Planten en dieren

Vijvers liggen verspreid over het domein. Een uniek grachtensysteem voedt deze vijvers met kalkrijk water uit het Kempisch kanaal.

In het Prinsenpark vind je ook heel wat heidegebied, dat de volgende jaren nog zal uitgebreid worden. Met het veldgidsje kun je zelf op onderzoek en zo de groep soorten (=multisoorten) die in heide voorkomen herkennen.

Zij zijn zo gekozen dan hun aan- of afwezigheid de beheerder meer vertelt over de kwaliteit van de heide. Naast andere methodes helpen deze soorten om het heidebeheer te evalueren.

Wil je meer weten over vogels?

Volg de Nestelweg in het Prinsenpark! Langs deze route ontdek je de nestbouwkunsten van verschillende vogels. Gluur binnen en kijk voor interessante weetjes op de flapjes langs de zijkant.

 
 

Je vindt de start aan het nieuwe speelbos (oude locatie hondenweide) op een combinatie van de gele en blauwe route.

Als je een lus wilt maken, vervolg dan je weg door de gele route verder te wandelen.

 

Vogels spotten in de kijkhutten en de kijkwand

  • Vogelkijkhut aan de Grote vijver: staat iets voorbij het zichtpunt van de Gertryvijver.
  • Kijkhut aan de droge vijver (Kleine Hooibeekvijver): halverwege de gele wandelweg.
  • Kijkwand aan de Kattesteertvijver: de vogelkijkwand ligt op het eilandje van de Kattesteertvijver langs de kasseiweg naar Geel Ten Aard. Het is een paradijs voor de vogelspotters en fotografen!  
 
 

Sinds 1977 brengt de vogelringer jonge vogels in de nestkastjes in het park in kaart. Meer dan 45.000 diertjes werden al geringd en hele generaties vogels kunnen we zo terugvinden. Op het ringetje staat een uniek nummer waarmee iedere vogel gemerkt wordt. Het ringen zelf is een secuur werkje, de vogeltjes ondervinden geen enkele hinder van de ring of het aanbrengen ervan.