Provincie Antwerpen organiseert eerste vorming van het project Verkeersveilige Gemeente

publish date
20.11.2019

Op 20 november organiseerde de provincie Antwerpen in samenwerking met de stad Hoogstraten een vorming over schoolomgevingen. Dit kadert in het begeleidingstraject voor gemeenten die deelnemen aan het project Verkeersveilige Gemeente. De provincie Antwerpen neemt hierbij een gemeenteoverschrijdende, coördinerende rol op. 

Met het project Verkeersveilige Gemeente begeleidt de provincie Antwerpen 25 gemeenten bij het opstellen en uitvoeren van een actieplan verkeersveiligheid. Daarin komen vijf grote thema’s aan bod: engagement, educatie en communicatie, infrastructuur, handhaving en evaluatie. De provincie Antwerpen ondersteunt met onder andere gratis vormingen, begeleidingen op locatie, een nieuwsbrief en lesfiches. 

Eerste verkeersveilige vorming: schoolomgevingen

Veilige en gezonde schoolomgevingen met meer ruimte voor fietsende en stappende kinderen waren het onderwerp van de eerste vorming Verkeersveilige Gemeente. De deelnemende gemeenten kregen inzicht in een participatief traject van bevragen, proefopstellingen en evalueren. De stad Hoogstraten deelde haar ervaringen over het project school-straten en de deelnemers bezochten de schoolomgeving van Vrije Basisschool Scharrel in Minderhout als goed voorbeeld.

Deelnemende gemeenten aan de vorming

Arendonk, Brecht, Essen, Geel, Herenthout, Hove, Kalmthout, Kasterlee, Malle, Mechelen, Merksplas, Retie, Rijkevorsel, Rumst, Schoten, Stabroek, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Wuustwezel en Zandhoven