Publiek Park

Van 15 september tot en met 1 oktober 2023 vindt Publiek Park plaats, een festival rond beeldende kunst in de publieke ruimte, met het Harmoniepark en Albertpark als uitvalsbasis. Maar ook in de tuin rond het provinciehuis krijgen enkele kunstwerken tijdelijk een plek. Je kan er origineel werk zien van kunstenaars Christiane Blattmann, Guy Woueté, Leander Schönweger en Jakub Jansa.

Publiek Park vormde een aanleiding om met de curatoren een nieuwe opstelling voor de kunstinstallatie in het provinciehuis uit te werken. Die is te zien van 15 september tot en met 1 december 2023.

Met een opbouw rond de tweedeling Natuur/Onderwereld verwijzen de curatoren enerzijds naar de noodzaak van openbaar groen in de stad en anderzijds naar de historiek van het Albertpark (voorheen galgenveld) en het Harmoniepark (feestzaal). De lier als symbool voor de muzische kunsten is onder meer te zien op de gevel van het districtshuis, het fonteinmonument voor Peter Benoit en de muziekkiosk in het Albertpark. Tegelijk is de lier in de Griekse mythologie het instrument dat Orpheus bespeelde om zijn geliefde Eurydice uit het dodenrijk te leiden. Dat brengt ons dan weer bij (ON)begane grond, dat in 2015 onderdeel was van het bekroonde pilootproject Kunst in Opdracht. In de kunstinstallatie integreren we hier enkele sprekende foto's van. 

Fragment uit de opstelling Publiek Park in de kunstinstallatie in het provinciehuis

Dit is de zesde interventie in de kunstinstallatie Every Collection Hides Another Collection - een ontwerp van Nico Dockx - waarin de provincie haar kunstcollectie in wisselende opstellingen toont. Je vindt de installatie op verdieping +1 in de publieke zone van het provinciehuis.

Publiek Park is een nomadisch project dat lokale en internationale kunstenaars uitnodigt om kunstwerken te creëren en tentoon te stellen in openbare parken en tuinen. Meer info over het evenement en deelnemende kunstenaars vind je op de website van Publiek Park.

De expo in het provinciehuis is gratis toegankelijk van 15 september tot en met 1 december 2023, op werkdagen van 8 tot 18 uur (op 15 september tot 20 uur).

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze mailing en blijf op de hoogte van collectiepresentaties en andere activiteiten rond de kunstcollectie van de provincie Antwerpen. De mailing sturen we ongeveer vier keer per jaar uit.

ECHAC 006 - PUBLIEK PARK

Met werk van:

Frits Vertongen, Christina Iglesias, Franck Mortelmans, Schelte Adamszoon Bolswert, Nicky Van Damme, André Goezu, Pierre Calle, Jan Cox, Ernest Albert, Raoul De Keyser, Philip Aguirre y Otegui, Jan Vanriet, Lieve Ulburghs, Jan Kiemeneij, Kris Van Dessel, Mark Luyten, Dr. Hugo Heyrman, Alfons Verheyen, Louise Servaes, Roger Pintens, Ilias Lalaounis, May Néama, Gerda De Gheselle, Martin R. Baeyens, Sonja Rosali Bauters, Gaston Ocket, Jan De Graef, Juliette Cambier, Jan Danckaert, René Eyckmans, Leo Reynders, William Woollet, Jan Spoede, Jan Dries, Renaat Veris, James Ensor, Alfred Klinkan, Johan R. Corthals, Fred Bervoets, Joëlle Tuerlinckx, Jan Baptiste Pieter Michiels, Mark Verstockt, Sven ’t Jolle, Chantal Chapelle, Gerard Dom, Patrick Van Hoeydonck, Frans Gentils, Marc Mendelson, Claudine De Pauw, Betty Frantzen-De Leye, Henri-Georges Adam, Raymond Joly-Clare, Michel Seuphor, Ria Pacquée.