Programma

Doe mee aan de Klimaatstrijd!

Eind maart 2018 barstte de Klimaatstrijd los. Ondertussen strijden inwoners van elke gemeente uit onze provincie mee en besparen we samen kilo’s CO2.

Meedoen kan nog altijd! Download de For Good app, ga naar het tabblad Challenges en neem deel aan de Klimaatstrijd. In de challenge kies je voor haalbare missies zoals minder vlees eten, de auto wat vaker links laten liggen, onze fietsbanden oppompen, seizoensgroenten eten, ons huis isoleren, enzovoort. De optelsom van al deze inspanningen leidt tot mooie resultaten. Bekijk hier hoe jouw gemeente het ervan af brengt. Op zondag 10 maart 2019 kennen we de Gemeente met de Kleinste Ecologische Voetafdruk. De strijd voor een beter klimaat? Die blijven we uiteraard ook na 10 maart enthousiast voeren!

Workshops 

Je kan meerdere workshops volgen: één lange of twee korte in de voor- en namiddag. Een korte workshop duurt één uur, een lange twee uur. 

Tijdens de workshops is er ook een filmaanbod over het klimaat waar je vrij kunt bij inschakelen.

Hieronder vind je het voorlopige programma.

Workshops voormiddag

1. Leve(n)de bodem (korte workshop)

Door Katrien Geudens en Stefanie Verherstraeten - Medewerkers Landbouwcentrum voor Voedergewassen & Hooibeekhoeve

Wist je dat een goede bodem ervoor zorgt dat de planten die erop groeien meer weerbaar zijn tegen klimaatsveranderingen? En dat landbouwers via gericht bodembeheer kunnen helpen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen? Of dat gezonde bodems beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden zoals hevige regenval of droogte?

Volg onze workshop ‘Leve(n)de bodem’ en krijg een antwoord op deze vragen en de achterliggende mechanismen. Bovendien ga je echt aan de slag met enkele kant-en-klare STEM-opdrachten. Je leert hoe je een identiteitskaart van een bodem opstelt en hoe een landbouwer, maar ook jij, de bodemkwaliteit kan verbeteren. 

Kortom na deze workshop kan je meteen met je klas actief werken rond bodem en klimaat.

Doelgroep: secundair onderwijs

2. Grappen en grollen met de grillen van het klimaat (korte workshop)

Door Mil Kinnaer en Guy Joos - Provinciaal Groendomein Prinsenpark

De klimaatproblematiek…het is een serieuze zaak. Maar de boog hoeft niet altijd gespannen te staan!

Naast natuurgids zijn Mil en Guy onder andere ook rasechte acteurs en comedians. 

Eventjes nood aan wat ontspanning? Laat je lachspieren even los en laat de temperatuur stijgen! (Oeps, of mag dat niet van de klimaatconventie?)

Doelgroep: basisonderwijs – secundair onderwijs - volwassenen

3. Kinderklimaatwandeling op maat van volwassenen (korte workshop)

Door Mil Kinnaer en Guy Joos - Provinciaal Groendomein Prinsenpark

Natuurgidsen Mil en Guy zijn al enkele jaren vaste waarden in het Prinsenpark in Retie.

Hier krijgen kinderen de kans om vertrouwd te geraken met de levende natuur. Het natuureducatief aanbod koppelt leren en beleven aan elkaar. Natuur gaat pas leven als je het mag aanraken, ruiken en zien. Als je ervan mag genieten. Zij willen de 'groene vonk' laten overslaan en dat op een enthousiaste en speelse wijze.

Met de huidige klimaatproblematiek kan ook dit thema niet ontbreken in de scholenwandelingen.

Mil en Guy nemen je mee op een geanimeerd sleeptouw en tonen enkele voorbeelden die je zelf in de klaspraktijk zeker kan en mag gebruiken!

Doelgroep: 2e graad basisonderwijs

Mogelijk gaan we naar buiten! Kleed je warm aan en voorzie wandelschoenen.

4. Virtueel water (korte workshop)

Door Resi Pansaerts - Adviseur Klimaatadaptatie

Door de klimaatverandering zullen hete en droge zomers meer gaan voorkomen. Zuinig omspringen met drink-, hemel-, en grondwater is dan ook de boodschap.

Maar er is nog een ander soort water, dat veel minder bekend is: het ‘virtueel water’. Dat is het water dat niet zichtbaar is, maar wel gebruikt werd om goederen te produceren, vaak in reeds warme en droge landen. Hoeveel van dit water gebruik jij als individu, als gezin, als gemeente of land? Dit wordt weergegeven in de watervoetafdruk. 

In deze workshop kom je te weten welke factoren meespelen en krijg je meer inzicht in je eigen virtueel waterverbruik. Uiteraard komen tips aan bod om je watervoetafdruk te verkleinen. Ook dát is klimaatadaptatie!

5. Hoe breng je de SDG's in je workshop (korte workshop)

Door Lotte Adriaenssens - Educatief medewerker Kleur Bekennen/Mondiaal Beleid

De 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN zijn een belangrijke richtlijn voor de internationale agenda rond duurzame ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking. Ze omvatten grote thema’s zoals geen honger meer, kwaliteitsonderwijs, klimaatactie, vrede….

