studio Zuidervaart. Het hout voor de palen komt uit een restverzameling van een gepensioneerd schrijnwerker, en kent op deze manier een zinvol en duurzaam (her)gebruik.

Sluitstuk pilootproject Kunst in Opdracht

De installatie is het sluitstuk van onze deelname aan het pilootproject Kunst in Opdracht, een initiatief van de Vlaamse Overheid. Doel is onze kunstcollectie, die de voorbije 50 jaar tot stand kwam en al die tijd een ietwat verborgen bestaan leidde in de gangen, kantoren en vergaderzalen van het vorige provinciehuis, aan een breder publiek te tonen. De locatie van de installatie, in het publiek toegankelijke deel van het provinciehuis, is dan ook bewust gekozen. 

Paul en Patrick Van Hoeydonck – GO BABY GO!

Vijftig jaar geleden, in de zomer van 1971, liet de bemanning van Apollo 15 een klein aluminium beeldje achter op het maanoppervlak. De ontwerper van het figuurtje, de Antwerpse kunstenaar Paul Van Hoeydonck (1925), zag zijn Man in Space als een ode aan de onbegrensde mogelijkheden van de mensheid. Een eerste prototype maakte hij samen met zijn toen elfjarige zoon Patrick Van Hoeydonck (1959 – 1984).

Naar aanleiding van deze verjaardag werd Man in Space in een oplage van 1971 exemplaren uitgebracht naar het oorspronkelijke ontwerp. Een exemplaar van deze editie vormt het middelpunt van een kleine selectie met werk van zowel Paul als Patrick Van Hoeydonck uit de provinciale kunstcollectie. Daarrond zijn een aantal bruiklenen samengebracht uit de verzameling van de kunstenaar en de collecties van Mu.ZEE, KMSKA en M_HKA.

Deze presentatie is een eerste interventie in de kunstinstallatie Every Collection Hides Another Collection. Van 24 september tot 17 december 2021 kan je gratis komen kijken tijdens de openingsuren van het provinciehuis.

Meer info: Paul en Patrick Van Hoeydonck – GO BABY GO!