Brochurereeks Provinciaal patrimonium in de kijker

De gratis brochures zijn verkrijgbaar bij de dienst Erfgoed van de provincie Antwerpen via mail erfgoed@provincieantwerpen.be of telefoon 03 240 64 14.

Cover brochure Electrabel-site

Nieuwe energie voor een oude centrale, de Electrabelsite in Schelle

Deze brochure belicht de geschiedenis en de toekomst van de zogenaamde Electrabelsite in Schelle. De elektriciteitscentrale Interescaut zorgde tussen 1930 en 2000 voor een belangrijk deel van onze energieproductie. Met een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan worden de ontwikkelingsmogelijkheden van de site vastgelegd, met oog voor zowel natuur- als erfgoedwaarden.

Cover brochure Schyvenorgel

Een magistraal orgelpunt: de restauratie van het Schyvenorgel in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal
Na de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal in Antwerpen werd het indrukwekkende grote orgel van de kathedraal – gemaakt door de Brusselse orgelbouwer Pierre Schyven – onder handen genomen voor een restauratie. Deze brochure vertelt je het verhaal van het orgel: zijn geschiedenis, hoe het orgel werkt en hoe de restauratie is verlopen. Het Schyvenorgel klinkt dan ook weer als nooit tevoren!
 

Cover brochure Christus´ Geboortekerk

Van Sint-Jozef tot Christus´ Geboorte: verleden en toekomst van de monumentale kerk aan het Antwerpse Stadspark

Deze monumentale kerk werd in 1867 opgericht naar de plannen van Eugène Gife als parochiekerk voor de nieuwe woonwijken rondom het Stadspark. Na jarenlange leegstand wordt de kerk sinds 2000 gebruikt door de Russisch-Orthodoxe geloofsgemeenschap, die het gebouw in 2014 aankocht. Het provinciebestuur bereidt momenteel de hoogdringende restauratie van het beschermde gebouw voor. 

Maison Guiette: Een woonmachine van Le Corbusier in Antwerpen

In België staat slechts één bouwwerk van de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier, het Maison Guiette aan de Populierenlaan in Antwerpen (Wilrijk). Het werd in 1926 gebouwd als woonhuis en atelier voor de schilder René Guiette. De woning werd in 1978 beschermd als monument. Modeontwerpster Ann Demeulemeester kocht het huis in 1983 en liet er een atelier naast bouwen door architect Georges Baines (1925-2013). In de brochure lees je er alles over.

Cover brochure over de refuge van Sint-Truiden in Mechelen

Schuilen binnen de stadsmuren. De refuge van Sint-Truiden in Mechelen

Kanunnik Willem Sarens liet deze vergeten Mechelse parel in de 16de eeuw optrekken als refuge voor de benedictijnenabdij van Sint-Truiden. In 1921 kocht de provincie Antwerpen het complex aan en liet het historisch onderzoeken met het oog op een grondige restauratie. Hoe de refuge door de jaren heen werd verbouwd, herbestemd, gerestaureerd en wat het onderzoek heeft opgeleverd, lees je allemaal in de brochure.

cover boek een duitse kerk aan de schelde

Een Duitse kerk aan de Schelde. De verdwenen Christuskirche en de Duits-protestantse gemeenschappen in Antwerpen

Deze brochure brengt twee vergeten kerkgebouwen weer onder de aandacht: de protestantse kerk in de Lange Winkelstraat en de in 1978 gesloopte Christuskirche in de Bexstraat, beide sporen van de Duitse gemeenschap die voor de Eerste Wereldoorlog een belangrijke rol speelde in het Antwerpse stadsleven. Ze documenteert de groei van de gemeenschap en de nood aan een eigen kerkgebouw, de impact van de Duitse inval in 1914 en de uiteindelijke sloop van de Christuskirche.

cover brochure met zicht op de Schelde

Met zicht op de Schelde. Het graf van Emile Verhaeren in Sint-Amands

Deze rijk gedocumenteerde en geïllustreerde erfgoedbrochure belicht het leven, het poëtisch oeuvre en vooral de monumentale laatste rustplaats van Emile Verhaeren in Sint-Amands, zijn geboortedorp. Deze Franstalige Vlaming behoort tot Vlaanderens grootste dichters, en zijn grafmonument is dan ook een architectonisch eerbetoon aan zijn werk en leven, en vormt een vaste waarde in het huidige Scheldelandschap.

cover boek een gebouw in vijf bedrijven

Een gebouw in vijf bedrijven. Van Hotel van Ertborn tot 'De Studio'

In 2011 kocht het provinciebestuur het gebouw van de voormalige Studio Herman Teirlinck in Antwerpen en gaf het in erfpacht aan kunstencentrum Villanella. In dit monumentale voormalige Grand Hôtel en bankgebouw studeerden en doceerden jarenlang de grootste Vlaamse acteurs en actrices.

 

cover boek een schouwburg met een historie

Een schouwburg met een historie. De Arenberg in Antwerpen

Sinds het midden van de 16de eeuw stond op de plek van de huidige Arenbergschouwburg het schuttershof (met gildegebouw) van de Gilde van de Oude Voetboog. In 1852 vestigde de Cercle Artistique, Littéraire et Scientifique er zich, die er een tentoonstellingszaal, een bibliotheek en een feest- en concertzaal liet bouwen. Jozef Hertogs ontwierp een volwaardige theaterzaal voor de verbouwing van 1929. De provincie Antwerpen redde het gebouw van de sloop: in 1971 werd het Provinciaal Centrum Arenberg plechtig geopend.