Brochurereeks Onder de loep

De brochures kunnen zolang de voorraad strekt besteld worden via erfgoed@provincieantwerpen.be of telefonisch via 03 240 55 70.

cover brochure Liereman

Een reis door de tijd. Het veranderende landschap in en rond de Lieremandepressie.

De directe aanleiding voor deze brochure is het recente onderzoek van enkele veensequenties in Landschap De Liereman die teruggaan tot de laatste ijstijd. Veenpakketten zijn waardevolle archieven vol fossiele plantenresten van verdwenen landschappen. Micro- en macrofossielen, respectievelijk overwegend pollen en zaden, vertellen ons hoe het landschap er in het verleden heeft uitgezien. Deze brochure legt de focus op de resultaten van het onderzoek.

cover brochure Veen Herentals

De Kleine Nete in Herentals. 14.000 jaar veranderende landschappen.

Archeologisch onderzoek in zowel de Hellekens als Bruggenbeemd biedt ons een ideale kijk op de evolutie van dit unieke gebied. We kunnen de flora, fauna en de bewoners ruim 14.000 jaar lang volgen. Het landschap van de Kleine Netevallei en de rivier zelf is meermaals radicaal veranderd. Ook de constante wisselwerking tussen landschap en mens heeft sporen nagelaten. Deze handleiding biedt hierop een mooie terugblik en is meteen ook een voorsmaakje op wat de riviervallei op termijn aan Herentals en omgeving zal geven.

cover brochure Opstalvallei

De Opstalvallei. Een prehistorisch landschap ten noorden van Antwerpen.

Deze brochure is ontstaan naar aanleiding van recent onderzoek in de polder waarbij op verschillende plaatsen oude veenpakketten aangeboord zijn. Deze werden onderzocht en dat leverde onverwachte resultaten op. De pakketten gingen tot 14.700 jaar terug in de tijd en bleken de resten van een meer uit de laatste ijstijd en van de voorloper van de huidige Opstalbeek te zijn.  Hoewel de Opstalvallei nog lang niet al haar geheimen heeft prijsgegeven, biedt dit onderzoek ons een inzicht in de evolutie van het gebied.