Planten als inspiratie voor ontwerp en architectuur (biomimicry)

Planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze steken ook vernuftig in mekaar. In hun evolutie over miljoenen jaren heen hebben ze slimme vormen en systemen ontwikkeld om te overleven. Planten – en alle andere levende wezens – evolueren constant. Zo passen ze zich op een efficiënte en energiezuinige manier optimaal aan aan hun omgeving.

Techniek, wetenschap en architectuur kunnen hier veel uit leren. Ontwerpers hebben er alle baat bij om planten te ‘imiteren’ in hun ontwerpen. Ze kunnen structurele principes die aanwezig zijn in plantsystemen onderzoeken, zodat ze misschien aangewend kunnen worden bij het ontwerpen.

Biomimicry is hier een specifiek voorbeeld van. Het begrip is afgeleid van het Grieks en betekent zoveel als ‘het leven imiteren’. Vertrekkend van het startpunt ‘planten en biomimicry’, werkten de docenten van de bacheloropleiding Architectuur van Universiteit Antwerpen in 2019 voor hun studenten een ontwerpopdracht uit. Het einddoel was het ontwerpen van een paviljoen.

In november 2020 bezochten zo’n 180 eerstejaarsstudenten de Plantentuin in Meise. De eerste fase van hun opdracht was het observeren en analyseren van een selectie planten in het Plantenpaleis. In een tweede stap bestudeerden ze welke eigenschappen van de planten herleid konden worden tot een conceptbasis kon vormen voor hun ontwerp. In een laatste fase werd het ontwerp verder uitgewerkt, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen op het vlak van constructie.

De sterkste uitkomsten werden in mei/juni 2021 tentoongesteld in het HOUTlab van de Plantentuin. In augustus/september 2021 kon je ze bezoeken in de bibliotheek op de Stadscampus van UAntwerpen.

Laat je inspireren door deze boeiende ontwerpen in het onthaalgebouw van De Averegten tot en met 16 augustus 2024. 

  • t.e.m. 30 juni: woensdag t.e.m. vrijdag van 13 uur tot 16 uur
  • vanaf 1 juli: elke weekdag open van 13 uur tot 16 uur (gesloten op donderdag 15 augustus)    
  • elk volledig tweede en vierde weekend van de maand van 13 uur tot 16 uur
Datum
  • van 10 februari 2024 tot 16 augustus 2024
  • Enkel op woensdag, donderdag en vrijdag
Prijs
gratis
Tentoonstelling over biomimicry
Organisator
Provinciaal Groendomein De Averegten