(ON)begane grond

(ON)begane grond - fragment met werk van Sarah De Wilde
(ON)begane grond - fragment met werk van Sarah De Wilde

Een eerste ingreep gebeurde begin september 2015, naar aanleiding van de eerstesteenlegging van het nieuwe provinciehuis. Nico Dockx nodigde drie kunstenaars uit die ofwel vertegenwoordigd zijn in de collectie provincie Antwerpen  – Charif Benhelima en Joris Ghekiere – ofwel ooit een onderscheiding van de provincie ontvingen – Steve Van den Bosch was in 2000 laureaat van de Prijs voor schilderkunst. Zij kregen de opdracht om op hun beurt een collega-kunstenaar uit te nodigen. Dat werden Sarah De Wilde, Tomo Savić-Gecan en Helmut Stallaerts.

Samen met Nico Dockx brachten deze zes kunstenaars in een week tijd een gezamenlijk kunstwerk aan op de buitenzijde van de westelijke funderingsmuur van de parkeergarage. Het ruim 20 meter lange kunstwerk was twee weken zichtbaar voor het publiek en verdween vervolgens samen met de parking ondergronds. Deze kunstintegratie vormt zo mee het fundament voor het nieuwe provinciehuis. Daarnaast stelt ze begrippen als zichtbaarheid en toegankelijkheid van een publieke kunstcollectie in vraag. Wat rest is de gedetailleerde documentatie van het project en het administratieve spoor dat de ingreep achterlaat in de kunstcollectie.

(ON)begane grond - Joris Ghekiere bij zijn werk in de ondergrondse parkeergarage
(ON)begane grond - Joris Ghekiere bij zijn werk in de ondergrondse parkeergarage

Visuele echo’s van deze ondergrondse artistieke ingreep kunnen in de loop van het bouwproces in het nieuwe gebouw opduiken en zo herinneringen oproepen aan het oorspronkelijke kunstwerk. Zo bracht schilder Joris Ghekiere enkele maanden later zijn schildering nogmaals aan op de binnenzijde van dezelfde muur. Het spiegelbeeld van het woord TOMORROW, op een muur van de parkeergarage, herinnert niet enkel aan het ondergrondse project maar ook aan de kunstenaar zelf, die op 2 december 2016 overleed.

Een reeks foto's van (ON)begane grond kan je bekijken in dit album op Flickr.

Meer info over de pilootprojecten Kunst in Opdracht vind je op de website van Kunstenpunt.