Het is belangrijk dat leerlingen weten dat ze bestaan, maar hoe vertaal je deze SDG’s naar de leerlingen? Welk kader geef je hen mee? Hoe kan je de SDG’s in je bestaande workshop integreren? Aan de hand van enkele educatieve materialen laten we zien hoe je dit zelf kan aanpakken tijdens je workshops.  

6. Klimaatverandering en diversiteit (lange workshop)

Door Werner Dhondt - Fiets- en klimaatdocent

In deze workshop krijg je tips en tricks over hoe je de thema’s klimaatverandering en biodiversiteit op een interactieve manier kunt overbrengen aan leerlingen van de eerste graad SO.

In een eerste deel worden aan de hand van een klimaatquiz de belangrijkste kenmerken van de huidige klimaatverandering overlopen. Filmpjes uit de DVD “SOS Klimaat” tonen vervolgens de gevolgen van de klimaatverandering voor een aantal diersoorten dichtbij en veraf.

De workshop eindigt met een rollenspel waarin de deelnemers in de huid kruipen van een minister, directeur, klimaatactivist of student, en samen oplossingen zoeken voor deze bedreigde diersoorten. De deelnemers aan deze workshop kunnen beschikken over het didactische materiaal zodat zij zelf hiermee verder aan de slag kunnen.

7. Inspirerende films over het klimaat (ganse voormiddag)

Workshops namiddag

1. Leven en wonen in de toekomst (lange workshop)

Door Hanne Jacobs - StadsregioTurnhout

Hoe ziet u zichzelf wonen over 20 jaar? We worden allemaal geconfronteerd met maatschappelijke uitdagingen. De vergrijzing en verzilvering komt op ons af en het aantal één- en tweepersoonshuishoudens neemt toe. De open ruimte raakt stilaan volgebouwd en we zoeken antwoorden op het veranderende klimaat (stormen, droogte, …). Kunnen onze woonwijken deze uitdagingen aan zonder dat de woonkwaliteit onder druk komt te staan?

Het WoonSalon is een spel uitgewerkt door Stadsregio Turnhout. In dit spel gaan we samen met de deelnemers op zoek naar een antwoord op de vele uitdagingen en op de centrale vraag: ‘Wonen in de toekomst, wat betekent dat voor mij?’. Doe mee met het WoonSalon en leer op een creatieve, toegankelijke manier actief na te denken over het wonen en leven in de toekomst.

2. Klimaat en weer (lange workshop)

Door Joke Flour - Natuurpunt CVN

We ontdekken de natuur op een unieke wijze met gids Joke van Natuurpunt CVN! 

Een heerlijk glaasje vlierbloesemsap of een warme kop thee? Voor ieder is er iets met een sappig biodiversiteitsverhaal. Verhalen van hier en van het Zuiden loodsen ons langs rijstvelden, graanakkers, stille wateren, bossen, bloemrijke graslanden,… tot in het Afrikaanse regenwoud. We proeven wat de klimaatverandering ons zal brengen.

En een heerlijk stukje eerlijke, biologische chocolade sluit de wandeling af.

Doelgroep: secundair onderwijs – volwassenen

We gaan naar buiten! Kleed je warm aan en voorzie wandelschoenen.

3. Wat is er met het klimaat aan de hand? (lange workshop)

Door Christiaan Thoen - Mariene bioloog, spreker “MeNS komt naar je toe”, coauteur van dossiers MeNS en wetenschapscommunicator aan UAntwerpen

Christiaan Thoen neemt je mee op een interactieve en audiovisuele trip door het veranderende klimaat.

Deze lezing geeft een beeld van de doorbraken in de klimaatproblematiek, gestaafd met wetenschappelijke bewijzen. Hij legt ook graag de nadruk op heel wat nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen en inzichten. Over heel de wereld, maar zeker ook in Vlaanderen en specifiek enkele voorbeelden uit onze provincie. 

Laat je boeien door zijn verhalen en waag je aan een kleine klimaatquiz over hoe we zelf ook positief kunnen bijdragen aan de huidige klimaatproblematiek!

Doelgroep: secundair onderwijs – volwassenen

Een pak nuttige info over klimaat en omgeving vind je op de website van MeNS.

4. Red het klimaat, eet geen biefstuk?! (lange workshop)

Door Hanne Leirs - Innovatieconsulent Innovatiesteunpunt 

België is koploper wat betreft het efficiënt produceren van melk en vlees, maar toch wordt er vaak naar de landbouwsector gewezen als schuldige voor de klimaatverandering. Volg de workshop en kom meer te weten over de rol die land- en tuinbouw speelt in het broeikasgasverhaal. 

Leer op welke manier landbouw duurzaam voedsel kan produceren, welke innovatieve technieken nu al zorgen voor een vermindering van de broeikasgassen en welke maatregelen in de toekomst ervoor kunnen zorgen dat ons landbouw- en voedingssysteem nog duurzamer wordt en economisch en ecologisch haalbaar blijft.

Laat je inspireren om rond duurzame landbouw en klimaat in je klas aan de slag te gaan.

Doelgroep: secundair onderwijs

5. Inspirerende films over het klimaat (ganse namiddag)