Brochurereeks Provinciaal patrimonium in de kijker

De brochures kunnen zolang de voorraad strekt besteld worden via erfgoed@provincieantwerpen.be of telefonisch via 03 240 55 70.

Cover brochure Electrabel-site

Nieuwe energie voor een oude centrale, de Electrabelsite in Schelle

Deze brochure belicht de geschiedenis en de toekomst van de zogenaamde Electrabelsite in Schelle. De elektriciteitscentrale Interescaut zorgde tussen 1930 en 2000 voor een belangrijk deel van onze energieproductie. Met een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan worden de ontwikkelingsmogelijkheden van de site vastgelegd, met oog voor zowel natuur- als erfgoedwaarden.

Cover brochure Schyvenorgel

Een magistraal orgelpunt: de restauratie van het Schyvenorgel in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal
Na de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal in Antwerpen werd het indrukwekkende grote orgel van de kathedraal – gemaakt door de Brusselse orgelbouwer Pierre Schyven – onder handen genomen voor een restauratie. Deze brochure vertelt je het verhaal van het orgel: zijn geschiedenis, hoe het orgel werkt en hoe de restauratie is verlopen. Het Schyvenorgel klinkt dan ook weer als nooit tevoren!
 

Cover brochure Christus´ Geboortekerk

Van Sint-Jozef tot Christus´ Geboorte: verleden en toekomst van de monumentale kerk aan het Antwerpse Stadspark

Deze monumentale kerk werd in 1867 opgericht naar de plannen van Eugène Gife als parochiekerk voor de nieuwe woonwijken rondom het Stadspark. Na jarenlange leegstand wordt de kerk sinds 2000 gebruikt door de Russisch-Orthodoxe geloofsgemeenschap, die het gebouw in 2014 aankocht. Het provinciebestuur bereidt momenteel de hoogdringende restauratie van het beschermde gebouw voor. 

Cover brochure over de refuge van Sint-Truiden in Mechelen

Schuilen binnen de stadsmuren. De refuge van Sint-Truiden in Mechelen

Kanunnik Willem Sarens liet deze vergeten Mechelse parel in de 16de eeuw optrekken als refuge voor de benedictijnenabdij van Sint-Truiden. In 1921 kocht de provincie Antwerpen het complex aan en liet het historisch onderzoeken met het oog op een grondige restauratie. Hoe de refuge door de jaren heen werd verbouwd, herbestemd, gerestaureerd en wat het onderzoek heeft opgeleverd, lees je allemaal in de brochure.

cover boek een duitse kerk aan de schelde

Een Duitse kerk aan de Schelde. De verdwenen Christuskirche en de Duits-protestantse gemeenschappen in Antwerpen

Deze brochure brengt twee vergeten kerkgebouwen weer onder de aandacht: de protestantse kerk in de Lange Winkelstraat en de in 1978 gesloopte Christuskirche in de Bexstraat, beide sporen van de Duitse gemeenschap die voor de Eerste Wereldoorlog een belangrijke rol speelde in het Antwerpse stadsleven. Ze documenteert de groei van de gemeenschap en de nood aan een eigen kerkgebouw, de impact van de Duitse inval in 1914 en de uiteindelijke sloop van de Christuskirche.

cover brochure Watermolen Meerhout

Watermolen Meerhout, Een monument als poort voor het Grote Netewoud

In 2020 won de lokale afdeling Natuurpunt Geel-Meerhout de erfgoedprijs van de Provincie Antwerpen voor de restauratie en de herbestemming van de watermolen van Meerhout. Het 17de-eeuwse gebouw kreeg een nieuw leven als bezoekerscentrum voor het natuurpark Grote Netewoud. Deze brochure vertelt je de fascinerende verhalen over het verleden en de toekomst van de molen en is een extra provinciale ondersteuning voor de vele vrijwilligers die zich voor dit erfgoed inzetten.