Wandelen en fietsen

Wandelen

Voor wandelaars zijn er verschillende aangeduide wandelwegen die in en rond het domein lopen. Speciaal voor rolwagens en buggy's is er een rolwagenpad van 4 km. lang. Dit pad slingert langs eeuwenoude beukendreven en verborgen bospaadjes. 

Niemand belet je echter om de niet-bewegwijzerde wandelwegeltjes te bewandelen en zelf je route uit te zoeken. Het is zeker aangeraden om stevige wandelschoenen aan te doen en bij nat weer misschien wel laarzen.

De statige bossen en lange dreven maken van het domein een schitterende omgeving voor zowel beweging als ontspanning.

Wandelnetwerk 

Aangezien Hertberg zich uitstekend leent voor zowel kortere als langere wandelingen, kun je het wandelnetwerk de Merode volgen met knooppunten die passeren door het domein.

Je kunt aanpikken bij knooppunt 26.

Een kaart van het wandelnetwerk de Merode is te koop bij de dienst toerisme van Herselt of online via deze link.

Combineer je favoriete groendomein eens met de nieuwe wandeling 'De Herseltse Heuveltjes'. Deze heuveltjes vereisen geen echt klimwerk, maar bieden wel enkele mooie vergezichten op het centrum van Herselt en op wijndomein ‘Ten Kapittelberg’.

Hertberg honden losloopzone
Hertberg honden losloopzone

Honden losloopzones

Voortaan kunnen honden op 2 losloopzones in Hertberg hun pootjes strekken: aan Mie Maan en in de zuidelijke punt van het domein (makkelijk bereikbaar via Goordijk, Blauberg).

Enkele tips:
- hou je hond steeds onder toezicht
- de zone kan in twee verdeeld worden, handig als je hond niet zo op soortgenoten gesteld is...
- laat alles netjes achter, zo blijft het voor iedereen aangenaam
- in de rest van het domein is uw hond ook welkom, maar dan wel aan de leiband

Bord in Merodestijl

Fietsen

Het fietsknooppuntennetwerk bestaat uit fietsroutes die via knooppunten met elkaar verbonden zijn.

Je kiest zelf waar je begint en hoe je route zal lopen langsheen de verschillende knooppunten. De knooppunten zijn genummerd en aangegeven op groene rechthoekige borden. Zo fiets je via een eenvoudig systeem van knooppunt naar knooppunt en stel je zelf je routes samen.
 
Knooppunten die in het domein liggen
 
Kaarten van dit netwerk zijn online te bestellen of beschikbaar in alle toeristische infokantoren van de Antwerpse Kempen. Knooppunt 88 van fietskaart Antwerpse Kempen ligt aan Hertberg.
 
Laak- en Neteroute (52,4 km)

De vallei van de Grote Nete en haar zijrivier de Grote Laak vormt een fraai decor om in te fietsen. Deze Laak- en Neteroute vormt bovendien een prima kennismaking met de Merode, het grensgebied tussen de Antwerpse en Limburgse Kempen en het Hageland. Bijzondere natuurgebieden zijn onder meer Provinciaal Groendomein Hertberg, Goor-Asbroek, het Laakdals Trichelbroek en de Kwarekken. De Laak- en Neteroute serveert verder heel wat opmerkelijk erfgoed, waaronder de kastelen van de familie de Merode in Westerlo, de norbertijnenabdij van Averbode, talloze stemmige kapelletjes en een Klompenmuseum met klompenbelevingspad.

Pater van Clé-route (49 km)

De route loopt via overwegend rustige en verharde plattelandswegen, weiden en dennenbossen en passeert aan Hertberg. De norbertijnenabdij van Tongerlo (Westerlo) is een bezoek meer dan waard. Nog in Westerlo: de kastelen van de familie de Merode. In Zittaart (Meerhout) kan je de Haenvense molen bewonderen, een houten standaardmolen die nog geregeld maalt.

Mountainbikeroute Herselt (42 km)

Van aan herberg 'Mie Maan' starten 3 verschillende mountainbikeroutes, in afstand variërend tussen 8,5 km en 20 km.

Nog meer inspiratie voor je fietstocht

Op de websites van Kempen en Toerisme Provincie Antwerpen kan je nog meer ideeën opdoen voor een geslaagde fietsuitstap. Op Routeyou of Fietsnet stel je snel en simpel zelf een route samen.