De Averegten en Prinsenpark bekroond met Green Flag Award 2023/24

publish date
21.09.2023

Provinciale Groendomeinen De Averegten (Heist-op-den-Berg) en Prinsenpark (Retie) sleepten opnieuw de Green Flag Award in de wacht. Deze internationale award erkent en beloont elk jaar parken en groene ruimten die extra duurzaam beheerd worden. De Green Flag parken worden gejureerd op een breed criterium: van groenbeheer, tot klimaatadaptatie en toegankelijkheid. De domeinen behaalden de award door hun duurzame visie, fijne faciliteiten en uitgebreid educatief aanbod.

De Green Flag Award werd in 1996 gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk, daar is het nu een vaste waarde. Milieuorganisatie en initiatiefnemer Keep Britain Tidy wil haar ervaring en expertise dan ook delen met buurlanden en landen wereldwijd. Zo wapperen er al meer dan 2400 groene vlaggen wereldwijd. Het netwerk van duurzaam beheerde parken en groene ruimten breidt elk jaar uit. 

De Averegten en het Prinsenpark behaalden het kwaliteitslabel doordat er een sterke duurzame visie is op diverse domeinen. Ze leggen zich niet alleen toe op een energiezuinig beleid. Er is ook een goede sociale interactie met de omgeving en een rijk aanbod aan natuur dichtbij een verstedelijkte omgeving. Kwalitatieve groene ruimtes en parken in de buurt geven mensen een aangename plek in de buitenlucht; ze zijn essentieel voor onze fysieke en mentale gezondheid. Daarom is het zo belangrijk dat er een sterk en duurzaam beheer achter schuilt.

Beide domeinen zetten ook volop in op een educatieve meerwaarde voor de bezoekers met leuke activiteiten voor diverse leeftijdsgroepen en begeleide scholenwandelingen in lente en herfst. 

De Averegten behaalde de Green Flag Award voor de vierde keer op rij, Prinsenpark voor de derde maal.