Brochurereeks Op de werf

De brochures uit de reeks 'Op de werf' kunnen zolang de voorraad strekt besteld worden via erfgoed@provincieantwerpen.be of telefonisch via 03 240 55 70.

Cover brochure Kleurrijk vooronderzoek

Een kleurrijk vooronderzoek. De interieurafwerking van de Mechelse Sint-Romboutskathedraal

De werken aan het exterieur van de Sint-Romboutskathedraal, die al in 1960 begonnen, naderen hun voltooiing. Ondertussen wordt de restauratie van het interieur volop voorbereid. Zo is er in 1995 al gestart met een historisch onderzoek naar de binnenafwerking. Het onderzoek naar de afwerkingslagen en muurschilderingen, dat in de periode 2017-2018 werd uitgevoerd, leverde spectaculaire resultaten op. In deze brochure worden die resultaten belicht.

Cover brochure 'Mechelen, Aartsbisschoppelijk Paleis. Van paleis tot stiltetuin.'

Mechelen, Aartsbisschoppelijk Paleis. Van paleis tot stiltetuin.

Toen de historische paleistuin in 2017 deels voor het publiek werd geopend als eerste stiltetuin in Mechelen, waren de tuinmuren, Lourdesgrot en het tuinpaviljoen net gerestaureerd. In februari 2021 startte de finale fase van de restauratie van de tuin, met een herstelling van de algemene tuinaanleg, de reconstructie van de Melaanoever en een nieuw beplantingsplan. De geschiedenis van de tuin, het voorbereidend onderzoek en de genomen restauratie-opties worden in de brochure toegelicht.

cover brochure Nieuwerck Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal

Het Nieuwerck van de Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal, een laatgotische droom in Antwerpen

Op 15 juli 2021 was het precies 500 jaar geleden dat de jonge keizer Karel V in Antwerpen de eerste steen van een megalomaan kerkgebouw legde. Dit ‘Nieuwerck’ bleef een onvoltooide, verdwenen droom. In een nieuwe erfgoedbrochure wordt het recentste onderzoek voorgesteld.

cover brochure PTS Boom

Onderwijs in een meesterwerk van het modernisme, De Provinciale Technische Scholen te Boom.

Sinds 1928 dominereert de monumentale gevel van de Provinciale Technische Scholen het stadspark van Boom. Het groeide uit tot een landmark langs de Boomsesteenweg en het overbekende decor van de Ketnetreeks #LikeMe. Maar het modernistische gebouw is naast een moderne school ook een beschermd monument. Sinds 2004 zet de provincie in op een gefaseerde restauratie van het complex, in 2022 worden de gerestaureerde werkhuizen in gebruik genomen. Een verhaal dat je uitgebreid leest in deze brochure.