Wandelen

Wandelen

Het Prinsenpark is een ideale plek om te komen wandelen. Tal van wandelwegen lopen door het bosgebied en je wandelt van de vijver in het naaldbos door het oude parkgedeelte met grote en oude loofbomen, langsheen weides en velden, … kortom, van alles wat.

Plannetjes van het park kun je bekomen aan het dienstgebouw. Je hebt de keuze uit vijf bewegwijzerde wandelingen, waarvan er één gemaakt op maat van de rolwagengebruikers. Na reservatie kun je ook een rolwagen verkrijgen in het park. Dit kan tijdens de kantooruren via het nummer 014 37 91 74.

Wandelwegen

Een overzicht van de bewegwijzerde wandelingen vind je terug in de brochure die je hieronder kunt downloaden. De wandelroutes zijn lussen, dus je komt steeds terug uit aan de parking en het onthaalgebouw.
 
Verschillende kleuren
 
Rode wandeling: Deze 2,1 km lange wandeling is zeer geschikt voor rolstoelgebruikers en ook voor kinderen heel tof.

Blauwe wandeling: Dit pad is met zijn 3,1 km dé ideale jogroute.

Groene wandeling: Deze wandelweg van 4 km loopt door een heel afwisselend landschap van bosbestanden, vijvers en historische parkgedeeltes.

Witte wandeling (op het plannetje in lichtblauw aangeduid): de vijverroute is 6 kilometer wandelen langs de mooiste waterkanten in het park.

Gele wandeling: Dit is de langste route met 9 kilometer, zij doet een heleboel interessante plekken aan.

Verhuur 2 rolstoelen

Aan het bezoekerscentrum kan je op werkdagen van 9u tot 15u tot 2 rolstoelen reserveren. De rolwagens moeten ten laatste om 16u terug binnen zijn. Het gebruik is gratis. Reserveringen moeten minstens 3 werkdagen voordien gebeuren via mail of tel. 014 37 91 74. Als de reservering kan doorgaan, ontvang je van ons een bevestigingsmail. In het weekend is er geen uitleen mogelijk.

Sanitaire voorzieningen

Het sanitair in het bezoekerscentrum is dagelijks geopend van 6u tot 23u30. De douches werken met muntstukken van een halve euro (€ 0,50/beurt). Gelieve gepast geld te voorzien, wij kunnen niet wisselen.

Stiltecocon - Ghongha

In het Prinsenpark kan je in de stiltecocon innerlijke rust vinden en jezelf ont-moeten. Initiatiefnemer Tommy Browaeys uit Retie: "Grensverleggend betekent niet altijd harder, meer en sneller. Want als je vertraagt, zie je meer. Je ontdekt het uitzonderlijke in het vanzelfsprekende. Stilstaan om anders te bewegen”.

Een wandeling in de natuur is volgens de Retienaar als kuieren in de fauna en flora van je fijnste vezels, grasduinen in het zijn van je ziel. “Daarbij zijn pauzes om echt te luisteren, zien, ruiken, proeven en voelen de ideale manier om jezelf te ont-moeten. De ghongha, Hindi voor slak, wil zo’n plek en moment bieden. Naast of in de veilige cocon neem je de ademruimte om letterlijk en figuurlijk stil te staan en innerlijke rust te vinden. Voor verbinding met jezelf. En met anderen, wanneer je elkaar in stilte vindt en delen vermenigvuldigen wordt.”

De slak is Tommy’s metafoor voor mindfulness en hoogsensitiviteit. Je stapt over de drempel, zowel naar binnen als buiten. Symbool voor de moed die nodig is om in jezelf te kijken of je veilige cocon te verlaten. 

Hondenspeelweide

Rechts naast de hoofdingang is er een omheinde hondenspeelweide voorzien waar de hond zich mag uitleven.

Wandelaars met aangelijnde honden zijn ook welkom in het domein.  

Wandelnetwerk Kempische Heuvelrug

Het knooppuntennetwerk beslaat een groot gebied van meer dan 10.000 hectare landbouw- en natuurgebieden. Wie het ganse netwerk aflegt in één richting moet rekenen op een afstand van meer dan 250 kilometer. Andere combinaties leveren een veelvoud aan kilometers op. Soms heb je de keuze om via een verkorting de route tussen twee punten in te korten, als je moe bent of denkt te laat op je bestemming te komen.
 
De kaart is te koop in het infokantoor van Retie. Wil je al een voorsmaakje, bekijk dan de 'Buiten de geijkte paden' route die langs het Prinsenpark loopt!

Nog meer wandelinspiratie nodig? Ontdek meer dan 12.000 km wandelplezier!