Sport en spel

Stoerparcours

Natuurbelevingspad 'Stoerparcours'

In Hertberg willen we gezond buitenspelen stimuleren met een natuurbelevingspad voor kinderen en jongeren van 10 tot 14 jaar. Het parcours is geïntegreerd in het reliëf en het aanwezige groen en maakt gebruik van zand en water en boomstammen, aangevuld met nieuwe speeltoestellen.

De natuurspeelplek is ideaal voor jongeren van 10–14 jaar, Stoerparcours omvat zes spelaanleidingen en is elke dag toegankelijk.

Studenten van Thomas More opleiding Bouw stonden in voor het ontwerp en de realisatie, met een schitterend resultaat!

Paardrijden in de bossen van Hertberg

Paardrijden

In Hertberg is paardrijden erg populair. Er is een ruiterpad waar je met je eigen paard kunt komen paardrijden.

Het provinciebestuur wil een noord-zuidverbinding voorzien waarbij zowel ruiters als menners het domein kunnen doorkruisen. Voor de ruiters zullen bovendien twee bijkomende lussen worden gecreëerd die hen op een aangename manier doorheen het domein voeren.

Mountainbike fiets staat tegen boom

Mountainbiken

Voor doorwinterde mountainbikers is dit domein een droom, voor beginners is het een ware uitdaging! Als het geregend heeft, verandert Hertberg in een ware modderpoel en als het droog is, is het mulle zand al een even grote hindernis die het mountainbiken onder de noemer van een zware sport dwingen.

In het domein loopt een bewegwijzerde mountainbikeroute.

Mountainbikenetwerk de Merode

Met het mountainbikenetwerk 'de Merode' kunnen mountainbikers zich over drie provinciegrenzen heen uitleven.

Het netwerk De Merode verbindt de drie mountainbikeroutes van Herselt, Laakdal en Scherpenheuvel-Zichem - via Tessenderlo en Westerlo - met elkaar. Een echt fietsparadijs.

De gebruiker combineert binnen dit netwerk verschillende fietslussen en stelt zelf een parcours samen volgens zijn of haar eigen voorkeur qua startplaats, moeilijkheid en afstand. Zowel geoefende als beginnende mountainbikers komen er aan hun trekken met maar liefst 122 kilometer fietsplezier.
En naast het bos van Hertberg zijn er heel wat toeristische plekjes te ontdekken zoals de abdijen van Tongerlo en Averbode, de oevers van de Kleine Laak en het bedevaartsoord van Scherpenheuvel-Zichem.

Verschillende partners zorgden voor de realisatie van dit project: de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Bloso, de VLM, ANB en de gemeenten Laakdal, Herselt, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo.