Vlieg eens buiten

Vergroen je schoolomgeving

De voordelen van buiten leren

Buiten leren op school, nabij of in de natuur biedt heel wat voordelen voor leerlingen. Ze raken niet alleen hun energie kwijt, het is ook goed voor hun ontwikkeling. Je vindt alle voordelen van buiten leren en een interessante brochure over het geven van buitenlessen terug op de website van MOS Vlaanderen

Nog steeds niet overtuigd? Klasse.be geeft in dit artikel tips om 8 drempels over buiten leren te overwinnen. Wil je graag buiten aan de slag, maar denk je dat het veel voorbereiding vergt of dat je leerlingen sneller afgeleid zullen zijn? Klasse neemt deze drempels onder de loep en helpt je op weg om hier door te kijken. 

Waar kan ik buiten leren?

In Hertberg zijn er enkele buitenleerplekken beschikbaar. De leerlingen mogen lunchen in de buitenruimte. 

De buitenruimtes zijn vrij beschikbaar en kunnen niet gereserveerd worden. Je kunt de buitenruimtes ook gebruiken in combinatie met een lente- of herfstwandeling. 

Toiletten vind je vlakbij bij Mie Maan. Parkeer je auto of bus op de parking van Mie Maan. Voor fietsen gebruik je de fietsenstalling op het plein. Wandel van hieruit naar de buitenleerplek. 

Zitbankjes in het speelbos 1 

Vanaf de paasvakantie tot 2 weken na de herfstvakantie zijn de 3 zitbankjes vooraan in het speelbos tegenover taverne Mie Maan overdekt. 

Een shelter zorgt van zonsopgang tot zonsondergang voor schaduw en beschutting voor maximum 18 leerlingen. 

Zitbankjes in het speelbos 2 

Vanaf de paasvakantie tot 2 weken na de herfstvakantie zijn de 4 zitbankjes midden in het speelbos tegenover Mie Maan overdekt. 

Een shelter zorgt van zonsopgang tot zonsondergang voor schaduw en beschutting voor maximum 24 leerlingen. 

Zitbankjes in het speelbos 3 

Het hele jaar door kan je van zonsopgang tot zonsondergang gebruik maken van de houten zitbanken vooraan in het speelbos. 

4 grote boomstammen in U-vorm bieden plaats aan 25 leerlingen. 

 

Picknickbanken aan de Rode Vis 

Het hele jaar door kan je van zonsopgang tot zonsondergang gebruik maken van de picknickbanken aan de Rode Vis. 

1 picknicktafel met zitbanken en 1 grote bank bieden plaats aan 20 leerlingen. 

Schuilhut en picknickbanken aan het boswachtershuis 

Het hele jaar door kan je van zonsopgang tot zonsondergang gebruik maken van de schuilhut en de picknickbanken aan het boswachtershuis. 

Er zijn 2 picknicktafels met zitbanken en 1 losse bank. Een houten shelter zorgt voor beschutting of schaduw voor 25 leerlingen.  

Parkeer je auto of bus op Parking Zuid en wandel 900 meter tot aan de buitenleerplek. Met de fiets ga je rechtstreeks naar de fietsenstalling aan het boswachtershuis. 

MOS logo

Hoe kan ik buiten leren?

Heb je nog geen idee wat je buiten kunt doen? Wij geven je enkele tips. 

Ga aan de slag met de werkvormen van MOS

Op de website van MOS Vlaanderen staan heel wat interessante tips, werkvormen en ideeën om buiten les te geven. Neem zeker eens een kijkje op de website van MOS Vlaanderen. Of vind inspiratie op de website van MOS-buitenlesdag

Veldkoffer natuurbeleving
Open veldkoffer met inhoud

Ga aan de slag met onze veldkoffers

In het Prinsenpark kun je veldkoffers ontlenen met allerlei materialen om buiten aan de slag te gaan. Wij bieden veldkoffers aan om biotoopstudies te doen en de natuur te beleven. Meer informatie over de veldkoffers vind je hier terug

Vergeet deze koffers niet te reserveren als je ze wil gebruiken.