Fietsen

Fietsknooppuntenkaart
CD 88

Fietsknooppuntennetwerk

Het fietsknooppuntennetwerk bestaat uit ruim 2.000 kilometer fietsroutes, die via knooppunten met elkaar verbonden zijn. Aan het Prinsenpark kan je aanpikken bij knooppunt 94 op de kaart Antwerpse Kempen.

De knooppunten zijn genummerd en aangegeven op rechthoekige borden. Zo fiets je via een eenvoudig systeem van knooppunt naar knooppunt en stel je zelf je fietstocht samen. Bovendien zijn de routes in twee richtingen bewegwijzerd.

Voor 9,95 euro kan je een overzichtskaart verkrijgen in alle toeristische infokantoren van de Antwerpse Kempen. Of teken thuis met de computer je trip uit met de digitale routeplanner.

Wist je al dat het Prinsenpark en Hoge Mouw op de icoonfietsroute Kempen liggen?

Je ontdekt het mooiste van Vlaanderen op het vlak van natuur, cultuur, erfgoed, gastronomie en het goede leven op de fiets tijdens een daguitstap of meerdaagse fietsvakantie met 9 thematische icoonfietsroutes. 

De icoonfietsroutes zijn uitgestippeld op het bestaande fietsknooppuntennetwerk maar hebben een eigen, duidelijk herkenbare bewegwijzering. Op elke kruising staat de te volgen richting aangeduid.

In totaal zijn er zo 66 iconen – 16 start- en eindpunten en 50 iconen onderweg – die samen een mooie samenvatting van het DNA van Vlaanderen bieden. En het mooiste eraan is dat Provinciale Groendomeinen Prinsenpark en Hoge Mouw op de 'icoonfietsroute Kempen' liggen! 

Er is geen vaste rijrichting: de bewegwijzering is voorzien in beide rijrichtingen. Je kan de icoonfietsroutes geheel of gedeeltelijk fietsen. De icoonfietsroutes vormen niet noodzakelijk lussen. De meeste icoonfietsroutes lopen van A naar B.  Op het begin en het einde van een icoonfietsroute wordt de start en finish aangeduid.

De icoonfietsroutes kunnen ook onderling met elkaar gecombineerd worden. Waar de icoonfietsroutes elkaar kruisen kan je overschakelen op een andere icoonfietsroute. Dan wordt ook de eindbestemming vermeld om zeker te zijn dat je de juiste richting uitfietst. De icoonfietsroutes vormen zo samen een framework van meer dan 2.500 km en bieden een concrete leidraad voor een meerdaagse fietsvakantie in Vlaanderen. 

Er is ook aansluiting voorzien over de landsgrenzen heen met Nederland, Wallonië en Frankrijk, m.n. via de Euroveloroutes www.eurovelo.com en de Ravels.

Meer info: www.icoonfietsroutes.be

Fietsen langs de 4 groendomeinen in de Kempen

De Provincie Antwerpen heeft in de Kempen 4 prachtige groendomeinen: Prinsenpark (Retie), De Averegten (Heist-op-den-Berg), Hoge Mouw (Kasterlee) en Hertberg (Herselt). Elk domein heeft zijn eigenheid aan natuur, bijzondere landschappen, wandelroutes, fietsvertrekpunten, ….

Voor de fietser die van uitdaging houdt is er nu een route uit van maar liefst 95 km tussen deze 4 domeinen!

Iedereen Fietst: vier toegankelijke fietslussen

Minder mobiel? Op stap met wieltjes? Ook dan geniet je volop van het fietsknooppuntennetwerk.

Tientallen vrijwilligers screenden delen van het netwerk op toegankelijkheid. De provincie Antwerpen deed hetzelfde voor de bezienswaardigheden, cafés en restaurants langs de routes.

Het resultaat? Vier toegankelijke fietsroutes die vertrekken vanuit een toegankelijk logies. Met de vele extra tips maak je er meteen een korte fietsvakantie van.

Probeer zeker de route Mol/Retie die aan het Prinsenpark passeert eens uit!

Nog meer inspiratie voor je fietstocht

Op de websites van Kempen en Toerisme Provincie Antwerpen kan je nog meer ideeën opdoen voor een geslaagde fietsuitstap. Op Routeyou of Fietsnet stel je snel en simpel zelf een route samen.

Ruime parking

Het Prinsenpark beschikt over een ruime parking waar je eventueel de auto kunt achterlaten om je uitstap te vervolgen met de fiets. Let op! De parking is enkel toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Fietsverhuur

In het Prinsenpark zijn geen fietsen te huur, maar hiervoor kun je terecht bij De Linde, Kasteelstraat 67, 2470 Retie.
Tel.: +32 (0)14 38 99 80
E-mail: info.delinde@corsendonkhotels.com

Op voorhand reserveren is aangewezen.