Pol Mara en tijdgenoten

Tegelijk organiseerde cultuurhuis De Bijl in Zoersel onder dezelfde titel een tweede selectie, die bruiklenen van de provincie combineerde met werk uit onder meer de kunstverzameling van Universiteit Antwerpen. 

Pol Mara - Portret Pol Mara
Portret Pol Mara

Op 8 december 2020 was het een eeuw geleden dat kunstenaar Pol Mara (1920-1998) als Leopold Leysen werd geboren in Borgerhout. Die verjaardag was voor gemeentelijk Cultuurhuis De Bijl in Zoersel reden voor een tentoonstelling rond het werk van deze Antwerpse kunstenaar. Door de coronacrisis werd het project tot tweemaal toe uitgesteld, om bijna twee jaar later toch te worden gerealiseerd.

De kern van de tentoonstelling werd gevormd door werk uit de provinciale kunstcollectie, aangevuld met bruiklenen uit andere verzamelingen, onder meer van Universiteit Antwerpen. Tegelijk met de presentatie in Zoersel toonde de provincie een eigen selectie in de installatie Every Collection Hides Another Collection.

Om het belang van Mara binnen het artistieke milieu van de 20ste eeuw te benadrukken, maar bovenal ook vanwege de verbindende rol die hij daarin speelde, werd gekozen voor een greep uit de volledige loopbaan van de kunstenaar in confrontatie met kunstwerken van collega-kunstenaars. Vaak gaat het om persoonlijke vrienden van Pol Mara en zijn echtgenote Maria Mara. 

De band tussen Pol Mara en de provincie was innig en gaat ver terug in de tijd. Toen het provinciebestuur begin jaren 70 haar intrek nam in het toenmalige ‘nieuwe’ provinciehuis, was het schilderij ‘A rainy (purple) day’ van Mara bijvoorbeeld een van de eerste aankopen ter verfraaiing van het gebouw. Het vormde zo mee de basis voor de rijke kunstcollectie van de provincie Antwerpen die de voorbije halve eeuw tot stand kwam.

Twintig jaar later, in september 1992, schonk het echtpaar Mara vervolgens 23 kunstwerken aan het provinciebestuur. Dit ensemble – een selectie uit de opeenvolgende stijlperiodes van Mara – kreeg een plek in het zogenaamde ‘Kabinet Pol Mara’, een ruimte in de Parkvleugel van het provinciehuis. 

Een van de laatste grote tentoonstellingen die in het voorjaar van 2008 liep in het oude provinciehuis was ‘In Memo Mara’. Een uitgebreide overzichtstentoonstelling rond het oeuvre van Mara, door de provincie Antwerpen gerealiseerd in nauwe samenwerking met zijn weduwe Maria Mara. Een tachtigtal werken die een halve eeuw schilderkunst omspande – van 1948 tot 1998 – toonde de grote diversiteit aan stijlen en technieken die Mara doorheen zijn carrière hanteerde.  

Recent mocht de provincie nog vier schilderijen ontvangen uit de nalatenschap van Maria Mara, die in september 2020 overleed. 

Pol Mara - Detail of an apartment party
Detail of an apartment party

Provinciehuis Antwerpen

Met werk van Pol Mara, Pol Bury, Vic Gentils, Rudolf Meerbergen, Paul Ibou, Cel Overberghe, Camiel Van Breedam, Guy Vandenbranden, Paul Van Hoeydonck, Dan Van Severen, Jef Verheyen, Mark Verstockt, Jan Dries en Jan Cox.

Expo van 5 september tot en met 14 oktober 2022, tijdens de openingsuren van het provinciehuis: op werkdagen van 8 tot 18 uur.

Pol Mara - Primavera
Primavera

Cultuurhuis De Bijl

Met werk van Pol Mara, Jacky De Maeyer, Lutgart De Meyer, Jan Dries, Paul Ibou, Jef Kersting, Walter Leblanc, Cel Overberghe, Jef Verheyen, Guy Van den Bulcke, Guy Vandenbranden en Mark Verstockt.

Openingstijden:

  • zaterdag 3, 10, 17 en 24 september 2022 van 13.30 tot 18 uur.
  • zondag 4, 11, 18 en 25 september 2022 van 11 tot 18 uur.

Meer info: website Cultuurhuis De Bijl.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze mailing en blijf op de hoogte van collectiepresentaties en andere activiteiten rond de kunstcollectie van de provincie Antwerpen. De mailing sturen we ongeveer vier keer per jaar uit.