Brochurereeks WOI in de provincie Antwerpen

Ontdek onze erfgoedbrochures in de digitale kiosk. Leest u een brochure toch nog liever op papier? Deze kunnen zo lang de voorraad strekt besteld worden via erfgoed@provincieantwerpen.be of telefonisch via 03 240 64 14. 

Cover WOI-brochure over het Mastenbos in Kapellen

Bunkers en loopgraven in het Mastenbos. Vergeten linies in de bossen rond Antwerpen

Diepgaand archeologisch onderzoek dat in opdracht van de provincie werd uitgevoerd, leidde onder andere tot de herontdekking van uniek oorlogserfgoed in het Mastenbos in Kapellen. Het gaat om 476 bewaarde relicten, vooral bunkers en loopgraven gebouwd door de Duitse bezetter. Deze geïllustreerde brochure beschrijft de resultaten van het onderzoek en de verschillende types erfgoed en eindigt bij de huidige inspanningen om het geheel van natuur en erfgoed te ontsluiten voor het publiek.

Cover WOI-brochure Houten villa's en planken dorpen

Houten villa’s en planken dorpen. Tijdelijk bouwen in het schootsveld rond Antwerpen

Deze brochure belicht de geschiedenis van de houten servitutenwoningen rondom de militaire verdedigingswerken rond Antwerpen. Deze houten woningbouw is een direct gevolg van de wet op de krijgsdienstbaarheden of ‘militaire servituten’ van 1815. De brochure vertelt uitgebreid over deze wet en wat het betekende voor de bevolking en de stad voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar ook bewaarde relicten, zoals de arbeiderswoningen in de Stalinsstraat en de Grapheusstraat in Deurne, komen aan bod.

cover boek het spoorwegfort van duffel

Het spoorwegfort van Duffel. Een buitenbeentje in de Antwerpse fortengordel

Deze brochure gidst de lezer door de militaire geschiedenis van dit ‘buitenbeentje’ in de Antwerpse Fortengordel en eindigt bij de recreatieve en culturele functie die het vandaag vervult. Interessante weetjes over het waarom van een spoorwegfort en de vleermuizenpopulaties die er hun thuis van hebben gemaakt, vullen de feiten aan.