Vrij bezoek aan de Kinderboerderij

Van (model)boerderij tot Kinderboerderij

Op de plek van de huidige Kinderboerderij stond in de 18de eeuw een boerderij die Sint-Annablok heet. Deurne is dan een dorp op het platteland.

In de 19de eeuw heet de boerderij Ter Rivieren, vernoemd naar het kasteel. Waarschijnlijk woont hier de hoveniersfamilie. Zij onderhouden de kasteeltuinen.

In 1921 koopt de provincie Antwerpen het Rivierenhof. Tot die tijd wonen er pachters op de boerderij. Zij huren het erf van de kasteeleigenaars, de familie Bosschaert de Bouwel - Cogels.

Vanaf 1922 gaat in het park de Landbouw- en Huishoudschool van start, voor meisjes uit boerengezinnen. De boerderij wordt een ‘modelboerderij’, waar de meisjes kunnen oefenen. De oude hoeve wordt afgebroken in 1950 en vervangen door een nieuw gebouw.

Deze modelboerderij wordt een kinderboerderij in 1975. In 2002 – 2004 volgen grote verbouwingen en krijgt de boerderij haar huidig uitzicht. Sinds 2005 is de Kinderboerderij geopend voor het grote publiek. Vanaf 2019 wordt er zoveel mogelijk gewerkt met levend erfgoed. De Kinderboerderij van het Rivierenhof draagt dan ook het label ‘Levend Erfgoedhof’

Tot vandaag komen er jaarlijks duizenden bezoekers en schoolkinderen kennis maken met de dieren en genieten van de sfeer op het erf.

Volg het #Rivierenhof ook op facebook en instagram!