Speciaal voor kinderen

Niets is leuker en gezonder dan buiten zijn en spelen in de frisse lucht!
Lekker vuile modderhanden krijgen, hutten bouwen en van alles ontdekken. Picknicken als je honger krijgt en daarna weer op stap gaan en sporen volgen tot diep in het bos.

De Averegten is voor kinderen en hun ouders een prachtige plaats met veel mogelijkheden.

Toerisme voor Autisme

De Averegten neemt deel aan het project Toerisme voor Autisme en biedt een visueel stappenplan aan voor een bezoek aan het domein. Aan de hand van dit stappenplan wordt het bezoek aan De Averegten van begin tot eind overlopen. Op die manier weet je wat je van de uitstap kan verwachten.

NIEUW! AVERCLUB

Kinderen van 2,5 tot 14 jaar kunnen in de vakantie mee komen knutselen, de natuur onderzoeken en beleven, sporten en spelletjes spelen, ... Onze animator zorgt voor een gevarieerd programma met de natuur als centraal thema!

De activiteiten gaan door in en rond het onthaalgebouw, Boonmarkt 4a, en eventueel in het (speel)bos.

Het programma zal uithangen aan het onthaalgebouw en op facebook worden gepost. 

Let wel: de kinderen dienen steeds onder begeleiding van een volwassene te zijn, dit is geen kinderopvang!

Openingsuren Averclub (van 10 juli t.e.m. 31 augustus 2018):

o    di: 13u-16u

o    woe-do-vrij: 10u-12u + 13u-16u

o    za-zo: 11u30-13u30 + 14u-15u30

Natuurspeelplaats Hobbeldonk en speelbossen

Rondom de blokhut is 5 ha bos gereserveerd voor de spelende kinderen. De natuurspeelplaats 'Hobbeldonk' is daar een onderdeel van. Hier vind je geen voorgevormde speeltuigen maar wel spelaanleidingen zoals zand, water, wilgenhutten en liggende boomstammen. Dit stimuleert de fantasie en creativiteit van de kinderen en daagt hen uit om te bewegen en te ravotten.

De aanwezigheid van water draagt sterk bij aan de aantrekkelijkheid van het terrein. Water, zand, hout en de combinatie daarvan bieden eindeloze mogelijkheden. Van het brouwen van heksensoep tot het boetseren van modderfiguren. Let wel: Het water is geen zwemwater, je mag er tot je knieën in om te spelen.

30/07/2018

Door de aanhoudende droogte is het waterpeil van Hobbeldonk enorm gezakt, hierdoor is de waterkwaliteit niet meer in orde. Zwemmen in Hobbeldonk is, tijdelijk, niet meer toegelaten.

Zodra de hemelsluizen voor een nieuwe aanvoer van regenwater hebben gezorgd én de kwaliteit van het water in orde is, kan je hier terug komen genieten van ongebreidelde waterpret. Ravotten op de heuvels, of de koelte van het speelbos opzoeken mag uiteraard nog altijd.

Buiten Hobbeldonk is het in alle andere waterpartijen op De Averegten altijd verboden om te zwemmen. Ook huisdieren mogen niet in het water, dit om onze plaatselijke waterfauna en -flora te beschermen. Alvast bedankt voor uw begrip!

Speeltuin

De nieuwe speeltuigen in de speeltuin zorgen voor urenlang spelplezier!

Ouders en grootouders kunnen een oogje in het zeil houden vanop het terras van eetcafé Boshuis.

Picknicken

Aan de blokhut staan er vanaf april tot en met november een aantal shelters die gebruikt mogen worden als schuilplaats of om onder te picknicken. Er zijn ook twee openbare toiletten en lavabo's waar je je handen kan wassen. Er is een verzorgingstafel voor baby's.

Vlinders spotten in de plantentuin

Muntzoete geuren en rozebottelende kleuren komen je tegemoet wanneer je het poortje van de plantentuin opendoet. Hoeveel soorten vlinders kun je waarnemen? Kun je hun naam ook terug vinden op het infopaneel van de plantentuin?

Door een klein poortje achter in de tuin wandel je naar de prachtige vijver waar op de oever de bijenhal gelegen is. Als je op je rug op de vlonder gaat liggen en naar de wolken kijkt krijg je een vakantiegevoel in je buik.

Bloemen op de vijver in De Averegten

Kasteelvijvers

De Averegten was oorspronkelijk een kasteeldomein en hoorde bij het kasteel van Isschot. Het kasteel staat er nog steeds, verscholen achter dichtbegroeide hagen buiten het domein. Het is nu particulier eigendom. In de kasteeltijd werd het domein gebruikt als 'lusthof' waar de kasteelheer met zijn vrienden ging jagen en de kasteelvrouw met haar vriendinnen ging zwemmen in de vijvers.

De kasteelheren - en vrouwen zijn verdwenen in de nevel van de geschiedenis maar de vijvers zijn gebleven. Het zijn heerlijke plekjes om te verpozen in de luwte van de bomen.

Zowel de blokhut, de natuurspeelplaats Hobbeldonk, de plantentuin met de vijver, als de taverne met de speeltuin zijn gelegen langs de groene wandelroute. Deze route is het hele jaar door toegankelijk voor wandelaars met kinderwagens en voor rolstoelgebruikers.

De boerderij is gelegen op de rode route.

Wens je een vrij bezoek te brengen aan De Averegten met een grote groep? Geef ons dan een seintje via averegten@provincieantwerpen.be. Zo zijn we zeker dat het domein niet overspoeld wordt en iedereen kan genieten van de uitstap.