Wandelen en fietsen

Wandelen

 Kasterlee: Wandelaars  in De Hoge Mouw

Bijzondere Bomenwandeling

Je hoeft geen bomenknuffelaar te zijn om te weten dat in een bos verbazingwekkende dingen gebeuren. Op de Bijzondere Bomenwandeling ontdek je fascinerende verhalen over de ongelooflijke vaardigheden van bomen. Want net als ons wonen bomen samen met hun kinderen, communiceren ze met elkaar en zorgen ze voor elkaar.

Ontdek het verborgen leven van bomen en bekijk het bos met andere ogen! De bomenwandeling is permanent te bezoeken zonder gids, de infopanelen vertellen het ganse verhaal.

De wandeling is geschikt voor volwassenen én kinderen. Ontdek hiervoor beide zijdes van de panelen bij elke halte. Volg de rode route met het blaadje (3,7 km).

Plaats van afspraak: Provinciaal Groendomein Hoge Mouw. Vertrekken kan vanaf de parking aan de Holle weg én de speelzone Ijzertijd aan de Goorseweg, Kasterlee.

Honden aan de leiband zijn toegestaan. Er is een toilet voorzien aan het onthaalgebouw, onderweg op de route. 

Door de bosondergrond en het heuvelachtig terrein is deze wandeling niet toegankelijk voor rolwagens. Met buggy's lukt het wel als je rekening houdt met de moeilijkere bereidbaarheid of als je een alle terrein buggy hebt.

A Giant Sculpture

Individueel op wandel

Voor het toeristische project Slapende Reus kreeg de Hoge Mouw een make-over. Er werden 2 speelzones gemaakt, er kwamen nieuwe rustplaatsen en het kunstwerk 'A Giant Sculpture' van het bekende kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh werd geïnstalleerd (coördinaat N51° 13.893' E4° 57.258'). 

Hieronder op de plattegrond kan je de rode en blauwe bordjeswandeling vinden. 

Praktisch

Beide routes zijn in de 2 richtingen bewegwijzerd.

  • Vertrek rode wandeling (3,7 km): parking Hoge Mouw, Holle Weg, Kasterlee. Van hieruit volg je de rode bordjes met de eikel of het blaadje. 
  • Vertrek blauwe wandeling (3,4 km): ingang Kabouterberg, parkeren Kabouterstraat, Kasterlee. Van hieruit volg je de blauwe bordjes met de kever of het bloempje.

Trekjanpad

Het 'TrekJanPad' is een avontuurlijke wandeling voor stoere stappers. TrekJan en de bewoners van de heuvelrug vertellen hun geheimen, maar de snoodaards zullen zich niet laten zien. 

Je wandelt langs zeven audiozuilen en luistert naar hun verhalen. Bij elk verhaal test TrekJan met een leuke opdracht hoe goed jij in het zand kan stappen. 

Nog niet moe? Dan kan je nog verder wandelen in het land van de Slapende Reus.

Wandelnetwerk Kempische Heuvelrug

Voor wandelaars die grotere afstanden willen afleggen, is er de wandelknooppuntennetwerk-kaart. Met deze kaart kun je in de regio Herentals, Kasterlee en Retie zelf een traject uitstippelen. Je kunt ze kopen in lokale VVV's en toeristische kantoren. Bovendien bevat de brochure heel wat informatie over de bezienswaardigheden en horeca in de streek.

Vanuit de Hoge Mouw kun je aanpikken via knooppunt 150. Een voorsmaakje vind je in de nieuwe 'Puur natuur' route die langs de Slapende Reus passeert.

Nog meer wandelinspiratie nodig? Ontdek meer dan 12.000 km wandelplezier!

Hondenspeelzone

In het domein zijn aangelijnde honden toegelaten. In de omheinde hondenspeelzone kan de hond zich uitleven.

Fietsen

Fietsknooppuntennetwerk

Het fietsknooppuntennetwerk bestaat uit ruim 2.000 kilometer fietsroutes, die via knooppunten met elkaar verbonden zijn. 

Je kiest zelf waar je begint en hoe je route zal lopen langsheen de verschillende knooppunten. De knooppunten zijn genummerd en aangegeven op groene rechthoekige borden. Zo fiets je via een eenvoudig systeem van knooppunt naar knooppunt en stel je zelf je routes samen.

Je kunt aanpikken bij knooppunt 31 op de fietskaart Kempen. Voor 9,95 euro kan je een overzichtskaart van de Kempen verkrijgen in alle toeristische infokantoren van de Antwerpse Kempen. Of teken thuis met de computer je trip uit met de digitale routeplanner.

Fietsen langs de 4 groendomeinen in de Kempen

De Provincie Antwerpen heeft in de Kempen 4 prachtige groendomeinen: Prinsenpark (Retie), De Averegten (Heist-op-den-Berg), Hoge Mouw (Kasterlee) en Hertberg (Herselt). Elk domein heeft zijn eigenheid aan natuur, bijzondere landschappen, wandelroutes, fietsvertrekpunten, ….

Voor de fietser die van uitdaging houdt is er nu een route uit van maar liefst 95 km tussen deze 4 domeinen!

Wist je al dat het Prinsenpark en Hoge Mouw op de icoonfietsroute Kempen liggen?

Je ontdekt het mooiste van Vlaanderen op het vlak van natuur, cultuur, erfgoed, gastronomie en het goede leven op de fiets tijdens een daguitstap of meerdaagse fietsvakantie met 9 thematische icoonfietsroutes. 

De icoonfietsroutes zijn uitgestippeld op het bestaande fietsknooppuntennetwerk maar hebben een eigen, duidelijk herkenbare bewegwijzering. Op elke kruising staat de te volgen richting aangeduid.

In totaal zijn er zo 66 iconen – 16 start- en eindpunten en 50 iconen onderweg – die samen een mooie samenvatting van het DNA van Vlaanderen bieden. En het mooiste eraan is dat Provinciale Groendomeinen Prinsenpark en Hoge Mouw op de 'icoonfietsroute Kempen' liggen! 

Er is geen vaste rijrichting: de bewegwijzering is voorzien in beide rijrichtingen. Je kan de icoonfietsroutes geheel of gedeeltelijk fietsen. De icoonfietsroutes vormen niet noodzakelijk lussen. De meeste icoonfietsroutes lopen van A naar B.  Op het begin en het einde van een icoonfietsroute wordt de start en finish aangeduid.

De icoonfietsroutes kunnen ook onderling met elkaar gecombineerd worden. Waar de icoonfietsroutes elkaar kruisen kan je overschakelen op een andere icoonfietsroute. Dan wordt ook de eindbestemming vermeld om zeker te zijn dat je de juiste richting uitfietst. De icoonfietsroutes vormen zo samen een framework van meer dan 2.500 km en bieden een concrete leidraad voor een meerdaagse fietsvakantie in Vlaanderen. 

Er is ook aansluiting voorzien over de landsgrenzen heen met Nederland, Wallonië en Frankrijk, m.n. via de Euroveloroutes www.eurovelo.com en de Ravels.

Meer info: www.icoonfietsroutes.be

Nog meer inspiratie voor je fietstocht

Op de websites van Kempen en Toerisme Provincie Antwerpen kan je nog meer ideeën opdoen voor een geslaagde fietsuitstap. Op Routeyou of Fietsnet stel je snel en simpel zelf een route samen.