Samenwerking UNICEF

De provincie Antwerpen investeert jaarlijks, van 2020 tot en met 2025, 200.000€ in het UNICEF-project ‘Klaslokalen bouwen uit gerecycleerd plactic’ in Ivoorkust.

UNICEF en Conceptos Plasticos, een sociale onderneming uit Colombia, bouwden in Abidjan een fabriek die werkgelegenheid, een ziekteverzekering en kennisdeling biedt aan vrouwen die in armoede leven.

Zij verzamelen en verwerken plastic afval dat wordt gerecycleerd tot bouwstenen. De eenvoudig te monteren, duurzame en goedkope bouwstenen zullen vervolgens worden gebruikt voor de bouw van klaslokalen.
Telkens in regio's die kampen met zowel een tekort aan scholen als met een afvalproblematiek.

Klaslokalen Unicef
Auteursrecht UNICEF/Frank Dejongh


Aan de realisatie van deze klaslokalen wordt een ‘groen schoolconcept’ gelinkt, met aandacht voor het gebruik van zonnepanelen, de aanplanting van tuinen en bomen en een sensibilisatieprogramma voor groenere & kindvriendelijke gemeenschappen. 

Voorzieningen Unicef
Auteursrecht UNICEF/Frank Dejongh


Daarnaast wordt eveneens aandacht besteed aan schoon water en hygiëne: de klassen worden voorzien van een waterput en toiletten. Dit moet, in combinatie met de vermindering van afval, resulteren in een afname van ziekten zoals malaria, diarree en longontsteking.

Waterputten Unicef
Auteursrecht UNICEF/Frank Dejongh


Tot slot hebben ook opleidingen rond opvoeding, gendergelijkheid en milieubewustzijn voor moeders, leerkrachten en andere relevante actoren een vaste plek in dit project. 
 

Auteursrechten foto frontpagina: UNICEF/Frank Dejongh