Brochurereeks Op de werf

Ontdek onze erfgoedbrochures in de digitale kiosk. Leest u een brochure toch nog liever op papier? Deze kunnen zo lang de voorraad strekt besteld worden via erfgoed@provincieantwerpen.be of telefonisch via 03 240 64 14. 

Cover brochure Kleurrijk vooronderzoek

Een kleurrijk vooronderzoek. De interieurafwerking van de Mechelse Sint-Romboutskathedraal

De werken aan het exterieur van de Sint-Romboutskathedraal, die al in 1960 begonnen, naderen hun voltooiing. Ondertussen wordt de restauratie van het interieur volop voorbereid. Zo is er in 1995 al gestart met een historisch onderzoek naar de binnenafwerking. Het onderzoek naar de afwerkingslagen en muurschilderingen, dat in de periode 2017-2018 werd uitgevoerd, leverde spectaculaire resultaten op. In deze brochure worden die resultaten belicht.

Cover brochure 'Mechelen, Aartsbisschoppelijk Paleis. Van paleis tot stiltetuin.'

Mechelen, Aartsbisschoppelijk Paleis. Van paleis tot stiltetuin.

Toen de historische paleistuin in 2017 deels voor het publiek werd geopend als eerste stiltetuin in Mechelen, waren de tuinmuren, Lourdesgrot en het tuinpaviljoen net gerestaureerd. In februari 2021 startte de finale fase van de restauratie van de tuin, met een herstelling van de algemene tuinaanleg, de reconstructie van de Melaanoever en een nieuw beplantingsplan. De geschiedenis van de tuin, het voorbereidend onderzoek en de genomen restauratie-opties worden in de brochure toegelicht.